Είπαν για τον Λάζαρο Εφραίμογλου 26 Απριλίου 2013
Αλέξανδρος Σαμαράς, Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών / Κολλέγιο Ψυχικού)

Είμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ για να απευθύνουμε τον ύστατο αποχαιρετισμό σε ένα διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής κοινωνίας, και ένα από τα προσφιλέστερα μέλη της οικογένειας του Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι κανείς πολύ τυχερός να τους έχει γνωρίσει στη ζωή του, κι ακόμη περισσότερο να έχει συνεργαστεί μαζί τους.

Για μένα, αλλά και για πολλούς άλλους, ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Λάζαρος Εφραίμογλου.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω σε βάθος και να συνεργαστώ επί πολλά χρόνια μαζί του σε κοινωνικό επίπεδο και ειδικότερα στο πλαίσιο της λειτουργίας, διοίκησης και προσφοράς του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού.

Είχα και την ιδιαίτερη τύχη να συνδεθώ μαζί του και οικογενειακά λόγω της συγγένειας με την αγαπημένη του σύζυγο Ουρανία.

Και γι αυτό στη γενικότερη οδύνη της Κολλεγιακής κοινότητας που εκφράζω σήμερα εδώ για την τόσο αδόκητη απώλειά του, προστίθεται και μια προσωπική δική μου βαθειά θλίψη.

Θα μπορούσα να πω πολλά για τον Λάζαρο Εφραίμογλου. Για την επιχειρηματική δράση του, για την πολύπλευρη ευδόκιμη συνεισφορά του στον δημόσιο βίο, την ηγετική ενασχόλησή του με τα κοινά των παραγωγικών τάξεων, μάλιστα δε στο πλαίσιο του Επιμελητηριακού θεσμού. Για το σπουδαίο δημιούργημα - δικό του και της οικογένειάς του - αυτό το έργο ζωής - πολύτιμο απόκτημα για τον τόπο μας: το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Δεν θα το κάνω. Διότι μιλούν από μόνα τους πολύ εύγλωττα τα όσα σημαντικά έπραξε στη διάρκεια της μεστής ζωής του. Διότι μιλούν πολύ εύγλωττα οι τιμητικές διακρίσεις από την Πολιτεία, την Ακαδημία Αθηνών, από διεθνείς οργανισμούς. Διότι μιλά πολύ εύγλωττα, πάνω από όλα, το ίδιο το έργο που αφήνει πίσω του.

Στην επιχειρηματική του ζωή πρωταγωνίστησε πραγματοποιώντας ουσιαστικές καινοτομίες στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, στις αστικές κατασκευές, στον τραπεζικό τομέα συνεισφέροντας πολλαπλά στην αναδιαμόρφωση και στην ανάπτυξη του Εμποροβιομηχανικού Τομέα.

Εκπροσώπησε τους πολίτες των Αθηνών προβάλλοντας ήθος, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα.

Ως ένας έκ των ιδρυτών και ηγετικό στέλεχος της Τράπεζας Εργασίας έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη της Eurobank ως Αντιπρόεδρός της.

Θα αναφερθώ μόνο συνοπτικά στην προσφορά του στο Σχολείο μας, το Κολλέγιο.

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και μέχρι τέλους εξέχον μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αφιερώνοντας χρόνο και φροντίδα αφειδώς στην εθελοντική αυτή αποστολή. Προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες από πολλές «επάλξεις»: ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, με ουσιαστική συμβολή στο μορφωτικό και παιδαγωγικό έργο του Κολλεγίου, ως ενεργό μέλος Επιτροπών, μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή που -σε δύσκολες περιστάσεις- ασχολείται με την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών.

Είχε βαθειά πίστη στην αποστολή του Κολλεγίου ως Κέντρου Αριστείας στον χώρο της παιδείας -αποστολή ενταγμένη σε ένα ευρύτερο εθνικό - πολιτιστικό όραμα. Η πίστη αυτή ήταν κίνητρο για την ανάληψη, μαζί με τον αδελφό του Μηνά -ταγμένο στην ίδια ιδέα, στο ίδιο όραμα- πρωτοβουλίας για την ίδρυση ενός πρότυπου σχολείου, όπως το Κολλέγιο, στην ακριτική Θράκη. Μολονότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία και γενικότερα αντίξοες συνθήκες δεν επέτρεψαν, τα τελευταία χρόνια, την ευόδωση αυτής της πρωτοβουλίας, η σημασία της από εκπαιδευτική και εθνική άποψη δέν έχει χάσει τίποτα από την αξία της.

Οφείλει πολλά το Κολλέγιο στον Λάζαρο Εφραίμογλου. Του οφείλει πολλά η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Του οφείλει πολλά ο τόπος μας.

Το παράδειγμά του, παράδειγμα επαγγελματικής αξιοσύνης, ενεργού ενδιαφέροντος για τα κοινά, πίστης σε παραδοσιακές αξίες και δημιουργικότητας, θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους συνεχιστές του έργου του και για όλους εμάς.

Καλό ταξίδι, Λάζαρε. Καλό ταξίδι, αγαπητέ φίλε Λάκη. Η μνήμη σου θα παραμείνει ανεξίτηλη στις σκέψεις μας και στην καρδιά μας.


Προηγούμενη ομιλία Επόμενη ομιλία