Γνωρίζατε ότι...
- Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας βραβεύθηκαν μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος νικητής; Ως έπαθλα απονεμήθηκαν στον πρώτο νικητή δίπλωμα, ασημένιο μετάλλιο και στεφάνι ελιάς από την Ολυμπία και στο δεύτερο νικητή δίπλωμα, χάλκινο μετάλλιο και στεφάνι δάφνης. Στους υπόλοιπους αθλητές που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια ως ένδειξη τιμής για τη συμμετοχή τους. Τα μετάλλια των νικητών τα είχε χαράξει ο Γάλλος γλύπτης Jules Chaplain, ενώ το αναμνηστικό μετάλλιο ο Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης Νικηφόρος Λύτρας. Ο, επίσης Έλληνας, Νικόλαος Γύζης είχε φιλοτεχνήσει τα διπλώματα που απονεμήθηκαν στους νικητές.
- Ο Αμερικανός άλτης James Connolly θεωρείται ο πρώτος ολυμπιονίκης στην ιστορία των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων; Αναδείχτηκε νικητής στο αγώνισμα του άλματος εις τριπλούν, ο τελικός του οποίου διεξήχθη αμέσως μετά την τελετή έναρξης των Αγώνων. Ωστόσο, τα πρώτα αγωνίσματα που πραγματοποιήθηκαν πριν τον τελικό του τριπλούν ήταν οι τρεις προκριματικές σειρές της κούρσας των 100 μ.
- Το δεκαήμερο που διήρκεσαν οι Αγώνες πλαισιώθηκε από πολλές και εντυπωσιακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις; Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις αρχαίου δράματος ("Μήδεια", "Αντιγόνη"), συναυλίες, λογοτεχνικές βραδιές, ενώ οργανώθηκαν και λαμπαδηφορίες.
- Εμπνευστής του μαραθώνιου δρόμου ήταν ο Γάλλος λόγιος Michel Breal, που πρόσφερε μάλιστα και ειδικό έπαθλο στο νικητή του αγωνίσματος; Παρόμοιο αγώνισμα δεν υπήρχε στην Αρχαιότητα, αφού σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η μεγαλύτερη απόσταση δρόμου αντοχής στην Ολυμπία ήταν ο δόλιχος (περίπου 4.500 μ.). Ο Breal εμπνεύστηκε το μαραθώνιο από την παράδοση της επίπονης προσπάθειας που κατέβαλε ο Αθηναίος οπλίτης Φειδιππίδης για να διασχίσει την απόσταση από το Μαραθώνα ως την αγορά της Αθήνας και να αναγγείλει στους συμπολίτες του τη νίκη κατά των Περσών.
- Οι παρατηρητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας απέδωσαν τη μη επίτευξη εντυπωσιακών επιδόσεων (σύμφωνα πάντοτε με τα δεδομένα της εποχής) από τους συμμετέχοντες αθλητές σε πολλούς και διάφορους παράγοντες; Οι σημαντικότεροι ήταν η βιαστική διεξαγωγή των Αγώνων σε χειμερινό ουσιαστικά μήνα, που δεν επέτρεψε την επαρκή προετοιμασία, η στενότητα του αγωνιστικού χώρου του Παναθηναϊκού Σταδίου, καθώς και το μεγάλο σε διάρκεια και επίπονο ταξίδι των Αμερικανών αθλητών, οι οποίοι ήταν οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για την κατάρριψη παγκόσμιων επιδόσεων, λόγω της αθλητικής υποδομής που υπήρχε στη χώρα τους εκείνη την εποχή.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα:
Από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα του 1896