Καλ-Ομελέτα κι έρχονται! Ποια; Μα τ' αυγά και τα πασχάλια! Γι' αυτό, ξεχάστε τις στενοχώριες σας και βάψτε τα κόκκινα ή και πολύχρωμα ακόμη. Αλήθεια, έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο αξιοθαύμαστο πράγμα είναι το αυγό; Το πώς γίνεται να ξεπηδήσει μια νέα ζωή μέσα από κάτι τόσο μικρό και φαινομενικά ασήμαντο ήταν ανέκαθεν για τους ανθρώπους μυστήριο μέγα και άκρως γοητευτικό. Το αυγό υπήρξε σύμβολο της ζωής, της αναγέννησης και της Ανάστασης. Αρκετοί είναι οι λαοί που του έδωσαν τιμητική θέση στους μύθους, στις παραδόσεις και στην... κουζίνα τους!
Οι βουδιστές πιστεύουν ότι το τσόφλι του αυγού συμβολίζει την άγνοια του ανθρώπου. Κάθε φορά που σπάει, ο άνθρωπος ξαναγεννιέται, περισσότερο "φωτισμένος". Για τους Κινέζους το αυγό συμβολίζει την ολότητα. Όταν το "Κοσμικό Αυγό" άνοιξε στα δύο, ο κρόκος του σχημάτισε τον ουρανό και το ασπράδι τη γη. Σύμφωνα με τους αρχαίους Αιγυπτίους, ο θεός Φθα, που είναι ο πατέρας-δημιουργός, έπλασε στον τροχό του το "Κοσμικό Αυγό". Μια χήνα του ποταμού Νείλου το κλώσησε και από αυτό γεννήθηκε ο Ήλιος, ο θεός Ρα. Mια ινδουιστική παράδοση λέει ότι ένα θείο πουλί γέννησε το "Κοσμικό Αυγό", που άρχισε να πλέει στα αρχέγονα νερά του χάους. Κάποια στιγμή ξεπήδησε από μέσα του ο θεός Βράχμα και από τα δυο μισά του δημιουργήθηκε η γη και ο παράδεισος.
Αλλά επειδή, όταν ερευνά κανείς τόσο μυστηριώδη θέματα, χρειάζεται βοήθεια, περιμένουμε τις δικές σας απαντήσεις στο ερώτημα: γιατί το Πάσχα βάφουμε και τσουγκρίζουμε αυγά; Οι τρεις καλύτερα τεκμηριωμένες απαντήσεις θα κερδίσουν από έναν ολοκαίνουριο διαδραστικό δίσκο (CD-ROM) του ΙΜΕ με τίτλο "Αναζητώντας το Μέγα Αλέξανδρο". Και ελπίζουμε η απάντηση στο ερώτημα να είναι τόσο εύκολη, που να μας πείτε χαριτολογώντας:
"σιγά τ' αυγά"!

Επιστροφή