Η ολυμπιακή σημαία
Η ολυμπιακή σημαία αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σχεδιάστηκε το 1913 από τον Pierre de Coubertin, παρουσιάστηκε το 1914 στο Παρίσι και υψώθηκε επίσημα για πρώτη φορά κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας, το 1920. Έκτοτε, η είσοδος της σημαίας, η έπαρση και η υποστολή της, καθώς και η παράδοσή της στους εκπροσώπους της διοργανώτριας πόλης των αμέσως επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της τελετουργίας των Αγώνων.
Η ολυμπιακή σημαία έχει διαστάσεις 2x3 μέτρα και αποτελείται από λευκό φόντο, στο οποίο υπάρχουν πέντε τεμνόμενοι κύκλοι, τοποθετημένοι με τρόπο ώστε να σχηματίζουν τραπέζιο. Κάθε κύκλος φέρει και ένα ξεχωριστό χρώμα: μπλε, μαύρο και κόκκινο για τους τρεις κύκλους της επάνω σειράς (από δεξιά προς αριστερά), κίτρινο και πράσινο για τους δύο κύκλους της κάτω σειράς. Αν και θεωρείται ότι κάθε κύκλος (και επομένως και κάθε χρώμα) συμβολίζει καθεμία από τις πέντε ηπείρους, για το δημιουργό της σημαίας ο συμβολισμός ήταν κάπως διαφορετικός: Και οι πέντε κύκλοι μαζί συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους, όχι όμως κάθε κύκλος και μία ήπειρο. Όσο για τα χρώματα, αυτά υπήρχαν -τουλάχιστον ένα από αυτά- στις σημαίες όλων των κρατών της εποχής εκείνης.
Ο Coubertin εμπνεύστηκε τη σημαία χρησιμοποιώντας ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που ήταν χαραγμένο σε ένα βωμό στο μαντείο των Δελφών. Φαίνεται ότι οι πέντε τεμνόμενοι κύκλοι συναρτήθηκαν στη σκέψη του Coubertin με το υπό αναζήτηση σύμβολο της ολυμπιακής σημαίας, με αφορμή τους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Τότε για πρώτη φορά έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αθλητές και από τις πέντε ηπείρους. Έτσι, οι πέντε τεμνόμενοι κύκλοι αποτέλεσαν το θέμα της ολυμπιακής σημαίας, η οποία κατασκευάστηκε το 1913 από τον οίκο "Bon Marche" και παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΔΟΕ. Το συνέδριο αυτό συνέπιπτε με την εικοσάχρονη επέτειο από το συνέδριο του 1894, στο οποίο είχε αποφασιστεί η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ματαίωση των Αγώνων του 1916 δεν επέτρεψε την επίσημη παρουσίαση της σημαίας παρά το 1920, στην Αμβέρσα. Μάλιστα, στη σημαία εκείνη ήταν γραμμένο και το ρητό των Oλυμπιακών Αγώνων: "Citius, Altius, Fortius".

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα:
Από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα του 1896