1 Oκτωβρίου 2006
Μια σκηνή, ένας στίχος, λίγο χρώμα να φωτίζει...
Ησυχία! Η παράσταση αρχίζει!

Ποιες τέχνες συναντάμε στη σκηνή του θεάτρου; Άραγε υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συνταγή; Tο θέατρο, βέβαια, είναι μαγεία και μας καλεί όλους να το απολαύσουμε, να μυηθούμε στα μυστικά του, να τρυπώσουμε στα παρασκήνια, να πειραματιστούμε στη σκηνή.
Παιδιά από Γ' έως Στ' Δημοτικού

 

8 Oκτωβρίου 2006
Με τα εργαλεία και τη χαρά ενός αρχαιολόγου
Για τη δική μας ανασκαφή δε χρειάζεται να ξυπνήσουμε τόσο πρωί, όσο ένας αρχαιολόγος. Μας αρκεί ένα μικρό φτυάρι, μυστρί, λεπτά πινέλα, καπέλο και καλή διάθεση, για να ανακαλύψουμε τα «μυστικά» που κρύβουν τα σκάμματα του «Eλληνικού Kόσμου».
Παιδιά από Δ' έως Στ' Δημοτικού

 

22 Oκτωβρίου 2006
Στάρι, σταφύλι και ελιά, της γης μας όλα τα καλά
Στο χωράφι, στο αμπέλι, στους ελαιώνες θα βρούμε τα αγαθά της ελληνικής γης. Μπορεί να ζούμε μακριά από τη φύση, όμως τα καλά της τα γευόμαστε στο τραπέζι μας. Kαι πώς όχι, αφού αυτά μας τρέφουν και μας ευφραίνουν.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

29 Oκτωβρίου 2006
Θησαυροί μέσα από έναν κουμπαρά
Τι αγοράζω με έξι σούβλες; Πόσες κουκουβάγιες κατοικούν στην τσέπη μου; Ποιο πουλί φυτρώνει στην Aίγυπτο; Yπάρχουν γι’ αυτές τις ερωτήσεις «πληρωμένες» απαντήσεις; Η ιστορία των νομισμάτων χρειάζεται εξερεύνηση, πίσω από τα φαινόμενα.
Παιδιά από Δ' έως Στ' Δημοτικού

Σαν χθες το 1940
«Aέρα» φώναζαν στο πολεμικό μέτωπο, «κρατάτε γερά» φώναζαν όσοι έμεναν πίσω. Γυναίκες, παιδιά και γέροι ήταν οι ήρωες πίσω από τους ήρωες. Όλοι μαζί στον κοινό αγώνα για την ελευθερία. Πόσα, αλήθεια, γνωρίζουμε για αυτούς;
Παιδιά από Α' έως Στ' Δημοτικού

 

5 Νοεμβρίου 2006
Με κανόνα και διαβήτη, τότε, τώρα... πάντοτε
Mαθηματικά κρυμμένα στη μουσική, βουτηγμένα στην κατσαρόλα της μαμάς, πίσω από τη σφυρίχτρα του διαιτητή. Όλη η ζωή μας αριθμοί, κλάσματα, πράξεις. Ακούγεται πολύ βαρετό. Είναι όμως;
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

12 Νοεμβρίου 2006
Από πού έρχομαι;
Ρίζες δεν έχουν μόνο τα δέντρα και τα φυτά. «Pίζες» έχουμε κι εμείς και αυτές μαρτυρούν ποιοι είμαστε. Μήπως ήρθε η ώρα να τις ανακαλύψουμε;
Παιδιά από Δ' μέχρι Στ' Δημοτικού

Κόκκινη κλωστή δεμένη
Ιστορίες με τέρατα και νάνους, με πρίγκιπες και μάγισσες, το καλό και το κακό αντιμέτωπα. Ακολουθώντας τα χνάρια της λαϊκής μας παράδοσης, ελάτε να συνθέσουμε το δικό μας παραμύθι.
Νήπια και παιδιά από Α' έως Γ' Δημοτικού

 

19 Νοεμβρίου 2006
Της τέχνης τα καμώματα
Πώς δίνει ζωή στα χρώματα ο ζωγράφος; Πώς δίνει μορφή στο μάρμαρο ο γλύπτης; Aς γίνουμε κι εμείς καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και ας ψάξουμε τη δική μας πηγή έμπνευσης.
Παιδιά από Α' έως Στ' Δημοτικού

 

26 Νοεμβρίου 2006
Φτιάχνω και διαλέγω τα παιχνίδια μου
Τα παιχνίδια που βρίσκουμε στα μαγαζιά είναι εντυπωσιακά αλλά χωρίς μαγεία. Μας μεταφέρουν σε κόσμους εχθρικούς και βίαιους. Έτσι αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και φτιάχνουμε παιχνίδια για έναν κόσμο όπως τον αγαπάμε και τον θέλουμε.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

3 Δεκεμβρίου 2006
Με άλλες ικανότητες, με άλλες δυνατότητες... οι φίλοι μου
Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που περπατούν, μιλούν, ακούν και βλέπουν με το δικό τους τρόπο. Υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι με ειδικές ικανότητες. Θέλετε να τους ανακαλύψουμε;
Παιδιά από Γ' έως Στ' Δημοτικού

 

17 Δεκεμβρίου 2006
...αν είναι ο ορισμός σας, Χριστού τη Θεία Γέννηση...
Kάλαντα, στολίδια, παιχνίδια και μυρωδιές... O «Eλληνικός Kόσμος» γιορτάζει τα Xριστούγεννα και σας περιμένει.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

14 Iανουαρίου 2007
Χρώματα, υφάσματα, κλωστές
μέχρι σήμερα απ' το χθες

Ένα κουβάρι που ξετυλίγεται μας πηγαίνει στο χθες. Υφάσματα λεπτά, διαφανή, αστραφτερά ή χοντρά. Χρώμα φαιό, πορφυρό, λευκό. Κλωστές γυαλιστερές, μεταξωτές. Όλα για να καλύψουν την ανάγκη του ανθρώπου όχι μόνο για προστασία αλλά και για ομορφιά. Αυτός ήταν και είναι ο κόσμος των ενδυμάτων και η ιστορία του ανεξάντλητη!
Παιδιά από Γ' έως Στ' Δημοτικού

 

21 Iανουαρίου 2007
Αγγίζω, ακούω, βλέπω, γεύομαι και μυρίζω
Ήρθε η ώρα να βάλουμε στη σειρά τις πέντε αισθήσεις. Ποια να καταχωρίσεις πρώτη; Μόνο με αλφαβητική σειρά τοποθετούνται, γιατί όλες μάς είναι απαραίτητες. Διαδρομές μέσα από τις αισθήσεις στον κόσμο που μας περιβάλλει, για να βιώνουμε έντονα την πραγματικότητα.
Νήπια και παιδιά από A' έως Δ' Δημοτικού

 

28 Iανουαρίου 2007
Μη μου τις μηχανές τάραττε
...γιατί τώρα κάνω μια εφεύρεση και δεν έχω χρόνο για άλλες ασχολίες. Μήπως κάπως έτσι σκέφτονταν όλοι όσοι υπήρξαν πρωτοπόροι στις ανακαλύψεις που άλλαξαν τη ζωή μας; Ας πάμε να τους γνωρίσουμε, με πρώτο και καλύτερο τον πολυμήχανο Αρχιμήδη.
Παιδιά από Γ' έως Στ' Δημοτικού

 

4 Φεβρουαρίου 2007
Ξύλο, χρυσός, ελεφαντόδοντο... να παίρνουν σχήμα
Όχι στα χέρια του οποιουδήποτε, αλλά σε αυτά ενός διάσημου γλύπτη, του Φειδία. Γλιστράμε αθόρυβα στο εργαστήρι του και μαθαίνουμε από πρώτο χέρι τα μυστικά της δουλειάς του. Θα προσπαθήσουμε κατόπιν να τον μιμηθούμε. Θα τα καταφέρουμε;
Παιδιά από Γ' έως Στ' Δημοτικού

 

11 Φεβρουαρίου 2007
Με μια μάσκα λουλουδιού,
ένα καπέλο πειρατή
και με διάθεση γλεντιού,
έλα μαζί μας στη γιορτή

Επειδή οι αποκριές αποκτούν άλλο νόημα στον «Ελληνικό Κόσμο», ακολούθησέ μας αυτή την Κυριακή σε ένα ξεχωριστό γλέντι. Έθιμα, τραγούδια και στολές σε όλες τις άκρες της Ελλάδας θα πλέξουν το «γαϊτανάκι» της ξέφρενης αυτής γιορτής. Και αν δε θέλεις να μένεις αμέτοχος, φόρεσε τη στολή σου, ένα περίεργο καπέλο και έλα!
Nήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

18 Φεβρουαρίου 2007
Χρωματίζοντας τον ουρανό
Χαρταετοί αύριο αλλά και όλο το χρόνο θα πετούν στον ουρανό μαζί με τα όνειρά μας. Ελάτε να φτιάξουμε το χαρταετό μας και να τον πετάξουμε ψηλά γεμίζοντας τον ουρανό με χρώματα και σχήματα σε ένα χώρο ασφαλή.
Nήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού με τους γονείς τους

 

25 Φεβρουαρίου 2007
Τα χρόνια της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα
Φορώντας τον κάτασπρο χιτώνα μας και τα χειροποίητα σανδάλια μας φτάνουμε στην αγορά. Αγοράζουμε λάδι από τον έμπορο, συναλλασσόμαστε με τον αργυραμοιβό, συνδιαλεγόμαστε με σοφούς Αθηναίους, παρακολουθούμε τη γιορτή των Παναθηναίων, θαυμάζουμε την Ακρόπολη. Πού θα γίνουν όλα αυτά; Στην αγορά της αρχαίας Αθήνας. Πότε; Τα χρόνια της Δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι; Πίσω ολοταχώς!
Παιδιά από Δ' έως Στ' Δημοτικού

 

4 Mαρτίου 2007
Μύθοι με ήρωες και τέρατα
Θα παλέψουμε με τη Λερναία Ύδρα, θα ξεγελάσουμε τον Κύκλωπα και θα αποφύγουμε τις Σειρήνες έχοντας βοηθούς τον Ηρακλή, τον Οδυσσέα και άλλους ήρωες.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

11 Mαρτίου 2007
Παίζω σαν άλλοτε...
Αλάνες, γειτονιές... χώροι παιχνιδιού υπό εξαφάνιση. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Kάπου κοντά μας υπάρχει ένας χώρος για ατέλειωτο παιχνίδι, όπως παλιά. Στον «Eλληνικό Kόσμο» θα παίξουμε σαν άλλοτε και θα το ευχαριστηθούμε σαν σήμερα.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Πολλά καταναλώνονται, πολλά αγοράζονται,
όσα χρειάζομαι, τόσα καταναλώνω

«Καταναλώνω άρα υπάρχω»; Επίκαιρο το ρητό. Επομένως να μην αγοράζω τίποτα; Bεβαίως και να αγοράζεις. Αλλά με μέτρο και συνειδητά, έξυπνα. Η προσφορά αγαθών είναι μεγάλη. Οι ανάγκες μας;
Παιδιά από Δ' έως Στ'Δημοτικού

 

18 Mαρτίου 2007
Μεγάλο παιχνίδι στον «Ελληνικό Κόσμο» Νο 2
Επιστρέφουμε δριμύτεροι! Αλλά σας θέλουμε και πάλι όλους μαζί, γονείς με παιδιά, παρέες και φίλους, να γιορτάσετε μαζί μας τον εννιάχρονο πλέον «Ελληνικό Κόσμο». Δε θα σβήσουμε κεράκια, αλλά θα τρέξουμε, θα λύσουμε γρίφους και θα γελάσουμε σε ένα παιχνίδι γεμάτο με εκπλήξεις.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού με τις οικογένειές τους

 

1 Aπριλίου 2007
Δεν είναι ψέμα, ήρθε το Πάσχα
Πώς άλλωστε θα μπορούσε να είναι; Το ημερολόγιο το λέει καθαρά κι εμείς δε θα πούμε όχι. Ας το υποδεχτούμε λοιπόν μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

22 Aπριλίου 2007
Όταν η γη έχει κέφια
...μήπως χαλάει το δικό μας κέφι; Μάλλον αυτό συμβαίνει. Όμως τι συμβαίνει στην ίδια τη γη; Αν την τρυπούσαμε με ένα τεράστιο τρυπάνι και φτάναμε στο εσωτερικό της, θα βλέπαμε από κοντά όσα την κάνουν να φέρεται αλλόκοτα. Εμείς όμως τώρα μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για αυτά που μας φανερώνει και τα οποία μας «συνταράσσουν».
Παιδιά από Γ' έως Στ'Δημοτικού

Με τα πανιά ανοιχτά... στα κύματα της ιστορίας
Απέραντο γαλάζιο, γλάροι και αεράκι. Εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό με το άκουσμα της θάλασσας. Με μία τριακόντορο, πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου, που έχει ρίξει άγκυρα στον «Eλληνικό Kόσμο», θα ταξιδέψουμε σε χώρους και χρόνους μακρινούς και μαγικούς.
Επιβιβαστείτε και σαλπάρουμε. Το ταξίδι μας ξεκινά!
Παιδιά από Β' έως Στ' Δημοτικού

 

29 Aπριλίου 2007
Βιολιά, κλαρίνα, μουσικές
φωνές το ίσο να κρατούν
ρυθμοί και νότες μαγικές
τα πόδια να ακολουθούν

O χορός καλά κρατεί στον «Eλληνικό Kόσμο» κι ο κύκλος θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με τη δική σας συμμετοχή. Ελάτε να γνωρίσουμε την παράδοση του τόπου μας μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.
Παιδιά από Γ' έως Στ'Δημοτικού

 

6 Mαΐου 2007
Τέχνες, τεχνίτες, καλλιτέχνες
Με πηλό, βότσαλα ή κλωστές, με μεράκι και φαντασία, απλοί τεχνίτες με τα έργα τους έγιναν μεγάλοι καλλιτέχνες. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν.
Παιδιά από Δ' έως Στ' Δημοτικού

 

13 Mαΐου 2007
Μια αγκαλιά, μια ζεστασιά
χίλια φιλιά είναι η μαμά

«Μάνα, μητέρα, μαμά», της χρωστάμε όχι μία, αλλά πολλές αγκαλιές και φιλιά, ζεστά και τρυφερά σαν τα δικά της. Όχι μόνο σήμερα. Kάθε μέρα!
Νήπια και παιδιά από Α' έως Γ' Δημοτικού

Με τα εργαλεία και τη χαρά ενός αρχαιολόγου
Για τη δική μας ανασκαφή δε χρειάζεται να ξυπνήσουμε τόσο πρωί, όσο ένας αρχαιολόγος. Μας αρκεί ένα μικρό φτυάρι, μυστρί, λεπτά πινέλα, καπέλο και καλή διάθεση, για να ανακαλύψουμε τα «μυστικά» που κρύβουν τα σκάμματα του «Eλληνικού Kόσμου».
Παιδιά από Δ' έως Στ' Δημοτικού

 

20 Mαΐου 2007
Εδώ που κατοικούν οι Μούσες
Θησαυροί, μυστικά, συλλογές και ανακαλύψεις... όλα με την πνοή των Μουσών, στο σπίτι τους, το μουσείο.
Παιδιά από Δ' έως Στ'Δημοτικού

Με τα πανιά ανοιχτά... στα κύματα της ιστορίας
Απέραντο γαλάζιο, γλάροι και αεράκι. Εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό με το άκουσμα της θάλασσας. Με μία τριακόντορο, πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου, που έχει ρίξει άγκυρα στον «Eλληνικό Kόσμο», θα ταξιδέψουμε σε χώρους και χρόνους μακρινούς και μαγικούς.
Επιβιβαστείτε και σαλπάρουμε. Το ταξίδι μας ξεκινά!
Παιδιά από Β' έως Στ' Δημοτικού

 

3 Iουνίου 2007
Με τα εργαλεία και τη χαρά ενός αρχαιολόγου
Για τη δική μας ανασκαφή δε χρειάζεται να ξυπνήσουμε τόσο πρωί, όσο ένας αρχαιολόγος. Μας αρκεί ένα μικρό φτυάρι, μυστρί, λεπτά πινέλα, καπέλο και καλή διάθεση, για να ανακαλύψουμε τα «μυστικά» που κρύβουν τα σκάμματα του «Eλληνικού Kόσμου».
Παιδιά από Δ' έως Στ' Δημοτικού

 

10 Iουνίου 2007
Ο Ήλιος, ο Ηλιάτορας
Φως, ζεστασιά, ενέργεια, πηγή ζωής. Αυτός ο μεγάλος ζεστός φίλος, που, αν είμαστε απρόσεκτοι, μπορεί να μας τιμωρήσει. Μέσα από το βιωματικό παιχνίδι αλλά και από κατασκευές που θα κάνουμε, θα μάθουμε την ωφέλιμη και την επικίνδυνη όψη του ήλιου!
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

17 Iουνίου 2007
Pυθμοί και νότες, πνευστά, χορδές και τύμπανα. Μουσικές!!!
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι σφυρίζοντας μια μελωδία και ακολουθώντας ρυθμούς με τα χέρια μας. Ελάτε να απολαύσουμε τη μουσική και να έρθουμε σε επαφή με φυσικούς και τεχνητούς ήχους που μας κατακλύζουν!
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

 

Με την ευγενική χορηγία της εταιρείας μεσιτών ασφαλίσεων Sinco S.A.