Oι Aγώνες
Οι δέκατοι τέταρτοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αποτέλεσαν μια ιδιαίτερα λαμπρή διοργάνωση τόσο όσον αφορά την ποιότητα της οργάνωσης, όσο και το επίπεδο των επιδόσεων που σημειώθηκαν. Οι "πληγές" που άφησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχαν κλείσει ακόμη. Μια ολόκληρη γενιά αθλητών, όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν, ήταν έτοιμη να αποσυρθεί δίχως να έχει δοκιμάσει τις δυνατότητές της στο πεδίο του αθλητικού ανταγωνισμού και των επιδόσεων. Η συμμετοχή ωστόσο στους Αγώνες του 1948 ήταν μεγάλη, η μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε, τόσο σε αριθμό χωρών, όσο και αθλητών. Ωστόσο, η απουσία νέων ρεκόρ και γενικά το σχετικά χαμηλό επίπεδο επιδόσεων δε σήμαναν την απουσία ανταγωνισμού.
Αντίθετα, πολλά αγωνίσματα, ιδίως στο στίβο, κρίθηκαν στη γραμμή του τερματισμού και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσει ο τελικός νικητής, όχι μόνο από την πλευρά των κριτών και των θεατών, αλλά και από την πλευρά των ίδιων των αθλητών που συμμετείχαν στο αγώνισμα. Έτσι, το φωτοφίνις, αλλά και μια ειδική κινηματογραφική μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1948 και η οποία ενεργοποιούνταν μόλις ο πρώτος αθλητής έκοβε το νήμα, κλήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις για να ανακηρύξουν το νικητή.
Η καινοτομία αυτή δεν ήταν η μοναδική των Αγώνων. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε ο μηχανισμός της εκκίνησης στα αγωνίσματα δρόμου, μια πρωτοποριακή εφεύρεση του μηχανικού Rottenburg, που βοηθούσε τη γρήγορη και δυνατή εκκίνηση ιδίως στους δρόμους ταχύτητας. Στο Λονδίνο επίσης για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ο μηχανικός ανελκυστήρας για τον πήχη στο ύψος, ο μηχανικός ισοπεδωτής της άμμου στο σκάμμα των αλμάτων και ο αυτόματος μετρητής των αλμάτων.
Από τις πρώτες κιόλας ολυμπιακές διοργανώσεις, ιδίως όμως μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και συνολικότερα ο χώρος του αθλητισμού θα αποτελέσουν ένα από τα προνομιακά πεδία εφαρμογής τεχνολογικών καινοτομιών. Ακόμη περισσότερο οι Ολυμπιακοί και ο χώρος του αθλητισμού υπήρξαν (και συνεχίζουν να είναι και σήμερα) ένα από τα κατεξοχήν πεδία εφαρμογής των νέων τεχνολογιών. Έτσι, οι δέκατοι τέταρτοι Αγώνες ήταν οι πρώτοι που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά σε ένα εκτεταμένο δίκτυο και σε πολυάριθμο κοινό, και όχι σε ένα κλειστό εσωτερικό κύκλωμα, όπως είχε συμβεί το 1936. Οι Αγώνες του 1948 μεταδόθηκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC (δηλαδή μόνο στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας), το οποίο απαριθμούσε την εποχή εκείνη περίπου 80.000 τηλεοπτικούς δέκτες. Μια νέα εποχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις είχε ξεκινήσει!

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα:
Από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα του 1896