Alfred Hajos
Οι επιτυχίες του Alfred Hajos στους Ολυμπιακούς κολυμβητικούς Αγώνες της Αθήνας στα 1896 τον κατέστησαν αθλητή-σύμβολο για την Ουγγαρία και τον αθλητισμό της, αφού υπήρξε ο πρώτος ολυμπιονίκης της χώρας του.
Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, την 1η Φεβρουαρίου του 1878. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Guttmann και είχε εβραϊκή καταγωγή. Από μικρή ηλικία η κολύμβηση έγινε για το Hajos τρόπος ζωής. Συγκεκριμένα ήταν μόλις δεκατριών χρονών, όταν ο πατέρας του τον ενθάρρυνε να κολυμπάει στα κρύα νερά του Δούναβη. Στα χρόνια που ακολούθησαν η αγάπη και το ταλέντο του του χάρισαν πάμπολλες διακρίσεις σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Στα 1895 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ουγγαρίας στα 100 μ. ελεύθερο, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στο ίδιο αγώνισμα.
Όμως η διάκριση που τον ανέδειξε σε έναν από τους σημαντικότερους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο ήρθε ένα χρόνο αργότερα, στην πρώτη Ολυμπιάδα των νεότερων χρόνων. Στα παγωμένα νερά της Ζέας, όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κολύμβησης, ο νεαρός Ούγγρος φοιτητής (σπούδαζε αρχιτεκτονική στη Βουδαπέστη) κατόρθωσε να αναδειχτεί δύο φορές την ίδια μέρα πρώτος ολυμπιονίκης στα 100 μ. ελεύθερο, με χρόνο 1.22.2, και στα 1.200 μ. ελεύθερο, με χρόνο 18.22.2.
Τα επόμενα χρόνια ο Hajos, εκτός από την κολύμβηση που παρέμεινε το αγαπημένο του άθλημα, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα για μια τριετία (1901-1903) ήταν βασικό μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της πατρίδας του.
Πέρα όμως από τις αθλητικές επιτυχίες ο Hajos διακρίθηκε και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ως αρχιτέκτονας κατασκεύασε αξιόλογους αθλητικούς χώρους, κυρίως κολυμβητήρια. Μάλιστα βραβεύτηκε στο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας (1920) και του Παρισιού (1924).
Τόσο για την αθλητική του δραστηριότητα, όσο και για τα αρχιτεκτονικά του έργα τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους συμπατριώτες του, αλλά και από τη διεθνή αθλητική κοινότητα. Πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 1955.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα:
Από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα του 1896