ΖΟΥΜ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ!
Είναι καλοκαίρι, μήνας Αύγουστος. Οι Αθηναίοι, φορώντας τα καλά τους, συνωστίζονται στην Αγορά, για να παρακολουθήσουν την Πομπή των Παναθηναίων, που έρχεται από τον Κεραμεικό. Μαζί τους παίρνουν θέση και αντιπροσωπείες από τις αποικίες και τις συμμαχικές πόλεις. Και να, πλησιάζει η επιβλητική πομπή! Στην κεφαλή της βαδίζουν οι ιερείς και κατόπιν οι πιο όμορφες κοπέλες της πόλης, υπέροχα ντυμένες και στολισμένες, που κουβαλούν στο κεφάλι τους προσφορές, γεννήματα της γης για τη θεά Αθηνά. Ονομάζονται «κανηφόροι». Τις ακολουθούν οι «δορυφόροι», που μεταφέρουνν σκαμνιά και ομπρέλες, και πιο πίσω τους οι υφάντρες του πέπλου τηςθεάς, οι «εργαστίνες».

Να και το άρμα! Αν και το σέρνουν τέσσερα δυνατά άλογα, πόσο μοιάζει με μονοκάταρτο εμπορικό πλοίο! Από το «κατάρτι» του, αντί για πανί, κρέμεται το πανέμορφο πέπλο, πάνω στο οποίο παριστάνεται με ζωηρά χρώματα, μπλε για το φόντο και κίτρινο για τις φιγούρες, η μάχη της θεάς Αθηνάς με το γίγαντα Εγκέλαδο. Πλαισιώνεται από πολεμικά άρματα με τους πάνοπλος στρατιώτες τους αλλά και από πεζοπόρα τμήματα, που παρελαύνουν με τις καλογυαλισμένες περικεφαλαίες, τους θώρακες, τις πρικνημίδες, τις ασπίδες, τα ξίφη και τις λόγχες τους να αστράφτουν στον ήλιο! Εδώ βλέπουμε και τις ένοπλες αντιπροσωπείες των αποικιών, αλλά και την αγέλη των βοδιών που πρόκειται να θυσιαστούν στη θεά Αθηνά, με τους βοσκούς που τα περιφρουρούν.

Ακολουθούν γέροντες που κρατούν στα χέρια τους κλαδιά ελιάς, οι «θαλλοφόροι», και ευκατάστατοι Αθηναίοι πολίτες. Επίσης, μέτοικοι ντυμένοι με πορφυρά ενδύματα, που κουβαλούν δίσκους με γλυκά, μαζί με τις κόρες τους, που μεταφέρουν αγγεία νερού. Την πομπή κλείνουν οι απελεύθεροι και οι δούλοι, οι οποίοι προχωρούν κρατώντας κλαδιά βελανιδιάς. Όλοι βαδίζουν με τάξη, σεβασμό και υπερηφάνεια. Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχεις στην Πομπή των Παναθηναίων! Τι θα έλεγες να πάρεις μέρος κι εσύ;

ΖΟΥΜ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!
Μεγάλο πλήθος έχει συγκεντρωθεί στην Αγορά για να παρακολουθήσει τους φημισμένους αγώνες, τα Μεγάλα Παναθήναια. Με υψηλές προσδοκίες για την επίδοσή τους ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό αθλητές από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, δισκοβόλοι, ακοντιστές, παλαιστές και άλτες. Οι δρομείς «ζεσταίνονται» και οι ιππείς καλοπιάνουν τα άλογα να τρέξουν γρηγορότερα από ποτέ. Στο βάθος είναι στοιβαγμένοι οι παναθηναϊκοί αμφορείς, γεμάτοι λάδι και διακοσμημένοι με παραστάσεις της θεάς Αθηνάς που κρατά τη Νίκη. Αυτοί θα δοθούν ως έπαθλα στους νικητές, μαζί με τα στεφάνια ελιάς. Οι κριτές δίνουν το σύνθημα έναρξης κάθε δοκιμασίας και δένουν μια κόκκινη ταινία στο χέρι και στο κεφάλι κάθε νικητή. Οι αυλητές δίνουν με τη μουσική τους το ρυθμό. Οι ελλανοδίκες επιβλέπουν σοβαροί την όλη διαδικασία και βραβεύουν τους νικητές. Οι θεατές επευφημούν με ενθουσιασμό συμμετέχοντας στον πυρετό των αγώνων και ραίνουν τους νικητές με άνθη και φύλλα που παίρνουν από καλάθια. Οι στεφανωμένοι αθλητές τρέχουν τον επινίκιο γύρο μέσα στην Αγορά, με την καρδιά τους να φουσκώνει από περηφάνια και χαρά! Διάλεξε σε τι άθλημα θες να αγωνιστεςί και ίσως σήμερα να είσαι εσύ ο νικητής!

Ταξιδέψτε μαζί μας στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας μέσα από τις προβολές στη «Θόλο».
(Πληροφορίες: «Ελληνικός Κόσμος», τηλ. 212 254 0201, www.tholos254.gr)