Τι θα λέγατε να ταξιδεύαμε πίσω στο χρόνο με προορισμό την αρχαία Ολυμπία; Αρκεί να επιβιβαστούμε στην «Κιβωτό» του «Ελληνικού Κόσμου» και στο πι και φι θα αποκτήσουμε φτερά! Μέχρι να πούμε δυνατά «Ολυμπιακοί Αγώνες»,
θα έχουμε... προσγειωθεί στον ανεπανάληπτο κόσμο τους:
θα επισκεφθούμε τους χώρους όπου οι αθλητές ζούσαν και προετοιμαζόνταν,
θα μοιραστούμε μαζί τους την έξαψη των αγωνισμάτων,
θα νιώσουμε δέος παρακολουθώντας τις διάφορες τελετουργίες.

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Ούτε που το καταλάβαμε για πότε βρεθήκαμε στην Παλαίστρα και στο Γυμνάσιο. Στην πρώτη προπονούνται οι αθλητές της πυγμαχίας, της πάλης και των αλμάτων και στο δεύτερο εξασκούνται όσοι πρόκειται να αγωνιστούν στο ακόντιο, το δίσκο και το δρόμο. Τι θαυμάσια κορμιά, τι τεχνική, τι πάθος για άμιλλα! Το σχεδόν τετράγωνο εσωτερικό της Παλαίστρας είναι... κυκλωμένο από κιονοστοιχίες και περιλαμβάνει αποδυτήρια, ελαιοθέσια, το κονιστήριο και αίθουσες με πάγκους για τη διδασκαλία των αθλητών.

ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ

Προχωρώντας παρακάτω συναντάμε το Βουλευτήριο, έδρα του ανώτατου συμβουλίου, υπεύθυνου για όλα τα ζητήματα που σχετίζονταν με το ιερό και τους Aγώνες. Να 'μαστε και στο βωμό του Ορκίου Διός, όπου αθλητές, συγγενείς και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων. Αλλά ας μην καθυστερούμε, για να πιάσουμε μια καλή θέση στον Ιππόδρομο και να απολαύσουμε τις ιπποδρομίες και τις αρματοδρομίες. Εδώ τα πανέμορφα και δυνατά άλογα κλέβουν την παράσταση τρέχοντας σαν τον άνεμο. Πήγασο δεν έλεγαν το μυθικό φτερωτό άλογο, αχώριστο σύντροφο του ήρωα Περσέα;

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ

Ετοιμαστείτε να μπούμε στην Κρύπτη, τον επιβλητικό διάδρομο που οδηγεί στο Στάδιο, όπου διεξάγονταν τα υπόλοιπα αγωνίσματα: ο δρόμος, το άλμα, το ακόντιο, ο δίσκος, η πυγμαχία, η πάλη, το παγκράτιο. Ας σταθούμε μια στιγμή μπροστά στο βωμό του Δία, όπου τελούνταν μεγάλη θυσία εκατό βοδιών. Και τώρα ας δρασκελίσουμε το κατώφλι του λαμπρού ναού του. Αντικρίζοντας το χρυσελεφάντινο άγαλμα του πατέρα των θεών, έργο του γλύπτη Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, μας κόβεται η ανάσα. Ο θεός παριστάνεται καθιστός σε θρόνο και κρατά ένα σκήπτρο στο αριστερό του χέρι, ενώ η θεά Νίκη στέκεται στο δεξιό. Είναι τόσο μεγάλων διαστάσεων, που, αν ξαφνικά ζωντάνευε και σηκωνόταν όρθιος, θα γκρέμιζε την οροφή του ναού!

ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ

Αλλά ας μην αφήσουμε τη θεά Ήρα παραπονεμένη, να και ο δικός της ο ναός. Η βόλτα μας συνεχίζεται. Δε χορταίνουμε να κοιτάζουμε ολόγυρα τους Θησαυρούς, κάτι κτήρια που θυμίζουν μικρούς ναούς. Σημαντικές ελληνικές πόλεις τοποθέτησαν εδώ τα πολύτιμα αφιερώματά τους. Έχουμε ήδη εντυπωσιαστεί από το πλήθος των μνημείων, πολλά από τα οποία σχετίζονται με σημαντικά πρόσωπα της αρχαιότητας. Το Φιλιππείο, για παράδειγμα, χτίστηκε από το βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β', μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.). Ας χαλαρώσουμε λίγο στους ξενώνες, όπου διέμεναν οι αθλητές και οι θεατές, πριν επιστρέψουμε στη σημερινή πραγματικότητα...

Σημειώνω και θυμάμαι:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η σημαντικότερη θρησκευτική και αθλητική γιορτή στην αρχαία Ελλάδα, με συμμετοχή όλων των ελληνικών πόλεων-κρατών. Τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, και διαρκούσαν τέσσερις με πέντε μέρες. Κατά τη διάρκειά τους οι εχθροπραξίες διακόπτονταν (ολυμπιακή εκεχειρία).
Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, ιδρυτής των Αγώνων ήταν ο Πέλοπας, γιος του Ταντάλου από τη Φρυγία της Μικράς Ασίας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες τελέστηκαν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ως χρονολογία έναρξης των Αγώνων το 776 π.Χ.
Έδρα των Αγώνων ήταν η Ολυμπία, τόπος προικισμένος με υπέροχη φυσική ομορφιά, όπου συναντιόνταν δύο ποταμοί, ο Αλφειός και ο Κλαδέος. Η μόνη γυναίκα που επιτρεπόταν να παρακολουθεί τους Αγώνες ήταν η ιέρεια της θεάς Δήμητρας.