Είπαν για τον Λάζαρο Εφραίμογλου Παρασκευή 26 Απριλίου 2013
Μαίρη Κακολύρη, Υπεύθυνη Υποδοχής «Ελληνικού Κόσμου» (1998-2012)

Αγαπημένε μας Πρόεδρε, μας είχες μάθει να βγαίνεις νικητής πάντα στις πιο δύσκολες μάχες! Αυτή η ήττα μας έχει συντρίψει. Ήσουν η αναφορά μας. Ήσουν αυτό που είσαι και θα είσαι πάντα, γιατί το όραμά σου έχει μπολιάσει τις ψυχές όλων των μαθητών-επισκεπτών μας στον «Ελληνικό Κόσμο». Η δική τους δράση αύριο, θα είναι ο καρπός της δικής σου σποράς. Αυτή η σκέψη παρηγορεί το νου μας για την έλλειψη της παρουσίας σου κι’ εύχομαι αυτή η σκέψη να παρηγορεί την άξια σύντροφό σου Ουρανία.

Ο μικρασιάτης επίσης Σεφέρης γράφει «Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες» κι έδωσες τα πάντα υλικά και ψυχή. Επάξια στέκεσαι στο βάθρο των Μεγάλων Ευεργετών του έθνους. Πρώτα η οικογένεια σου αγκάλιασε τις ιδέες σου που με την ευφάνταστη υλοποίηση τους, κάλυψαν τα κενά της Πολιτείας.

Ως μικρασιάτης ένοιωσες βαριά την κληρονομιά σου κι όρθωσες το σθένος σου για την ανάδειξη του πολιτισμού της Ιωνίας και μερίμνησες για την οργάνωση της καταγραφής της μοίρας του 1,5 εκατομμυρίου συμπατριωτών σου μετά την φυγή τους από την Καταστροφή του ’22.

Ως πολιτικός και ως πολίτης υπηρέτησες με συνείδηση και γνώση για την ανάδειξη της Ιστορικής μας Μνήμης ως αναγκαίο συστατικό της ύπαρξης και της ταυτότητας του Ελληνισμού.

Το ευχαριστώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας ως πολίτες και ως εργαζόμενοι στο ΙΜΕ είναι λίγο.

Είναι τιμή μου που δούλεψα δίπλα σας 14 χρόνια και συνταξίδεψα στις ανοικτές θάλασσες των οριζόντων.

Τα δικά σου λόγια μιλούν καλύτερα απ’ όλους μας.
Τιμή μου που ήμουν κι’ εγώ αποδέκτης αυτού του μηνύματος (Πάλι Παρασκευή, πάλι 26 του μήνα!...):

Friday, August 26, 2011 11:37 AM
Sybject: Επέτειος ΙΜΕ

Συμπληρώνονται σήμερα 18 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η μέχρι σήμερα πορεία του, τα επιτεύγματά του, η κοινωνική αποδοχή των έργων του στο εσωτερικό και εξωτερικό και κυρίως ο σεβασμός όλων για το ήθος και την ποιότητα των έργων του, αποτελούν την απάντηση στην αναγκαιότητα της δημιουργίας του Ιδρύματος και τη συμβολή του στις σύγχρονες ελληνικές ανάγκες. Η πραγματικότητα έχει υπερβεί τα αρχικά οράματα.

Η ιστορία διδάσκει πως σπανίως η καλή ποιότητα ενός πνευματικού έργου συνοδεύεται από αντίστοιχη οικονομική επιτυχία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε στη σημερινή παγκόσμια κρίση. Αντιθέτως η διαπίστωση όλων, ότι η κρίση ιδεών και θεσμών στις κοινωνίες, προηγείται της οικονομικής, πρέπει να αυξάνει την αποφασιστικότητα μας, για να συνεχίσουμε την καλή δουλεία που γίνεται στο ΙΜΕ, γιατί εδώ δουλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο. Οι όποιοι προσέφεραν έως σήμερα στα συντελεσθέντα επιτεύγματα και όσοι συνεχίζουν να αγωνίζονται με πίστη, αφοσίωση και ελπίδα δικαιούνται να είναι υπερήφανοι. Είναι ξεχωριστή ευκαιρία και ικανοποίηση σε όσους συμμετέχουν σε αυτό το έργο.
Ευχόμαστε σε όλους σας καλή συνέχεια.

Λάζαρος και Ουρανία Εφραίμογλου

Είμαστε υπερήφανοι!


Προηγούμενη ομιλία Επόμενη ομιλία