Τρύφων Πολυξερίδης: Αγαπητά μου ΙΜΕάκια, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης». Το θέμα απαιτεί την προσοχή σας.

Φρίξος: «Μάζευε κι ας είν' και ρώγες»! Στρογγυλές ή μακρόστενες, δεν έχει σημασία. Γλυκές και τραγανές να είναι, νιάου!

Τρύφων Πολυξερίδης: Παρακαλώ μη με διακόπτετε, χάνω τον ειρμό της σκέψεώς μου! Όπως ίσως γνωρίζετε, η 31η Οκτωβρίου είναι μία πολύ σημαντική ημέρα. Γιορτάζουμε την...

Έκτορας: «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι»! Σα να μου άνοιξε η όρεξη με αυτήν την παροιμία...

Ιάσονας: Εγώ πάντως θυμήθηκα το παραμύθι με τον Κοντορεβιθούλη!

Φρίξος: Νομίζεις ότι μπορείς να μου παραβγείς στις παροιμίες, Έκτορα; Μάθε, λοιπόν, ότι «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»! Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Έκτορας: Μετά από αυτό είμαι απολύτως βέβαιος: ΠΕΙΝΑΩ!

Δανάη: Την παροιμία «Σταλαγματιά σταλαγματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά» την ξέρετε;

Έκτορας: Αρφ, αρφ, τώρα μόλις βεβαιώθηκα ότι διψάω κιόλας!

Τρύφων Πολυξερίδης: Θα σταματήσετε επιτέλους τις εξυπνάδες, ή θα σας αφαιρέσω μια και καλή το λόγο; Προσπαθούσα να πω ότι στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης!

Φρίξος: Κι εμείς τι λέμε τόση ώρα; Δεν πρόσεξες ότι όλες οι παροιμίες που αναφέραμε μιλούν για την αποταμίευση; Μα τι λέω; Ασφαλώς και δεν το πρόσεξες, αφού δεν είσαι γάτα...

Λέων Πανουργίδης: Γκρρ, αρκετά! Εμένα με καλέσατε να σας μιλήσω για το τι είναι τόκος και δεν πρόκειται να περιμένω άλλο. Τόκος είναι τα χρήματα που μας δίνει η τράπεζα, επειδή αποταμιεύουμε τα χρήματά μας. Είναι κάτι σαν ανταμοιβή, επειδή έτσι της παρέχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χρήματά μας, όσο καιρό μάς τα προσέχει, για να βγάλει περισσότερα!

Ηρακλής: Γιατί αυτό εμένα μου θύμισε τον Σκρουτζ μακ Ντακ;

Ιάσονας: Θέλει και ρώτημα; Επειδή είσαι το ίδιο τσιγκούνης μ' αυτόν! Εμένα, όμως, άλλη είναι η απορία μου. Ποιος σκέφτηκε πρώτος να κάνει αποταμίευση; Θείος Περικλής: Καλή ερώτηση, Ιάσονα. Οι άνθρωποι αποταμίευαν αγαθά και χρήματα από πολύ παλιά, για να νιώσουν ασφάλεια και να μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη στιγμή. Έκρυβαν το περίσσευμα από τα πολύτιμα υπάρχοντά τους σε φυσικές ή τεχνητές κρυψώνες, που μπορεί να βρίσκονταν οπουδήποτε: στο έδαφος, σε σπηλιές, σε τοίχους και καταπακτές, σε κουφάλες δέντρων.

Άρτεμις: Να προσθέσω ότι συχνά οι κρυψώνες τους ήταν πήλινα ή μεταλλικά αγγεία, πουγκιά από δέρμα ή από ύφασμα, πέτρινα ή ξύλινα κιβώτια, σεντούκια και κασελάκια. Όταν οι αρχαιολόγοι βρίσκουν σωρούς νομισμάτων σε τέτοια μέρη, τα ονομάζουν «θησαυρούς». Από αυτούς συχνά «εκμαιεύουν» πολύτιμες πληροφορίες για την εποχή στην οποία ανήκουν.

Τηλέμαχος: Αυτό μου θύμισε τον κάπτεν Χουκ και όλους τους πειρατές που αλώνιζαν τις θάλασσες και συγκέντρωναν θησαυρούς σε μυστικές σπηλιές!

Αθηνά: Το μυαλό σου συνέχεια στα παραμύθια το έχεις, Τηλέμαχε. Εμένα με απασχολεί η ιστορική αλήθεια. Και σας ρωτώ: είχαν κουμπαράδες οι αρχαίοι Έλληνες;

Τρύφων Πολυξερίδης: Αν και έχεις το όνομα της θεάς της σοφίας, σε βρίσκω επιεικώς... άσχετη! Μάθε ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως «κουμπαράδες» μικρά πήλινα αγγεία διαφόρων σχημάτων, που τα ονόμαζαν «θησαυράρια». Εκεί αποταμίευαν νομίσματα. Οι πήλινοι κουμπαράδες, με τη χαρακτηριστική σχισμή που όλοι γνωρίζουμε, μας κληροδοτήθηκαν από τα ρωμαϊκά χρόνια.

Φρίξος: Μια που μιλήσατε για κουμπαράδες, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί οι σύγχρονοι κουμπαράδες μοιάζουν με γουρουνάκια;

Ιάσονας: Αυτό το ξέρω εγώ! Το γουρουνάκι, έτσι στρουμπουλό και καλοζωισμένο καθώς είναι, συμβόλιζε από παλιά την αφθονία και την ευημερία. Πολλές οικογένειες στα χωριά συνήθιζαν να εκτρέφουν ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση ανάγκης, ή το έσφαζαν και είχαν κρέας και λίπος για πολύ καιρό. Οι κουμπαράδες-γουρουνάκια έγιναν, λοιπόν, το σύμβολο της αποταμίευσης.

Δανάη: Να σας πω ένα μύθο του Αισώπου που ξέρω για την αποταμίευση; Ένας πεινασμένος και ξεπαγιασμένος τζίτζικας χτυπάει την πόρτα μιας μυρμηγκοφωλιάς μέσα στο καταχείμωνο. «Τι ζητάς;» τον ρωτάνε τα μυρμήγκια. «Κάτι να τσιμπήσω, δε βρίσκω πουθενά τροφή», λέει ο τζίτζικας. «Το καλοκαίρι εμείς δουλεύαμε σκληρά, για να αποθηκεύσουμε προμήθειες. Εσύ τι έκανες;», ξαναρωτάνε τα μυρμήγκια. «Ποιος έχει όρεξη για δουλειά όταν... σκάει ο τζίτζικας; Τραγουδούσα!» «Έτσι ε; Ξεκίνα, λοιπόν, τώρα να χορεύεις!», τον αποστόμωσαν τα μυρμήγκια!

Τρύφων Πολυξερίδης: Εύγε, Δανάη! Διηγήθηκες πολύ γλαφυρά το μύθο!

Φρίξος: Νιάου! Εμένα πολύ μου τη δίνει αυτός ο Αίσωπος! Δηλαδή ο τζίτζικας είναι πάντα τόσο αφελής και ανέμελος και τα μυρμήγκια τόσο πολύξερα και προνοητικά; Θείος Περικλής: Γιατί θυμώνεις, Φρίξο; Αυτά τα πράγματα είναι μέσα στη ζωή. Για θυμήσου και την παραβολή του Ασώτου, που διηγήθηκε ο Χριστός.

Αθηνά: Ναι, αλλά τον άσωτο γιο, που σπατάλησε όλη του την περιουσία και μετά γύρισε στο πατρικό του φτωχός και πεινασμένος, τελικά τον συγχώρεσε ο πατέρας του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έβαλε και έσφαξαν και το μόσχο το σιτευτό για να τον ευχαριστήσει και...

Λέων Πανουργίδης: Και τότε ο εργατικός και εγκρατής μεγαλύτερος αδερφός του τα πήρε στο κρανίο, παρντόν, εξοργίστηκε ήθελα να πω!

Άρτεμις: Μην μπερδεύετε την έννοια της αγάπης και της συγχώρεσης με αυτήν της φρόνησης, αγαπητέ μου. Ο πατέρας δεν περιποιήθηκε τον άσωτο γιο του για να επιβραβεύσει τη συμπεριφορά του, αλλά για να τον βοηθήσει να διδαχτεί από το λάθος του. Ο φρόνιμος γιος, έτσι κι αλλιώς, ήξερε και έπραττε ήδη το σωστό...

Λέων Πανουργίδης: Τι ωραία που τα λέτε, όμορφή μου δεσποσύνη!

Θείος Περικλής: Χμ... Αγαπητές φίλες και φίλοι, ο χρόνος μας τελείωσε. Ελπίζουμε να σας ενημερώσαμε επαρκώς για το σπουδαίο θέμα της αποταμίευσης.

Τηλέμαχος: Μισό λεπτό! Εγώ έχω να προτείνω κάτι ακόμη: Τι θα λέγατε να διασκεδάσουμε φτιάχνοντας αυτοσχέδιους κουμπαράδες από άχρηστα υλικά συσκευασίας; Η Δανάη έφτιαξε έναν κουμπαρά σε σχήμα ανεμόμυλου! Δεν είναι υπέροχος; Περιμένουμε και τις δικές σας ιδέες για σχετικές κατασκευές. Οι καλύτερες θα δημοσιευτούν «στου Κόσμου τα Νέα»!

Έκτορας: Γαβ γαβ, εκείνη τη φασολάδα πότε θα τη φάμε επιτέλους;

 

To IME με την ευγενική χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για την έννοια της αποταμίευσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ, στο περίπτερο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από 9 έως 18 Σεπτεμβρίου.