Υπάρχει άνθρωπος και ειδικά παιδί που να μην του αρέσει η σοκολάτα; Αν εσείς πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε έστω και έναν επάνω στη γη, σας προκαλούμε να μας τον δείξετε! Αλλά επειδή στο ΙΜΕ έχουμε πάντα νόστιμες και γλυκές ιδέες, σκεφτήκαμε να σας καλέσουμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τόσο λαχταριστό, που μμμ..., θα γλείφετε και τα δάχυλά σας! Είστε για σοκολατομαγειρέματα; Σιγά πού θα μας πείτε όχι! πρώτα όμως ανασκουμπωθείτε, βάλτε μια καθαρή ποδιά, έναν κάτασπρο, μαγειρικό σκούφο και κάντε... έφοδο σε βιβλία, περιοδικά, εεφημερίδες και στο Διαδίκτυο, για να μάθετε τα πάντα για τη σοκολάτα. Εμείς θα σας δώσουμε μερικές σοκολατένιες εικόνες και πληροφορίες-κλειδιά για την πιο γλυκιά σας έρευνα και τα υπόλοιπα θα μας τα πείτε και θα μας τα... μαγειρέψετε από κοντά!
Σας περιμένουμε!

Από που κρατάει η σκούφια της σοκολάτας; Ο χάρτης δείχνει Κεντρική Αμερική... Ένας παμπάλαιος μύθος λέει ότι στον Κετζαλκοάτλ (προσοχή μη στραμπουλήξετε τη γλώσσα σας...), το θεό του χρυσού φεγγαριού και των παγωμένων ανέμων που ήταν ένα... φίδι με φτερά, άρεσε πολύ να κάνει δώρα στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών που τους χάρισε ήταν το νερό, η φωτιά, το ψωμί και το κακαόδεντρο, που το έφερε απευθείας από τον παράδεισο! Από τους σπόρους του οι ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής παρασκεύασαν τη σοκολάτα, την οποία τιμούσαν ιδιαιτέρως, γιατί πίστευαν ότι όποιος τη γευόταν τακτικά αποκτούσε δύναμη και σοφία.

Τα πολύ παλιά χρόνια, λέει ο θρύλος, κάπου στο Μεξικό, ένα σωρό σκανταλιάρικα, ανήσυχα και λαίμαρα παπαγαλάκια, πιθηκάκια και σκιουράκια συνήθιζαν ναν μασουλάνε τους καρπούς του κακόδεντρου και να χοροπηδούν από τη χαρά τους. Κάποιοι παρατηρητικοί άνθρωποι από τη φυλή των Μάγια που μάθαιναν πολλά από τα καμώματα της φύσης, αποφάσισαν να τα μιμηθούν και... μμμ! Όλους τους θεούς τους άρχισαν ευθύς να ευχαριστούν! Γύρω στο 600 μ.Χ., οι Μάγια ξεκίνησαν πρώτοι να καλλιεργούν συστηματικά τα κακόδεντρα και, καθώς μετακινούνταν από την Κεντρική προς τη Νότια Αμερική, να μεταδίδουν και σε άλλους ιθαγενείς τις γνώσεις και τις συνήθειές τους.

Κόψε από περιοδικά και εφημερίδες μερικά από τα ζώα που αναφέρονται στο παραπάνω κειμενάκι και κόλλησέ τα γύρω τριγύρω από το κακαόδεντρο, για να κάνουν παρέα στον Ιάσονα που έχει ντυθεί... Μάγια!

Οι Αζτέκοι θρυμμάτιζαν τους κόκκους του κακάο, ανακάτευαν τη σκόνη τους με βανίλια, κόκκινες καυτερές πιπεριές και καλαμπόκι, πρόσθεταν ζεστό νερό και έφτιαχναν το σκοάτλ, ένα ρόφημα-δυναμίτη που το έπιναν ως χωνευτικό και ως «φάρμακο» ενάντια σε όλες τις αρρώστιες. Το 1528, ο Χερνάντο Κορτές, Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής του Μεξικού, έφερε στην πατρίδα του τους καρπούς του κακάο και το σοκοάτλ, μετά τις εμπορικές συναλλαγές που είχε με τους Αζτέκους και το φοβερό αρχηγό τους Μοντεζούμα. Πρώτη το δοκίμασε η ισπανική αριστοκρατία και για πολύ καιρό τόσο η παρασκευή όσο και το εμπόριο σοκολάτας παρέμειναν ισπανικό μονοπώλιο. Με την παρακμή, ωστόσο, της ισπανικής αυτοκρατορίας, το μυστικό διέρρευσε στη Γαλλία και σύντομα ολόκληρη η Ευρώπη απέκτησε σοκολατένια μουστάκια στα χειλάκια!
Τα πρώτα σοκολατένια γλυκίσματα θεωρείται ότι παρασκευάστηκαν το 1674 στο Λονδίνο και η πρώτη «πλάκα» σοκολάτας το 1819, στην Ελβετία.

Ξέρεις να φτιάχνεις ζεστή σοκολάτα-ρόφημα; Βρες και σημείωσε τη συνταγή, γιατί χειμώνας μπήκε και θα σου χρειαστεί! Η Αθηνά και ο Τηλέμαχος ήρθαν για βοηθοί...

Πόσα είδη σοκολάτας ξέρεις; Τη σοκολάτα γάλακτος που έχει χρώμα ανοιχτό καφέ, τη σοκολάτα υγείας που είναι σκούρα, «μελαχρινή», τη λευκή σοκολάτα, την κουβερτούρα ή μπίτερ που είναι πικρούτσικη, τη γεμιστή; Όλα τα είδη σοκολάτας περιέχουν σε διάφορες αναλογίες τα εξής βασικά συστατικά: κακάο, ζάχαρη, γάλα, βούτυρο κακάο και από εκεί και πέρα ξηρούς καρπούς, ρύζι, καραμέλα, διάφορα λικέρ και ό,τι άλλο γεννήσει η φαντασία των παρασκευαστών τους.

Σκέψου και επινόησε τη δική σου μοναδική σοκολάτα. Τι θα ήθελες να περιέχει; Σχεδίασε το περιτύλιγμά της (τι χρώματα, τι εκόνες, τι πληροφορίες θα έχει γραμμένες επάνω του), αλλά προσοχή! Μην αποκαλύψεις σε κανέναν, εκτός από τοθείο Περικλή, το μερακλή, τη μυστική σου συνταγή!