Δωρεάν online παρακολούθηση των κινηματογραφικών παραγωγών του ΙΜΕ
 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σας προσκαλεί σε ένα μαγευτικό διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του.  

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.α.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραγωγές καθώς και βιντεοσκοπήσεις θεατρικών έργων και συνεδρίων στα  IME-WebTV και IME-FLIX.

Στις περισσότερες από τις παραγωγές γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα. Πολλές από τις παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, όπως το πρώτο μας ντοκιμαντέρ «Mίλητος... Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις» που έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Φιλμ στην Αμιένη της Γαλλίας, ενώ η μικρού μήκους ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο.

Σχετικά με το ΙΜΕ ΤV / IME-FLIX

Τα IME-WebTV και IME-FLIX προβάλλουν επιλεγμένες παραγωγές και δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το IME-WebTV σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) ενώ το IME-FLIX την στιγμή που το επιλέγετε (video-on-demand).

Μπορείτε, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσετε τις κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό με επίκεντρο τα έργα και τις δράσεις του Ιδρύματος. Μεταξύ άλλων, θα βρείτε ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα, εκδηλώσεις, συνέδρια, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις.

Το ΙΜΕ, μέσω της δωρεάν online παρακολούθησης των κινηματογραφικών παραγωγών του, στήριξε έμπρακτα την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.

Αναλυτικά οι ταινίες είναι:

Mίλητος... Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις

Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Aρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας (Cinquieme Festival du Film d' Archeologie d' Amiens). Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Mιλήτου.
Δείτε online

Mικρά Aσία... Aναζητώντας Όσα δεν Έβησε ο Χρόνος

Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από 4 ημίωρα ντοκιμαντέρ.
Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την 'Ασσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.

Από την 'Ασσο στο Αϊβαλί

Η περιήγηση ξεκινά από την 'Ασσο, την αποικία των Μηθυμναίων, που ιδρύθηκε στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις των μικρασιατικών παραλίων απέναντι από τη Λέσβο. Η πόλη είχε τα ωραιότερα τείχη του ελληνικού κόσμου, που χρονολογούνται στη Βυζαντινή εποχή. Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει στο ναό της θεάς Αθηνάς, στην Παλαίστρα, στο θέατρο, στην Αγορά, στη Νεκρόπολη.
Δείτε online

Από την Τέω στη Σμύρνη

Πρώτος σταθμός του ντοκιμαντέρ είναι η Τέως. Από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης είναι ο ναός του Διονύσου, ο μεγαλύτερος και πιο φημισμένος στην περιοχή, και το θέατρο, κτίσμα 2ου αιώνα π.Χ. Ακολουθώντας την επιθυμία τους για θεατρική έκφραση, οι δύο «ήρωες» αναζητούν μέρη όπου υπάρχει θέατρο. Έτσι, φτάνουν στις Ερυθρές, το θέατρο των οποίων χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.
Δείτε online

Από την Έφεσο στην Ηράκλεια

Η πρώτη πόλη του ντοκιμαντέρ αυτού είναι η Πριήνη, ηγετικό μέλος της Πανιωνίου Συμμαχίας, που είχε και το ιερό της στην επικράτειά της. Η πόλη συνέδεσε την ιστορία της με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά το θάνατό του περιήλθε στην κυριαρχία των Ατταλίδων της Περγάμου και κατόπιν στους Ρωμαίους. Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει σε δημόσια οικοδομήματα: ο ναός της Αθηνάς Πολλιάδος, το Γυμνάσιο, το Στάδιο, η Αγορά, το Θέατρο, το Βουλευτήριο είναι χώροι όπου διαδραματιζόταν ο δημόσιος βίος των Πριηνέων.
Δείτε online

Από την Κνίδο στα Μύρα

Στο τελευταίο ντοκιμαντέρ της σειράς η περιήγηση ξεκινά από την Καύνο, πόλη στην οποία κατά τη μυθολογία κατέφυγε ο Καύνος για να λησμονήσει τον έρωτά του προς την αδερφή του Βυβλίδα. Η πόλη αποτελεί μωσαϊκό μνημείων από διάφορες εποχές. Υπάρχουν λαξευτοί τάφοι που ανήκουν στην Eλληνιστική περίοδο, ενώ στην ακρόπολη της πόλης συνυπάρχουν οχυρώσεις των Ελληνιστικών και των Βυζαντινών χρόνων. Το ταξίδι στο χώρο και το χρόνο συνεχίζεται με το εγκαταλελειμμένο Λίβισι, την αρχαία Καρμυλησσό, μια πόλη που κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες και γνώρισε μεγάλη ακμή στις αρχές του αιώνα.
Δείτε online

Παιδιά Είμαστε Τότε... οι Μικρασιάτες Θυμούνται

Ντοκιμαντέρ με θέμα την ανάμνηση της μικρασιατικής πατρίδας και του ξεριζωμού από τους τελευταίους επιζώντες πρόσφυγες. Στηρίζεται σε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς. Tις μαρτυρίες παρουσιάζει και συνδέει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, προσδίδοντας στο ντοκιμαντέρ χαρακτήρα ζωντανής παράστασης.
Δείτε online

Tο Κερί που δε Σβήνει... Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας

Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του '20.
Δείτε online

Το Ταξίδι

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της κας Μαρίας Μαυρίκου, που «ταξιδεύει» το θεατή στο παρελθόν, στα χρόνια 1922-1924. Υπέργηροι Έλληνες από το Αϊβαλί και Τουρκοκρητικοί από το Ρέθυμνο που σήμερα ζουν στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Μέσα από τις μαρτυρίες τους ζωντανεύουν γεγονότα όπως ο διωγμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και η Ανταλλαγή των πληθυσμών.
Δείτε online

Όστρακα... της Μαύρης Θάλασσας - Ο Ελληνισμός της Βουλγαρίας

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει «όστρακα», δηλαδή σπαράγματα του ελληνικού πολιτισμού που άνθησε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, και συγκεκριμένα στις πόλεις Σωζόπολη, Αγχίαλο, Μεσημβρία και Βάρνα. Αποτελεί την αρχή μιας σειράς ντοκιμαντέρ αφιερωμένης στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.
Δείτε online

Θαλάσσιοι Δρόμοι - Κύπρος

Ήδη από την Αρχαιότητα η θάλασσα έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της ιστορίας. Ανά τους αιώνες, το νησί έγινε αντικείμενο διαμάχης λόγω της στρατηγικής του θέσης και του πλούσιου υπεδάφους του. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.
Δείτε online

Tα Λιμάνια της Πορφύρας

Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.
Δείτε online

Ερμογένους Οίκος

Ταινία μικρού μήκους που αναπαριστά μια τυπική κατοικία της Πριήνης, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Βασίζεται στις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Δρ. Wolfram Hoepfner.
Δείτε online

Διαδρομή στην ιστορία της Αθήνας

Ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την ιστορία της πόλης, όπως διαφυλάσσεται σε κάθε γωνιά της. Έξι ιστορίες που ζωντανεύουν μέσα από το διάλογο δύο Αθηναίων: μιας νέας γυναίκας που περιηγείται την πόλη με το ποδήλατό της και ενός παραγωγού του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου. Αφηγήσεις για τους δρόμους, τις πλατείες, τα δημόσια κτήρια, τα σπίτια, τα μνημεία από τη Νεολιθική εποχή έως σήμερα. Αφηγήσεις που συνθέτουν την ιστορία της πόλης, καθώς συνδυάζονται με πλούσιο αρχειακό υλικό: παλιά κινηματογραφικά επίκαιρα, φωτογραφίες και εικόνες, που αναδεικνύουν τις εποχές με το δικό τους χρώμα.
Δείτε online

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» συνδυάζει την ιστορική ακρίβεια με την πρωτοτυπία σεναρίου και τη χρήση υψηλής τεχνολογίας. Καλύπτει την ιστορία των Αγώνων από τον 8ο αιώνα π.Χ., οπότε και ξεκίνησαν, μέχρι την οριστική εξάλειψή τους τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια. Αθλητικές διοργανώσεις κατά τους Προϊστορικούς χρόνους, όπως τα Ταυροκαθάψια στη Μινωική Κρήτη και τα αγωνίσματα πάλης και πυγμαχίας στη Μυκηναϊκή Ελλάδα -που αποτελούν προπομπό των Ολυμπιακών Αγώνων-, το ιερό της Ολυμπίας και η αρχαία Ήλιδα καλύπτουν σημαντικό τμήμα της σειράς. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην αναλυτική περιγραφή μιας Ολυμπιάδας, και ειδικότερα στο τελετουργικό της και στο πρόγραμμα των αγωνισμάτων. Συγκεκριμένα, περιγράφονται όλα τα βασικά αγωνίσματα και τα ηρωικά κατορθώματα φημισμένων ολυμπιονικών της αρχαιότητας. Επίσης, σε μια προσπάθεια να να αναδειχθεί το αγωνιστικό πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, εξετάζονται οι Πανελλήνιοι Αγώνες, τα Πύθια, τα Νέμεα, τα Ίσθμια και τα Παναθήναια.
Δείτε online


















   
 Search   Site map   Newsletter   Contact 
copyright © FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD