Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

01-01-2000
Περιλήψεις δημοσιευμάτων έτους 2000

Η εφημερίδα "Ο Κόσμος", που κυκλοφορεί στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας, της 4ης Ιανουαρίου 2000 δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο του κ. Γ. Χατζηβασίλη με τίτλο "Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού" και υπέρτιτλο "Ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα". Αφορμή για τη συγγραφή του αποτέλεσε η επίσκεψη του αρθρογράφου στον "Ελληνικό Κόσμο" και η ξενάγησή του στους χώρους και τις δραστηριότητές του.

Αρχικά ο κ. Χατζηβασίλης, ο οποίος ξεναγείται στο χώρο από μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος, επισκέπτεται την Εστία Κυβερνοχώρου, στη συνέχεια το χώρο εικονικής πραγματικότητας, όπου μέσω των πρωτοποριακών συστημάτων Μαγική Οθόνη και Κιβωτός μεταφέρεται νοητά στην αρχαία Μίλητο, και τέλος τις δύο εκθέσεις-πολυθεάματα που φιλοξενούνται στον "Ελληνικό Κόσμο". Επιπλέον, ο συντάκτης του άρθρου προχωρά σε πλήρη παρουσίαση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τις κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος, που η θεματολογία τους αφορά στους τόπους και την ιστορία του μείζονος Ελληνισμού- τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του- την Τράπεζα Πληροφοριών, ένα πόγραμμα που καταγράφει σε τέσσερα αρχεία την παρουσία του μικρασιατικού Ελληνισμού- το πρόγραμμα Τρισδιάστατωv Αναπαραστάσεων, που με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας αναδημιουργεί αρχαία μνημεία και πόλεις- τις Γενεαλογίες, που στοχεύουν στη συγκρότηση των γενεαλογικών δένδρων των Μικρασιατών- τη σελίδα του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο, όπου μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια και πρωτότυπο υλικό η ελληνική ιστορία "ταξιδεύει" στον κόσμο. Τέλος, ο κ. Χατζηβασίλης κάνει αναδρομή στη γένεση της ιδέας δημιουργίας του Ιδρύματος και σκιαγραφεί τη φυσιογνωμία του.


Το περιοδικό "Chip" της 6ης Ιανουαρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο του κ. Νίκου Τηλιακού με τίτλο "Αναβίωση του παρελθόντος" και υπέρτιτλο "Περιήγηση στην αρχαία Μίλητο". Αντικείμενο του άρθρου είναι η ψηφιακή αναπαράσταση της αρχαίας Μιλήτου, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τηλιακός απαριθμεί τα οικοδομήματα της πόλης που έχουν αναπαρασταθεί τρισδιάστατα, ορισμένα από τα οποία είναι ενσωματωμένα στο ντοκιμαντέρ "Μίλητος... Μία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις". Τονίζει ότι για την κατασκευή των τρισδιάστατων μοντέλων εργάζονται όσοι πλαισιώνουν το εργαστήριο Τρισδιάστατων Γραφικών του Ιδρύματος, βασιζομένοι σε ιστορικά στοιχεία, που "αποδεικνύουν περίτρανα την εγκυρότητα της εργασίας", και αξιοποιώντας την πλέον πρωτοποριακή τεχνολογία. Στη συνέχεια, προχωρά στην παράθεση ιστορικών και τοπογραφικών πληροφοριών για την πόλη, η οποία είχε οικοδομηθεί σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα. Κλείνοντας το άρθρο, ο κ. Τηλιακός σκιαγραφεί τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος, το οποίο "είναι γνωστό για την πολιτισμική του προσφορά", και κάνει εκτενή αναφορά στο σύγχρονο σχεδιασμό του "Ελληνικού Κόσμου", τους χώρους και τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί.


Oλοσέλιδο αφιέρωμα στην "Kιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού δημοσίευσε η εφημερίδα "Aπογευματινή" στις 9 Iανουαρίου 2000 με τίτλο "Πάμε ταξίδι ζωντανό στην αρχαία Mίλητο" και υπέρτιτλο "Mε την "εικονική πραγματικότητα"".

H δημοσιογράφος κα Σίσσυ Mενεγάτου, στον πρόλογο του άρθρου της τονίζει ότι "τα "ταξίδια" σε διάφορες ιστορικές περιόδους ανά τους αιώνες" δεν είναι πλέον όνειρο χάρη στην "Kιβωτό" εικονικής πραγματικότητας που έχει εγκατασταθεί στο Πολιτιστικό Kέντρο του IME "Eλληνικός Kόσμος". Στη συνέχεια, εξηγεί τον όρο "εικονική πραγματικότητα" και τον τρόπο λειτουργίας της "Kιβωτού". O επισκέπτης χάρη στο καινοτόμο αυτό σύστημα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στην αρχαία Mίλητο, "περιπλανιέται μέσα στο χώρο, πετάει πάνω από αυτόν ή βουτάει μέσα στη θάλασσα". H δημοσιογράφος τονίζει ότι η "επίσκεψη" στη Mίλητο είναι εμπειρία μοναδική, ενώ προτείνει "διαδρομές" που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο "ταξιδιώτης". Mάλιστα, "η ηχητική υπόκρουση του αέρα, της θάλασσας και των γλάρων κάνει το "ταξίδι" να μοιάζει αληθινό".


Η "Κυριακάτικη Αυγή" της 9ης Ιανουαρίου 2000, με αφορμή το φεστιβάλ "Medi@terra '99", δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Εικονικό ταξίδι στους πολιτισμούς του παρελθόντος". Το άρθρο καταγράφει τη συνέντευξη που έδωσαν στο δημοσιογράφο κ. Νίκο Ράλλη ο κ. Φράνκο Νικολούτσι, καθηγητής Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, και ο κ. Φραντς Φίσναλερ, ιδρυτής της ομάδας "FABRICATORS", που δημιουργεί προγράμματα εικονικής πραγματικότητας.

Οι δύο ομιλητές, που συμμετείχαν με παρουσιάσεις τους στο φεστιβάλ, μίλησαν για την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, τις εφαρμογές της στην επιστήμη της αρχαιολογίας, τις ευκαιρίες που παρέχει τόσο για επιμόρφωση όσο και για ψυχαγωγία καθώς και τις προοπτικές της. Σ' αυτό το πλαίσιο, έγινε ειδική μνεία στην Κιβωτό και στη λειτουργία της. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η ψηφιακή εικόνα και δημιουργείται το εικονικό περιβάλλον. Επιπλέον, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες του επισκέπτη να κινηθεί μέσα σ' αυτό και να βιώσει την εμπειρία της περιήγησης σε μια πόλη του παρελθόντος. Το άρθρο πλαισίωνε φωτογραφικό υλικό από τον "Ελληνικό Κόσμο" και την περιήγηση στην αρχαία Mίλητο.


Η εφημερίδα "Καθημερινή" της 30ής Ιανουαρίου 2000, στο ένθετο "7 Μέρες" που ήταν αφιερωμένο στην ελληνική ενδυμασία, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "4000 Χρόνια Ελληνικής Φορεσιάς". Το άρθρο αποτελεί μια παρουσίαση της έκθεσης "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες", η οποία καλύπτει την ιστορική διαδρομή που ακολουθεί η ελληνική ενδυμασία διαμέσου των αιώνων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα "τις διαφορετικές τάσεις αλλά και τις πολιτειακές και κοινωνικές αλλαγές".

Συγκεκριμένα, απαριθμεί τις χρονικές περιόδους που καλύπτει η έκθεση και παρουσιάζει την ποικιλία των εκθεμάτων που τεκμηριώνουν τον ενδυματολογικό χαρακτήρα καθεμιάς από αυτές. Επιπλέον, τονίζει την έντονη αλλά και πολύπλευρη δραστηριοποίηση των διοργανωτών της εκδήλωσης, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, έτσι ώστε να συνυπάρχουν η επιστημονική τεκμηρίωση, η σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση του θέματος, η θεατρικότητα και η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας. Τέλος, επισημαίνει ότι η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία βασίζονται σε πρωτοποριακές επικοινωνιακές μεθόδους και διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα.


"Ταξίδι στην "Εικονική Πραγματικότητα"" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" στις 31 Ιανουαρίου 2000. Το άρθρο, μέσα από την ανάλυση του όρου "εικονική πραγματικότητα" και του τρόπου λειτουργίας του συστήματος, επιχειρεί να εξοικειώσει τον αναγνώστη με την Κιβωτό εικονικής πραγματικότητας, που ως άλλη "Κιβωτός του Νώε" αποτελεί έναν κλειστό χώρο μέσα στον οποίο ο επισκέπτης ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο.

Ο αρθρογράφος, περιγράφοντας την "Κιβωτό", τονίζει τις υψηλές προδιαγραφές που πληροί το σύστημα, στοιχείο που επιτρέπει ελεύθερη περιήγηση στον εικονικό χώρο, ακόμη και τροποποίηση του εικονικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο πολιτιστικό περιεχόμενο των προγραμμάτων -τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα-, αφού οι περιηγήσεις που πραγματοποιούνται αφορούν αποκλειστικά σε τόπους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αφετηρία αποτελεί η περιήγηση στην αρχαία Μίλητο, η οποία είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, αφού το Ίδρυμα είναι ένας από τους τρεις οργανισμούς στον κόσμο που διαθέτουν σύστημα εικονικής πραγματικότητας εγκατεστημένο σε μουσειακό χώρο.


Το διμηνιαίο περιοδικό για τον Ελληνισμό "Αέροπος" του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ελληνικός Κόσμος" και θέμα την Κιβωτό. Μεγάλο τμήμα του άρθρου αφιερώνεται στην περιγραφή του χώρου εικονικής πραγματικότητας αλλά και στον τρόπο που δημιουργείται η ψηφιακή εικόνα και γίνεται αντιληπτή από τον επισκέπτη. Στη συνέχεια, καταγράφονται τα πλεονεκτήματα της Κιβωτού σε σχέση με άλλα συστήματα, δίνονται πληροφορίες για την ονομασία του συστήματος και τα συμβολικά νοήματα που αυτή περιέχει και γίνεται αναδρομή στην ιστορία του CAVE, στα πρότυπα του οποίου δημιουργήθηκε η Κιβωτός. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποκλειστική χρήση της Κιβωτού για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς -σε αντίθεση με την ευρεία χρήση του συστήματος στη βιομηχανία-, στην τοποθέτησή της σε μουσειακό χώρο, έτσι ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σ' αυτήν, καθώς και στο πρόγραμμα της Μιλήτου, που έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.


Στο περιοδικό "Σελίδες" στο τεύχος 42 (χειμώνας 2000), σε άρθρο με τίτλο "ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" και υπότιτλο "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς", παρουσιάζεται η έκθεση-πολυθέαμα που είναι αφιερωμένη στο ελληνικό ένδυμα και διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" με τη συνεργασία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Στο άρθρο δίνεται έμφαση στις άρτια εξοπλισμένες κτηριακές εγκαταστάσεις και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του "Ελληνικού Κόσμου", που αναδεικνύει την έκθεση. Στη συνέχεια ο συντάκτης επισημαίνει ότι παράλληλα με την έκθεση διεξάγονται εκδηλώσεις με τον ίδιο πυρήνα, τη διαχρονική παρουσίαση του ελληνικού ενδύματος από την Προϊστορία έως τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ περιγράφει συνοπτικά τα εκθέματα και τον τρόπο προβολής τους. Τέλος, κάνει μνεία στο επιτελείο των συνεργατών του ΙΜΕ και του ΠΛΙ που εργάστηκε για την έκθεση, αλλά και στη συμβολή των κ.κ. Σταμάτη Kραουνάκη, Σοφίας Σπυράτου και Kωνσταντίνου Tσεκλένη.


Η μηνιαία πολιτική και πολιτιστική εφημερίδα "Κωνσταντινούπολις" του Ιανουαρίου 2000 δημοσίευσε δισέλιδο αφιέρωμα στην τελετή βράβευσης των κυρίων Λάζαρου Εφραίμογλου, Δημητρίου Σκαρβέλη και Ανδρέα Λαμπίκη από την "Εστία Νέας Σμύρνης" σε άρθρο με τίτλο: "10 Νοεμβρίου 1999: Τελετή τίμησης-βράβευσης, για την εθνικής διάστασης προσφορά τους, τριών Ελλήνων από τις Αλύτρωτες Πατρίδες".

Το άρθρο, μετά από σύντομη περιγραφή της ατμόσφαιρας της βραδιάς, καταγράφει τις προσφωνήσεις των βραβευθέντων από τον Πρόεδρο της "Εστίας Νέας Σμύρνης" κ. Αυγουστίνο Καμπά. Αναφορικά με τον κ. Εφραίμογλου, ο κ. Καμπάς ανέτρεξε στην επιχειρηματική και πολιτική δράση του, στην πολλαπλή κοινωνική του δραστηριότητα, καθώς και στις διακρίσεις που έχει λάβει για το έργο του. Τέλος ειδική αναφορά έκανε στη δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την οποία υπαγόρευσε η ανάγκη να μη μείνει στη λήθη η ιστορική υπόσταση του έθνους.


Το περιοδικό "'Αρδην" του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Η εικονική πραγματικότητα του Ελληνικού Κόσμου", την επιμέλεια του οποίου έχει ο κ. Σωτήρης Δημόπουλος. Μετά τη διαπίστωση ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να δημιουργήσει έναν καινούριο πολιτισμό αλλά και για να διασώσει πολιτισμικά επιτεύγματα του παρελθόντος, ο αρθρογράφος προχωρά σε μια συνολική παρουσίαση της Κιβωτού. Συγκεκριμένα, ανατρέχει στην αρχαία Μίλητο, τον πρώτο προορισμό της Κιβωτού, όπου οικοδομήματα που σηματοδοτούν την πολιτική και κοινωνική ζωή μιας πόλης εξ ολοκλήρου κατεστραμμένης ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Επιπλέον, ο αρθρογράφος εξετάζει το σύστημα και από τεχνική πλευρά, καταγράφοντας τις δυνατότητες που παρέχει, και επισημαίνει ότι είναι από τα ελάχιστα στον κόσμο προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και εγκατεστημένα σε μουσειακό χώρο.

Την παρουσίαση του συστήματος ολοκληρώνει συνέντευξη του προϊστάμενου του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, ο οποίος εξηγεί ότι ισχυρές μνήμες από τη Μικρασία αλλά και η ακμάζουσα πορεία των εκεί ελληνικών πόλεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταγραφή της ιστορικής διαδρομής του μικρασιατικού Ελληνισμού. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στον πολιτιστικό προσανατολισμό που έχει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας στο Ίδρυμα, στη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού καθώς και στα μελλοντικά προγράμματα που θα φιλοξενήσει η Κιβωτός. Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Εφραίμογλου επισημαίνει την ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την τεχνολογία του Διαδικτύου, η οποία "καταργεί τα σύνορα".


Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρος Εφραίμογλου παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο κα 'Αννα Γριμάνη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Money and Life" του Φεβρουαρίου 2000. Κύριος άξονας της συνέντευξης ήταν η επιχειρηματική και πολιτική δράση του κ. Εφραίμογλου. Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Εφραίμογλου έκανε ειδική μνεία στο Ίδρυμα, επισημαίνοντας ότι, πρωτοπορώντας στις ανθρωπιστικές αλλά και τεχνολογικές επιστήμες, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιδιώκει να συμβάλει στο χώρο "του πολιτισμού", της "παιδείας" και της "σύγχρονης ελληνικής σκέψης".


Η εφημερίδα των φοιτητών της Παντείου "Παντειακά Νέα" του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Λίνας Ρόκου με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού". Το άρθρο είναι μια αναφορά στη σελίδα του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαμορφώσει συνολική εικόνα για την ελληνική ιστορία, ανατρέχοντας στις πληροφορίες που παρατίθενται αλλά και στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων και τόπων, όπως αυτή της αρχαίας Μιλήτου. Πρόκειται για μια σελίδα που η αρθρογράφος χαρακτηρίζει "από τις πιο ενδιαφέρουσες" σε θέματα ελληνικής ιστορίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι περιέχει πληροφορίες για τους στόχους του Ιδρύματος αλλά και αναφορές στο μείζονα Ελληνισμό.


Η μηνιαία τουριστική εφημερίδα "Travel View" δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού", όπου παρουσιάζεται το έργο του Ιδρύματος. Το άρθρο τονίζει τον πρωτοποριακό του ρόλο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το Ίδρυμα "έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσω της δημιουργικής χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας". Στη συνέχεια, κάνει επιγραμματική αναφορά στα προγράμματα που υλοποιεί, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος". Συγκεκριμένα, τονίζει το μοντέρνο και καλαίσθητο σχεδιασμό του Κέντρου καθώς και το δυναμικό του χαρακτήρα, ο οποίος τεκμηριώνεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολή των κινηματογραφικών παραγωγών του Ιδρύματος, περιήγηση στην ελληνική ιστορία. Κλείνοντας, ειδική μνεία κάνει το άρθρο στην "Κιβωτό", ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που έχει καθιερώσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ως έναν από τους κορυφαίους παράγοντες διεθνώς στο πεδίο της διαδραστικής τεχνολογίας και του πολιτισμού.


Το περιοδικό "Μότο Τρίτη" της 8ης Φεβρουαρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ταξίδι στο χρόνο", αφιερωμένο στην "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος και στον πρώτο προορισμό της, την αρχαία Μίλητο. Το άρθρο επισημαίνει ότι μέσω της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογίας, η οποία στο Ίδρυμα αποκτά πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να "ταξιδέψει" στο χρόνο και να γνωρίσει σημαντικά κέντρα του πολιτισμού μας. Κλείνοντας, τονίζει ότι το Ίδρυμα είναι ο τρίτος οργανισμός στον κόσμο που καθιστά προσβάσιμο στο κοινό ένα τέτοιο σύστημα.


Η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" της 13ης Φεβρουαρίου 2000 στο "Ε" δημοσίευσε άρθρο του κ. Θανάση Τσίτσα με τίτλο "Στου εξομοιωτή το... κεφάλι". Το άρθρο παρουσιάζει τις πολλαπλές εφαρμογές των εξομοιωτών, δηλαδή της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, στην εκπαίδευση των στρατιωτών, στις αεροπορικές πτήσεις καθώς και σε πολλά επαγγέλματα. Παράλληλα, ο κ. Τσίτσας επισημαίνει τη χρήση των εξομοιωτών και για το ευρύ κοινό. Σ' αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζει την "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, χάρη στην οποία περισσότεροι από 40000 επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί έως τώρα σε μια πιστή αναπαράσταση της αρχαίας Μιλήτου, πραγματοποιώντας μ' αυτό τον τρόπο ένα ταξίδι στο παρελθόν.


Η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" της 20ής Φεβρουαρίου 2000 δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο της κας Ζέφης Κληρονόμου με τίτλο "Με site στο Internet η Ιστορία μας". Το άρθρο αποτελεί μια πολύπλευρη παρουσίαση της "Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο", που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της ελληνικής δημιουργίας από την Εποχή του Λίθου έως σήμερα, με τη χρήση του Διαδικτύου, "της μεγαλύτερης επικοινωνιακής ανακάλυψης του τέλους του 20ού αιώνα". Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Εφραίμογλου, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διεθνή παρουσία της ελληνικής ιστορίας, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο στα αγγλικά.

Η κα Κληρονόμου φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, προϊστάμενου του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος, ο οποίος παρουσιάζει τις βασικές αρχές που διέπουν το έργο. Συγκεκριμένα, ο κ. Εφραίμογλου επισημαίνει ότι για τη συγγραφή της ελληνικής ιστορίας συνεργάζονται σαράντα άτομα διάφορων ειδικοτήτων, με στόχο την παρουσίαση ενός επιστημονικά άρτιου έργου. Γι' αυτό το λόγο, παρατίθεται βιβλιογραφία, έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την ακρίβεια της ιστορικής πληροφορίας αλλά και να εμβαθύνει στην έρευνά του. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η φυσιογνωμία κάθε ιστορικής περιόδου, μέσα από τον εμπλουτισμό του κόμβου με χαρακτηριστικά της. Για παράδειγμα, η παρουσίαση της νεότερης ιστορίας συνοδεύεται από τίτλους και πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Η οθωμανική ενότητα κοσμείται από γκραβούρες, ενώ ο χαλκός, το χαρακτηριστικό υλικό της αρχαϊκής εποχής, αποτελεί το μοτίβο διακόσμησης της αντίστοιχης σελίδας. Επιπλέον, ο κ. Εφραίμογλου αναλύει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής παρουσίασης της ελληνικής ιστορίας σε σχέση με την έντυπη, παραθέτει ορισμένα από τα ευμενή σχόλια που δέχεται το Ίδρυμα παγκοσμίως και κάνει μνεία στα μελλοντικά "διαδικτυακά" του σχέδια.


Στις 26 Φεβρουαρίου 2000 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" και ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο και στελέχη του Ιδρύματος στους χώρους και τις δραστηριότητές του. "Ταξίδεψε" στην αρχαία Μίλητο μέσω της Κιβωτού, παρακολούθησε τη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας στη σχετική έκθεση που φιλοξενείται στο Κέντρο, διαπίστωσε μέσω της έκθεσης για τις εθνικές επετείους πώς η ιστορία αποτυπώνεται στην καθημερινότητά μας και τέλος περιηγήθηκε τον κόμβο της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο. Τις εντυπώσεις του από την ξενάγηση αποτύπωσε ο Πρόεδρος στο βιβλίο επισκεπτών του "Ελληνικού Κόσμου", όπου συγχάρηκε τους δημιουργούς του Ιδρύματος για το έργο τους και ευχήθηκε να συνεχιστεί και στο μέλλον η θετική παρουσία του.

Την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Ελεύθερος" (25/2/2000), "Ελεύθερος" (26/2/2000), "Ημερήσιος Κήρυξ Λαρίσης", "Ελευθερία Λαρίσης", "Ημερήσιος Κήρυξ Πατρών" (27/2/2000), "Η Εστία", "Ακρόπολις", "Αθηναϊκή", "Στο Καρφί" (28/2/2000).


Στο περιοδικό "Ασφαλιστική Αγορά" δημοσιεύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2000 άρθρο με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού" αφιερωμένο στις δραστηριότητες του ΙΜΕ. Αρχικά, ο αρθρογράφος κάνει μνεία στο πρωτοποριακό έργο της οικογένειας Εφραίμογλου, που μετέτρεψε σε "όαση πολιτισμού" ένα παλιό εργοστάσιο, "επιδεικνύοντας σεβασμό στις μικρασιατικές ρίζες της, αγάπη στην ιστορική αλήθεια και εμπειρία στην τεχνολογική αξιοποίηση και υποστήριξη του πνεύματος". Στη συνέχεια, αναφέρεται στα προγράμματα του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, με έμφαση στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας Κιβωτός, που δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση ότι "ζει το σφυγμό" της αρχαίας Μιλήτου. Το άρθρο ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι η επίσκεψη στον "Ελληνικό Κόσμο" αποτελεί πραγματική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.


Στις 29 Φεβρουαρίου 2000, στην εκπομπή "Όλα στον αέρα" του ραδιοφωνικού σταθμού "Planet", ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στο δημοσιογράφο κ. Πέτρο Τρουπιώτη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο καινοτόμο σύστημα Κιβωτός του Πολιτιστικού Kέντρου του ΙΜΕ "Eλληνικός Κόσμος". Ο κ. Εφραίμογλου επισήμανε ότι μόνο τρεις φορείς σε όλο στον κόσμο δημιουργούν προγράμματα εικονικής πραγματικότητας που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και ότι το ΙΜΕ είναι ένας απ' αυτούς. Στη συνέχεια, περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της Κιβωτού, μέσα στην οποία δημιουργείται στον επισκέπτη η εντύπωση ότι βρίσκεται πραγματικά στην αρχαία Μίλητο, αφού "η ψευδαίσθηση που δίνει ο υπολογιστής είναι πολύ αληθινή".
Ως προς τους επισκέπτες του Πολιτιστικού Kέντρου, ο κ. Eφραίμογλου ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κυμάνθηκαν στους 40.000, από τους οποίους 30.000 ήταν μαθητές. Aκόμη, ανήγγειλε ότι στο μέλλον θα αναβιώσουν τρισδιάστατα και άλλες πόλεις αλλά και εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ το επόμενο πρόγραμμα του Ιδρύματος θα είναι αφιερωμένο στα Παναθήναια. Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Eφραίμογλου είπε ότι τα στελέχη του Ιδρύματος αισθάνονται υπερήφανα για τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών τους.


Η μηνιαία εφημερίδα "Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών" του Φεβρουαρίου 2000, στη στήλη "Νέες Εκδόσεις", παρουσίασε το βιβλίο του Φωκίωνα Σιδηρόπουλου με τίτλο: Τα Εθνικά Φιλανθρωπικά Καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη-Νοσοκομείο Βαλουκλή.
Το άρθρο εντάσσει το έργο στην κατηγορία των βιβλίων που διασώζουν από τη λήθη την ιστορία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης και παραθέτει ανάλογα έργα. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού -το οποίο χαρακτηρίζεται "εξαίρετο στον τομέα του"- και συγκεκριμένα στην εκδοτική του δραστηριότητα, που στρέφεται γύρω από θέματα του Ελληνισμού της Πόλης και της Μικρασίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του άρθρου καλύπτει το περιεχόμενο του βιβλίου, μέσα από τις σελίδες του οποίου καταγράφεται η ιστορία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Πόλης, πορεία που επηρεάστηκε από πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα, αναδεικνύεται το έργο και η προσωπικότητα γιατρών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νοσοκομείου Βαλουκλή, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται ο συγγραφέας του βιβλίου και γιατρός Φωκίωνας Σιδηρόπουλος.
Τέλος, το άρθρο, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του έργου, επισημαίνει το πλούσιο υλικό που κοσμεί τις σελίδες του και τονίζει την "παραδειγματική οικονομική ενίσχυση" του Ιδρύματος, που συνέβαλε μ' αυτό τον τρόπο στην πραγματοποίηση της έκδοσης.


Οι μαθητές Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη στο 1ο φύλλο της εφημερίδας τους με τίτλο "Έναστρη Πόλις" συμπεριέλαβαν συνέντευξη του προϊστάμενου Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Ελληνισμού κ. Δημήτρη Εφραίμογλου.

Η κα 'Αννα Κρητικού και ο κ. Τάσος Πολίτης, ως εκπρόσωποι της δημοσιογραφικής ομάδας, έθεσαν στον κ. Εφραίμογλου ερωτήματα σχετικά με τη φυσιογνωμία, το έργο αλλά και την απήχηση του Ιδρύματος. Με τη σειρά του ο κ. Εφραίμογλου χαρακτήρισε ως βασικό λόγο δημιουργίας του την ανάγκη να διασωθεί και να διαδοθεί το ελληνικό πνεύμα, έτσι ώστε να επηρεάσει θετικά το σύγχρονο άνθρωπο. 'Αλλωστε, ο Ελληνισμός -εντός και εκτός των εθνικών συνόρων- αποτελεί τον κύριο άξονα έρευνας και διέπει το έργο του Ιδρύματος, από την Τράπεζα Πληροφοριών έως τον κόμβο στο Διαδίκτυο κι από τις Κινηματογραφικές Παραγωγές έως τις Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις και τα Γενεαλογικά Δένδρα. Η διαχρονικότητα του Ελληνισμού, στον οποίο συναντώνται το αρχαίο πνεύμα κι ο χριστιανισμός, αποκαλύπτεται ακόμη και στο σήμα του Ιδρύματος.
Επιπλέον, ο κ. Εφραίμογλου έκανε εκτενή αναφορά στον "Ελληνικό Κόσμο", αυτό το "διαφορετικό μουσείο" που χάρη στο "μεράκι" των στελεχών του έχει γίνει πόλος έλξης για τους μαθητές και ο οποίος αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πολυδύναμο κέντρο με ποικίλες δραστηριότητες. Κλείνοντας, επισήμανε τη θετική εικόνα του Ιδρύματος εντός και εκτός Ελλάδας, η οποία είναι εμφανής τόσο στη δημοσίευση άρθρων σχετικά με τις δραστηριότητές του όσο και στα επαινετικά σχόλια όσων υπογράφουν το βιβλίο επισκεπτών του.


"Ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Moto Τρίτη" της 7ης Μαρτίου 2000. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, δεν πρόκειται για μια περιπέτεια που διαδραματίζεται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά για ένα ταξίδι "σύγχρονο" και "αληθινό", που επιτυγχάνεται μέσω της Κιβωτού εικονικής πραγματικότητας. Αρκεί ένα ζευγάρι στερεοσκοπικών γυαλιών για να μετατρέψει τον επισκέπτη της Κιβωτού σε χρονοταξιδιώτη, ο οποίος περιηγείται το Βουλευτήριο, την Αγορά και το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Μιλήτου.

Με αφορμή την Κιβωτό, το άρθρο κάνει αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", επισημαίνοντας ότι οι ποικίλες δραστηριότητές του στρέφονται γύρω από την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Την παρουσίαση πλαισιώνει φωτογραφικό υλικό από τους χώρους του Κέντρου, σε καθέναν από τους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να "βιώσει" με διαφορετικό τρόπο θέματα που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό.

Η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" της 7ης Μαρτίου 2000, στο ένθετο "Infotech", δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο του κ. Κώστα Φάρκωνα με τίτλο "ΙΜΕ Η "κιβωτός" του χρόνου" και υπέρτιτλο "Περιπλανηθείτε στην εικονική πραγματικότητα της αρχαίας Μιλήτου".

Ξεκινώντας από μια γενική εισαγωγή, όπου καταγράφονται οι εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας -τόσο εκπαιδευτικές όσο και ψυχαγωγικές- ο κ. Φάρκωνας επικεντρώνεται στην "Κιβωτό", εξετάζοντας το σύστημα από τεχνική πλευρά αλλά και από άποψη περιεχομένου. Ειδικότερα, επισημαίνει την "κορυφαία τεχνολογία" που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του εικονικού περιβάλλοντος αλλά και την έμφαση στη λεπτομέρεια κατά την αναπαράσταση των μνημείων. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί "σχολαστική και συχνά επίπονη ακρίβεια", σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Χριστοδούλου, προϊστάμενο του τμήματος Τρισδιάστατων Γραφικών. Για παράδειγμα, ακόμη και η υφή του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα κτήρια που αναπαρίστανται τρισδιάστατα έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία εικονική, "σχεδόν εξωπραγματική", στην αρχαία πόλη της Μιλήτου.
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου και η κα Μαρία Ρούσσου παρουσιάζουν τα σχέδια του Ιδρύματος, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο, από την εικονική "αναστήλωση" άλλων χώρων έως την αξιοποίηση του συστήματος σε αρχαιολογικούς χώρους, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα πλάι στο πραγματικό μνημείο να βλέπει και την εικονική αναπαράστασή του.

"Πολιτισμός χωρίς σύνορα" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Ζέφης Κληρονόμου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" στις 14 Μαρτίου 2000.
Η κα Κληρονόμου σκιαγραφεί το πολυδύναμο πολιτιστικό συγκρότημα που πρόκειται να διαμορφωθεί στο χώρο του "Ελληνικού Κόσμου", το οποίο παραλληλίζει με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού. Ποικίλοι χώροι δραστηριοτήτων -από μουσεία έως χώρους αναψυχής- υψηλή αισθητική, σύγχρονη μουσειολογική άποψη και το νερό σε κυρίαρχο ρόλο συνιστούν τις βασικές αρχές σχεδιασμού, εξασφαλίζοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα όχι απλώς να γνωρίσει αλλά να βιώσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Για την υλοποίηση αυτού του έργου, που προορίζεται να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, εργάζεται επιτελείο Ελλήνων και ξένων ειδικών, οι οποίοι μέχρι τώρα ανέρχονται στους εξήντα. Ήδη έχει ξεκινήσει η ανέγερση του Μουσείου Μικράς Ασίας, όπου η έλλειψη τοίχων και "στεγανών" υποδηλώνουν τη διαδοχή των ιστορικών περιόδων και ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην ιστορία και τη μνήμη.


Η εφημερίδα "Απογευματινή" δημοσίευσε στις 19 Μαρτίου 2000 άρθρο της κας Σίσσυς Μενεγάτου με τίτλο "Η ιστορική μνήμη ριζώνει στα παιδιά μας" και υπέρτιτλο "Πέρα από το γιορτασμό των εθνικών επετείων".

Το άρθρο είναι μια παρουσίαση της έκθεσης για τις εθνικές επετείους και την ιστορική μνήμη που φιλοξενείται στον "Ελληνικό Κόσμο". Οπτικοακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, πλούσιο εποπτικό υλικό και διαπράγματευση του θέματος ανά ενότητες βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν το ιστορικό παρελθόν στο χώρο όπου ζουν και κινούνται. Μαθαίνουν για την ιστορία της πόλης μέσα από τα μνημεία της, βλέπουν ότι η έννοια του "ήρωα" στον κινηματογράφο ποίκιλλε ανάλογα με την εποχή, ανακαλύπτουν ιστορικά γεγονότα διαβάζοντας αποκόμματα εφημερίδων.
Πρόκειται, όπως επισημαίνει η μουσειοπαιδαγωγός κα Μαρίνα Παπασωτηρίου, για μια έκθεση πέρα από τα καθιερωμένα, που γίνεται για τα παιδιά αφορμή για συζήτηση, αλλά και για ένα δημιουργικό "παιχνίδι", αφού μπορούν και τα ίδια να ηχογραφήσουν τη δική τους εκπομπή με θέμα σχετικό με τις εθνικές επετείους ή να ζωγραφίσουν το δικό τους ήρωα.


Η εφημερίδα "Βραδυνή" της 20ής Μαρτίου 2000 δημοσίευσε άρθρο κας Εύης Γεωργίου με τίτλο""Περπατήστε" στην Ελλάδα των προγόνων μας" και υπέρτιτλο "Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού γιορτάζει τα δύο χρόνια λειτουργίας του με μια φαντασμαγορική έκθεση... υψηλής τεχνολογίας".

Η κα Γεωργίου παρουσιάζει το έργο του "Ελληνικού Κόσμου", το οποίο χαρακτηρίζει "ένα από τα ωραιότερα "μουσεία" της Ελλάδας, όπου συνταιριάζονται αρμονικά η ελληνική ιστορία 4000 χρόνων με την τεχνολογική έκρηξη του 2000". Σ' αυτό τον πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης της ελληνικής ιστορίας οφείλεται η μεγάλη απήχηση του "Ελληνικού Κόσμου", κυρίως στους νέους, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι 300.000 μαθητές που μέχρι στιγμής έχουν επισκεφθεί το Κέντρο. Στη συνέχεια, η αρθρογράφος προχωρά στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων του "Ελληνικού Κόσμου", με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας και στην έκθεση για την ελληνική ενδυμασία. Συγκεκριμένα, περιγράφει τη λειτουργία του συστήματος Κιβωτός, μέσω του οποίου "ζωντανεύουν" αρχαία μνημεία και πόλεις και δίνει μια γενική εικόνα της έκθεσης με τίτλο "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες".

Στις 21 Μαρτίου 2000 γιορτάστηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" τα δύο χρόνια επιτυχούς πορείας του Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος με τίτλο "Ο μαγικός κόσμος της βυζαντινής ενδυμασίας". Επίσης, προβλήθηκε "Το κερί που δε σβήνει" το νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής ΙΜΕ. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας μέσα από τα μνημεία της χριστιανοσύνης.

Την εκδήλωση ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Το Ποντίκι" (16/3/2000), "Ελεύθερος Τύπος", "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου", "Καθημερινή", "Ναυτεμπορική" (21/3/2000), "Η Ακρόπολις" (22/3/2000), "Ελευθεροτυπία" (23/3/2000), "Η Αθηναϊκή" (27/3/2000).


Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον "Ελληνικό Κόσμο" για τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας του Κέντρου, η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" της 22ας Μαρτίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Ζέφης Κληρονόμου με τίτλο "2 χρόνια με τον "Ελληνικό Κόσμο"".

Η κα Κληρονόμου αρχικά επισημαίνει ότι η μεταμόρφωση ενός βιομηχανικού συγκροτήματος σε "μια εστία πολιτισμού εξοπολισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας" οφείλεται στο όραμα του κ. Λάζαρου Εφραίμογλου, για ορισμένους δονκιχωτικό και ουτοπικό. Μεγάλο τμήμα του άρθρου αφιερώνεται στην περιγραφή της ατμόσφαιρας της βραδιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι νέες παραγωγές του Ιδρύματος: ένα νέο εικονικό πρόγραμμα που ταξιδεύει τον επισκέπτη στην αυλή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, αποκαλύπτοντάς του τον πλούτο και την ποικιλία των βυζαντινών ενδυμάτων, και η καινούρια κινηματογραφική παραγωγή με τίτλο "Το κερί που δε σβήνει", όπου "ξαναχτίστηκαν" ψηφιακά εκκλησίες της Μικράς Ασίας οι οποίες είχαν καταστραφεί το 1922.
Επίσης, η κα Κληρονόμου παραθέτει απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου του Ιδρύματος, ο οποίος μίλησε για το "πάντρεμα" του ελληνικού πολιτισμού με την τεχνολογία που επιχειρείται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ένα εγχείρημα με αποδέκτες σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η εφημερίδα "Καθημερινή" της 22ας Μαρτίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Χριστιάνας Στύλου με τίτλο "Περίπατος στην αυλή του Ιουστινιανού". Το άρθρο αποτελεί μια περιγραφή του "μαγικού κόσμου της βυζαντινής ενδυμασίας", όπως αυτός απεικονίζεται στο νέο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος.

Πρόκειται για ένα σκηνικό που ακολουθεί με πιστότητα τα βυζαντινά ψηφιδωτά. Ο επισκέπτης της Κιβωτού, φορώντας ένα ζευγάρι στερεοσκοπικών γυαλιών, μεταφέρεται στην αυλή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και γίνεται θεατής μιας τελετής: αντικρίζει τις μορφές του αυτοκρατορικού ζεύγους -αλλά και τους ιερείς και την ακολουθία τους- διακρίνει τις λεπτομέρειες στην ενδυμασία τους, βιώνει μια ατμόσφαιρα εορταστική.
Κλείνοντας την παρουσίαση, η κα Στύλου επισημαίνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του εγχειρήματος, αφού το πρόγραμμα μέσω και της ηχητικής επένδυσης δίνει ενδυματολογικές πληροφορίες στον επισκέπτη, και κάνει αναφορά σε μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος, το οποίο φιλοδοξεί να αναπαραστήσει εικονικά χώρους και ενδυμασίες διαφόρων εποχών.

"Αρχιεπίσκοπος 3x3x3" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Ευάννας Βενάρδου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στις 23 Μαρτίου 2000.
Η κα Βενάρδου επισημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης κι ένα "πλήθος επωνύμων κι ανωνύμων" παρευρέθηκαν στην εκδήλωση εορτασμού δύο χρόνων λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου "Ελληνικός Κόσμος". Φορώντας τα ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά, περιπλανήθηκαν στο "μαγικό κόσμο της βυζαντινής ενδυμασίας". Είδαν να ζωντανεύουν μπροστά τους οι μορφές του Ιουστινιανού, της Θεοδώρας αλλά και της ακολουθίας τους ντυμένες με τα επίσημα ενδύματά τους. Έμαθαν λεπτομέρειες για την ιδιαιτερότητα της τελετουργικής ενδυμασίας και το ρόλο της στο Βυζάντιο. Όλα αυτά στο νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά, ένα εικονικό "παραμύθι", "βγαλμένο" μέσα από τα βυζαντινά ψηφιδωτά. Επίσης, παρακολούθησαν τη νέα κινηματογραφική παραγωγή του Ιδρύματος με τίτλο "Το κερί που δε σβήνει" και θέμα το Χριστιανισμό στη Μικρά Ασία.
Κλείνοντας το άρθρο, η κα Βενάρδου παραθέτει τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τόνισε ότι το έργο του Ιδρύματος "μας γυρνά πίσω στις ρίζες μας".

Το διμηνιαίο περιοδικό "Αέροπος" του Μαρτίου-Απριλίου 2000 δημοσίευσε αφιέρωμα στην έκθεση "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς", σε ομώνυμο άρθρο.
Το άρθρο ξεκινά από το θέμα της έκθεσης, που είναι η διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας, και προχωρά στην παρουσίαση των χαρακτηριστικών της. Η αξιοποίηση υψηλής τεχνολογίας στην παρουσίαση των εκθεμάτων αλλά και στη διαμόρφωση του χώρου, η θεατρική προσέγγιση του θέματος -μέσα από την ενσωμάτωση μουσικής και χορογραφιών που προβάλλονται σε βίντεο- αλλά και η επιστημονική του τεκμηρίωση και τέλος η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παράλληλων εκδηλώσεων καθιστούν την έκθεση "μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία" για τον επισκέπτη.

"Η μαγεία της εικονικής πραγματικότητας" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε το περιοδικό "Computer & Software" του Μαρτίου 2000. Το άρθρο είναι αφιερωμένο στην εικονική πραγματικότητα, τεχνολογία η οποία επιτρέπει στο χρήστη να βιώνει το παρελθόν σαν να είναι παρόν. Αυτό το ταξίδι σε "εποχές χαμένες στα βάθη των αιώνων" επιχειρεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με το σύστημα εικονικής πραγματικότητας Κιβωτός.

Ο αρθρογράφος αρχικά μας "ταξιδεύει" πίσω στο χρόνο, στην αρχαία Μίλητο, και μας "οδηγεί" στην Αγορά της πόλης, την Ιωνική Στοά, το Δελφίνιο, το Βουλευτήριο, όπου είναι ευδιάκριτες ακόμη και οι λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής των κτηρίων, χάρη στην υψηλού επιπέδου εργασία στην κατασκευή των τρισδιάστατων μοντέλων. Στη συνέχεια, διευκρινίζει ότι το ταξίδι αυτό είναι δυνατό μέσω ενός συστήματος εικονικής πραγματικότητας που είναι "από τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο" και προχωρά στην τεχνική περιγραφή του. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο νέο πρόγραμμα της Κιβωτού, μια εκπαιδευτικού χαρακτήρα εφαρμογή με θέμα τη βυζαντινή ενδυμασία, βασισμένη πάνω σε ένα βυζαντινό ψηφιδωτό της Ραβέννας. Το άρθρο κλείνει με την προτροπή προς τους αναγνώστες να επισκεφθούν τον "Ελληνικό Κόσμο", για να διαπιστώσουν τις δυνατότητες του "τεχνολογικού αυτού επιτεύγματος" αλλά και να γνωρίσουν την πολύπλευρη ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία.
Την περιήγηση στους εικονικούς κόσμους ολοκληρώνει η συνέντευξη του κ. Δ. Εφραίμογλου, ο οποίος κάνει αναδρομή στους λόγους που οδήγησαν στην εγκατάσταση της Κιβωτού αλλά και σύντομη αναφορά στην ίδρυση και τους σκοπούς του Ιδρύματος.

"Βουτιά στην Ιστορία" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε το περιοδικό "European Museum Forum", το οποίο παρουσιάζει τα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας του "Ελληνικού Κόσμου".
Το βασικό πρόγραμμα είναι η περιήγηση στην αρχαία Μίλητο, όπου αναβιώνει η αρχαία πόλη, όπως ήταν 2000 χρόνια πριν, ενώ ένα δεύτερο, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, εξοικειώνει τα παιδιά με το "μαγικό κόσμο της βυζαντινής ενδυμασίας". Το άρθρο τονίζει ότι οι περιηγήσεις επιτυγχάνονται μέσω του εικονικού περιβάλλοντος Κιβωτός, αλλά και μιας μικρότερης εγκατάστασης, της "Μαγικής Οθόνης", δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και να εξερευνήσει "τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και το γεωγραφικό χώρο του Ελληνισμού".


Το περιοδικό "Κόσμος της Ελληνίδος" του Μαρτίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Λίνας Αγγελοπούλου με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού", στο οποίο κάνει σύντομη παρουσίαση του έργου του Ιδρύματος.

Η εκπαιδευτική έκθεση καθώς και αυτή που επικεντρώνεται στη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας, ο κόμβος του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο -πηγή γνώσης πάνω στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία- η Τράπεζα Πληροφοριών και οι Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις αποτελούν ορισμένες από τις δραστηριότητες που σκιαγραφούν τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κα Αγγελοπούλου στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο, χαρακτηρίζοντάς το "θαυμάσιο" και επισημαίνοντας τη "συναρπαστική" τρισδιάστατη αναπαράσταση της σχεδόν ερειπωμένης αρχαίας Μιλήτου. Επίσης, τονίζει τη μεταμόρφωση του βιομηχανικού συγκροτήματος στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του οποίου σέβεται το αρχικό σχέδιο.


Αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ "Το Ταξίδι", που αποτελεί μία συμπαραγωγή του ΙΜΕ και της κας Μ. Μαυρίκου, φιλοξένησε στις σελίδες της, στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου 2000, η εφημερίδα "Μικρασιατική Ηχώ".

Το άρθρο με τίτλο ""Το ταξίδι" στην πατρίδα" και υπότιτλο "Μία παραγωγή του ΙΜΕ και της Μ. Μαυρίκου με μαρτυρίες Ελλήνων και Τουρκοκρητικών" επικεντρώνεται αρχικά στην επίσκεψη μιας γερόντισσας Tουρκοκρητικιάς στο Ρέθυμνο. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην προβολή της κινηματογραφικής ταινίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ στις 19 Απριλίου 2000 και, τέλος, αναλύεται το θέμα της, η επιστροφή Eλλήνων προσφύγων στη Mικρά Ασία και Τουρκοκρητικών στο Ρέθυμνο για προσκύνημα, εβδομήντα έξι χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.


Η εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής" της 2ας Απριλίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Σίσσυς Μενεγάτου με τίτλο "Ο χιτώνας των ανδρών, το μαφόριο των γυναικών". Η κα Μενεγάτου μεταφέρει τον αναγνώστη στο "μαγικό κόσμο της βυζαντινής ενδυμασίας", μέσω του νέου προγράμματος εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, το οποίο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πλαισιώνει την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία.
Ο επισκέπτης του προγράμματος, εφοδιασμένος με στερεοσκοπικά γυαλιά, έχει τη δυνατότητα για λίγα λεπτά της ώρας να ζήσει την τελετουργική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αυλή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και να θαυμάσει τα ενδύματα των αυτοκρατόρων και της ακολουθίας τους.
Η κα Μενεγάτου παρουσιάζει επίσης τον ενδυματολογικό χαρακτήρα του Βυζαντίου, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση για την ελληνική ενδυμασία που φιλοξενείται στο Κέντρο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα καθημερινά ενδύματα της Βυζαντινής εποχής, στα οποία κυριαρχούσαν ο χιτώνας για τους άνδρες και το μαφόριο για τις γυναίκες.


Το περιοδικό "Σύγχρονη Διαφήμιση" δημοσίευσε στο τεύχος 843 (7-12 Aπριλίου 2000) άρθρο με τίτλο ""Ο μαγικός κόσμος της βυζαντινής ενδυμασίας" στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού".

Tο άρθρο αναφέρεται στην εκδήλωση της 21ης Μαρτίου 2000, που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" με την ευκαιρία των δύο χρόνων λειτουργίας του. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην παρουσίαση του νέου προγράμματος εικονικής πραγματικότητας που πλαισιώνει την έκθεση "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς", στο φανταστικό σκηνικό του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να συναντήσουν τον Iουστινιανό, τη Θεοδώρα και τη συνοδεία τους με επίσημες τελετουργικές ενδυμασίες. Tέλος, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι στην εκδήλωση προβλήθηκε το νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής του IME με τίτλο "Tο κερί που δε σβήνει".


"Με την Κιβωτό στην Αρχαία Μίλητο" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε το ένθετο στην εφημερίδα "Καθημερινή" "Οι Ερευνητές πάνε παντού".

Το άρθρο ξεκινά με σύντομη αναφορά στην ιστορία της Μιλήτου, μιας πόλης στις εκβολές του Μαίανδρου που γνώρισε μεγάλη ακμή, σήμερα όμως είναι ολοσχερώς κατεστραμμένη. Η αρχαία Μίλητος αναβιώνει στον "Ελληνικό Κόσμο" χάρη στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας Κιβωτός, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί την πόλη και να επισκεφθεί οικοδομήματα που αποκαλύπτουν την ιστορία της. Το "ταξίδι" αρχίζει από το ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα, "με τον επιβλητικό βωμό και τις εξέδρες των ιερέων"· συνεχίζεται στο ελληνιστικό Γυμνάσιο και το Βουλευτήριο, "με τα ξεχωριστά κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού στο πρόπυλό του"· και καταλήγει στην Ιωνική Στοά, το εμπορικό τμήμα της πόλης. Πριν εγκαταλείψει την αρχαία Μίλητο, ο επισκέπτης μπορεί να "βουτήξει" στο λιμάνι της αλλά και να πραγματοποιήσει μια "μαγική πτήση" πάνω απ' αυτή.

Μετά την περιήγηση, το άρθρο μάς αποκαλύπτει τι κρύβεται "πίσω από τη μαγεία": "η τεχνολογία". Οι αρχαίες πόλεις "ξαναχτίζονται" μέσω υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, πάνω στα πορίσματα των ανασκαφών, τις ιστορικές πηγές και τις φωτογραφίες των αρχαιολογικών χώρων. Κλείνοντας, το άρθρο προχωρά σε τεχνική περιγραφή του συστήματος Κιβωτός, δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς ο επισκέπτης κινείται μέσα στον εικονικό χώρο, και εξηγεί την ονομασία του.


Η παιδική εφημερίδα "Αστεράκι της Υγείας", στο τεύχος Απριλίου-Μαΐου 2000, δημοσίευσε αφιέρωμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε ομώνυμο άρθρο.

Το άρθρο αρχικά επισημαίνει ότι η ελληνική ιστορία χαρακτηρίζεται από ταξίδια και επαφές με άλλους λαούς και πολιτισμούς. Στη συνέχεια, προχωρά στην παρουσίαση του έργου του Ιδρύματος, στόχος του οποίου είναι να καταγράψει αυτή την ιστορία αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να δημιουργήσει έναν κόμβο ελληνικής ιστορίας από την Αρχαιότητα έως σήμερα καθώς και την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για να πραγματοποιήσει ένα "ταξίδι" στο παρελθόν, με πρώτο σταθμό την αρχαία Μίλητο. Επιπλέον, επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη μέσα από την έκθεση για τις εθνικές επετείους και καταγράφει τη διαδρομή του ελληνικού ενδύματος στο χρόνο στην έκθεση για την ελληνική ενδυμασία. Τέλος, συγκροτεί Τράπεζα Πληροφοριών για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και καταγράφει τα γενεαλογικά δένδρα Μικρασιατών προσφύγων, έργο πολύ σημαντικό, αφού "ο άνθρωπος που δε γνωρίζει τις ρίζες του δεν αισθάνεται ποτέ ολοκληρωμένος".


Το περιοδικό "Περισκόπιο της Επιστήμης" του Απριλίου 2000 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ο μαγικός κόσμος της βυζαντινής ενδυμασίας" και υπότιτλο "Νέο πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας στο ΙΜΕ".

Το άρθρο παρουσιάζει το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, το οποίο πλαισιώνει την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία. Πρόκειται για έναν εικονικό κήπο, όπου κινούνται οι μορφές των αυτοκρατόρων Ιουστινιανού και Θεοδώρας, των ιερέων και της ακολουθίας τους. Ο αφηγηματικός χαρακτήρας του προγράμματος δίνει την αίσθηση παραμυθιού, μέσα από το οποίο ο νεαρός επισκέπτης ανακαλύπτει την τελετουργική βυζαντινή ενδυμασία. Όλα τα στοιχεία του φανταστικού αυτού σκηνικού βασίζονται σε ψηφιδωτά της περιόδου και αναδεικνύουν τα χρώματα και την τεχνοτροπία της βυζαντινής ζωγραφικής.
Στη συνέχεια, το άρθρο δίνει πληροφορίες για την υλοποίηση του προγράμματος, την οποία χαρακτηρίζει "χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία", αφού περιλαμβάνει επιστημονική έρευνα, δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, οπτική και ηχητική επένδυση. Τέλος, μνεία κάνει στα μελλοντικά προγράμματα εικονικής πραγματικότητας που στοχεύει να δημιουργήσει το Ίδρυμα και τα οποία αντιστοιχούν χρονολογικά στις περιόδους που καλύπτει η έκθεση.


Το "Δελτίο Κορινθιακών Μελετών", στο τεύχος 25 του Ιανουαρίου-Ιουνίου 2000, δημοσίευσε άρθρο της κας Σεβαστής Χαβιάρα-Καραχάλιου με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού".

Η κα Καραχάλιου ξεκινά με αναδρομή στην επιχειρηματική και πολιτική δράση του Προέδρου του ΙΜΕ κ. Λάζαρου Εφραίμογλου και στη συνέχεια προχωρά σε μια συνολική παρουσίαση του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι βασικοί στόχοι του είναι η καταγραφή της ελληνικής ιστορίας από τα Προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας καθώς και η ανάδειξη της παρουσίας του Ελληνισμού. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το Ίδρυμα εκπονεί συγκεκριμένα προγράμματα που γνωρίζουν μεγάλη απήχηση στο ελληνικό και ξένο κοινό. Eίναι ενδεικτικό ότι σελίδες της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη σε κολέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα προγράμματα του Ιδρύματος κατέχει η δημιουργία ενός "μουσείου", όπου θα εκτίθεται με τρόπο "ελκυστικό" για τον επισκέπτη η ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού.
Τέλος, η αρθρογράφος κάνει ξεχωριστή μνεία στις διακρίσεις που έχει λάβει το Ίδρυμα για το έργο του.


"Η αρχαία Μίλητος ξαναζωντάνεψε..." είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Βραδυνή" στις 5 Μαΐου 2000 και το οποίο αποτελεί μια παρουσίαση της Κιβωτού, τόσο από τεχνική πλευρά όσο και από άποψη περιεχομένου.

Το άρθρο επισημαίνει ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αξιοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για πολιτιστικούς σκοπούς και δίνει δυνατότητα πρόσβασης στο ευρύ κοινό. Επίσης, εξαίρει την υψηλή τεχνολογία της Κιβωτού, τονίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει ούτε στην Αμερική, "που είναι η "κορυφή" στις νέες τεχνολογίες".
Στη συνέχεια, παρουσιάζει ένα από τα προγράμματα της Κιβωτού, την περιήγηση στην αρχαία Μίλητο, η οποία έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Τέλος, το άρθρο φιλοξενεί σύντομη συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, στην οποία εκφράζει τόσο τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος για τη δημιουργία και "άλλων εικονικών κόσμων", όσο και τη θετική ανταπόκριση του κόσμου σ' αυτό το εγχείρημα.


Το περιοδικό "Σύγχρονη Διαφήμιση" δημοσίευσε στο τεύχος 847 (18-25 Μαΐου 2000) άρθρο αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ "Το Ταξίδι", συμπαραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της κας Mαρίας Mαυρίκου, η οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Το άρθρο αρχικά αναφέρεται στην προβολή του ντοκιμαντέρ στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" στις 19 Απριλίου 2000. Στη συνέχεια πραγματεύεται το θέμα του, που είναι ένα "ταξίδι στο παρελθόν", στα χρόνια κατά τα οποία οι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Μικρά Ασία και να γίνουν πρόσφυγες. Τέλος, αναφέρει τη διάρκεια και τις τοποθεσίες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας.


Στις 28 Μαΐου 2000, το ένθετο στην εφημερίδα "Καθημερινή" "Οι Ερευνητές πάνε παντού" δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Τι ώρα θέλετε να συναντήσετε τον Ιουστινιανό;". Το άρθρο κάνει αναφορά στις δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης να "ταξιδέψει" στον κόσμο του Βυζαντίου: μέσω του προγράμματος εικονικής πραγματικότητας για τη βυζαντινή ενδυμασία αλλά και της έκθεσης που εξετάζει την ιστορία του ελληνικού ενδύματος διαχρονικά. Εκεί θα "συναντήσει" τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα, θα θαυμάσει τα αυτοκρατορικά ενδύματα και θα πάρει πληροφορίες για τα μεταξωτά υφάσματα και την προέλευσή τους. Το άρθρο επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα αληθινό ταξίδι στο χρόνο, αφού "για την εικονική πραγματικότητα τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο".


Το περιοδικό "Συνεργασία" που εκδίδει η "ΠΑΣΕΓΕΣ", στο τεύχος 41, δημοσίευσε πολυσέλιδο άρθρο του κ. Νίκου Γκότσινα με τίτλο "Ελληνικός Κόσμος: Ένα διαφορετικό Πολιτιστικό Κέντρο" και υπότιτλο "Τα παιδιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος".

Ο κ. Γκότσινας χαρακτηρίζει "διαφορετική εμπειρία" την επίσκεψη στον "Ελληνικό Κόσμο" και ξεναγεί τον αναγνώστη στους χώρους και τις δραστηριότητές του. Η περιήγηση ξεκινά από τις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Κέντρο, την έκθεση για τις εθνικές επετείους και αυτή για την ελληνική ενδυμασία. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το σύγχρονο μουσειολογικό σχεδιασμό τους, ο οποίος συνίσταται τόσο στη θεατρική ατμόσφαιρα όσο και στη χρήση υψηλής τεχνολογίας. Τις εκθέσεις πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να "μυήσουν" τα παιδιά στο θέμα που κάθε φορά αναπτύσσεται.

Επόμενος σταθμός είναι η Κιβωτός, την οποία ο κ. Γκότσινας χαρακτηρίζει "πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους". Η περιήγηση συνεχίζεται στην αίθουσα προβολών, όπου παρουσιάζονται οι κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος, και καταλήγει στην Εστία Κυβερνοχώρου, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί την ελληνική ιστορία στο Διαδίκτυο. Οι νεαροί επισκέπτες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στις περιπλανήσεις του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς, μέσα από τον πρώτο διαδραστικό δίσκο του Ιδρύματος.
Το άρθρο πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό, δίνοντας στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα του Πολιτιστικού Κέντρου.


Το τριμηνιαίο περιοδικό "Διαδρομές", που δραστηριοποιείται στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, αφιέρωσε το ανοιξιάτικο τεύχος του στο μείζονα Eλληνισμό. Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος παρουσίασε σε άρθρο με τίτλο "Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού" τις δραστηριότητες του ΙΜΕ.

Ο συντάκτης αναφερόμενος στο Πολιτιστικό Kέντρο του ΙΜΕ τονίζει ότι "πρόκειται για ένα σύγχρονο Mουσείο", στο οποίο οι επισκέπτες "βιώνουν τα γεγονότα" με τρόπο ιδιαίτερα ελκυστικό και ευχάριστο. Το άρθρο επικεντρώνεται στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας Κιβωτός, το οποίο "είναι ένας χώρος με τρισδιάστατες ψευδαισθήσεις", σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Χάρη σε αυτό το πρωτοπόρο σύστημα ο επισκέπτης περιηγείται τη Mίλητο, περνά από στοές, ανεβαίνει μαρμάρινες σκάλες και περιπλανιέται στα κτήρια και τα σοκάκια της αρχαίας πόλης.
Σε άλλο άρθρο του περιοδικού, με τίτλο "Ελληνισμός της διασποράς", η εκπαιδευτικός κα Mαντώ Γιαννοπούλου-Tόγκα επισημαίνει το έργο του προγράμματος Γενεαλογιών του ΙΜΕ, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια και "προσπαθεί να βρει τους χαμένους κρίκους" σε οικογένειες του μείζονος Ελληνισμού.
Tέλος, το περιοδικό δημοσίευσε απόσπασμα από ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. B.Δ. Αναγνωστόπουλου σε εκδήλωση της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, που πραγματοποιήθηκε στο ΙΜΕ, στις 3 Μαΐου 1999.


Tο διμηνιαίο περιοδικό ευρωπαϊκής ανάλυσης "Ε.Ε." δημοσίευσε στο τεύχος Μαΐου-Iουνίου 2000 δισέλιδο άρθρο, με τίτλο "ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" και υπότιτλο "Προσφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό", που αποτελεί μια συνολική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Ο κ. Θ. Φλώρος τονίζει το χαρακτήρα και τους σκοπούς του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις εγκαταστάσεις και στις δραστηριότητες του "Ελληνικού Κόσμου", οι οποίες υπόσχονται στον επισκέπτη "ένα υπερσύγχρονο ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας". Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας "Κιβωτός", στην υπερσύγχρονη aίθουσα προβολών, στο πωλητήριο καθώς και στην "Eστία Κυβερνοχώρου", που "αποτελεί σήμερα τον καλύτερο χώρο Internet Cafe στην Αθήνα".
Oλοκληρώνοντας το αφιέρωμα, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι η εκπαιδευτική έκθεση "Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη" "επιχειρεί μια νέα, πρωτότυπη "ανάγνωση" της ιστορίας" και επισημαίνει ότι οι δραστηριότητες του ΙΜΕ έχουν καταξιωθεί παγκοσμίως. Αυτό καταδεικνύεται από τις συνεχείς βραβεύσεις του Ιδρύματος από καταξιωμένους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και από τις επισκέψεις σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, των επιστημών και της τέχνης στον "Ελληνικό Κόσμο".


"Καλοκαίρι στην πόλη" είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που διοργάνωσε το τμήμα Eκπαίδευσης και Επικοινωνίας και απευθύνεται στα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου που θα βρίσκονται στην Aθήνα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα δεκαήμερα και πρόσφερε στους μικρούς φίλους του ΙΜΕ συναρπαστικά "ταξίδια" στον κυβερνοχώρο, παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις. Με την ολοκλήρωση κάθε δεκαημέρου δόθηκαν στα παιδιά αναμνηστικά διπλώματα και πολλά δώρα.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Αθηναϊκή", "Eλευθεροτυπία" (7/6/2000), "7 Μέρες TV" (10/6/2000), "Έθνος", "Εστία" (14/6/2000), "Ραδιοτηλεόραση" (17/6/2000), "Η Καθημερινή", "Έθνος" (18/6/2000), "Eγώ" (19/6/2000), "Εστία", "Ελεύθερος" (20/6/2000), "Η Καθημερινή" (25/6/2000), "Aδέσμευτος Tύπος" του Δ. Ρίζου, "Aθηνόραμα" (30/6/2000).


"Περιπλάνηση στο παρελθόν" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Μαρίλιας Σταυρίδου που δημοσίευσε το περιοδικό "7 μέρες TV" στις 15 Ιουλίου 2000.

Η κα Σταυρίδου ξεναγεί τον αναγνώστη στην αρχαία Μίλητο και στο παλάτι του Ιουστινιανού, μέσω των προγραμμάτων εικονικής πραγματικότητας που λειτουργούν στον "Ελληνικό Κόσμο". Χαρακτηρίζει "τεχνολογία του μέλλοντος" τα πρωτοποριακά συστήματα "Κιβωτός" και "Μαγική Οθόνη", επισημαίνοντας ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που τοποθετούνται σε μουσειακό χώρο, ανοιχτό στο ευρύ κοινό και αξιοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην εικονική απεικόνιση της Μιλήτου, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί την πόλη όπως ήταν 2000 χρόνια πριν, να γνωρίσει τα μνημεία και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική της. Ακολουθεί η περιπλάνηση στην αυλή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και στο "μαγικό κόσμο της βυζαντινής ενδυμασίας", που εξοικειώνει τον επισκέπτη με την τελετουργική ενδυμασία της Βυζαντινής εποχής.
Κλείνοντας, η κα Σταυρίδου επισημαίνει ότι στόχος του Ιδρύματος είναι το πρόγραμμα -που λειτουργεί στο πλαίσιο της έκθεσης για την ελληνική ενδυμασία- να επεκταθεί και στις άλλες χρονικές περιόδους, από την Προϊστορία έως τα Νεότερα χρόνια.


Το περιοδικό "Infoplus" του Ιουλίου 2000 δημοσίευσε άρθρο του κ. Γιάννη Μουρατίδη με τίτλο "Χτισμένο με όνειρα και φαντασία" και υπέρτιτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού". Το άρθρο περιλαμβάνει συνέντευξη του Προϊστάμενου Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, καθώς και παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Ιδρύματος καθώς και στα μελλοντικά του σχέδια. Συγκεκριμένα, ο κ. Εφραίμογλου, αναφέρθηκε στις βασικές πηγές εσόδων του Ιδρύματος, που είναι οι δωρεές των ιδρυτών του και οι χορηγίες. Στη συνέχεια, παρουσίασε έναν από τους βασικούς στόχους του, τη δημιουργία ενός πολιτισμικού χώρου μοναδικού στην Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει χώρους για εκθέσεις και ποικίλες δραστηριότητες αλλά και παιδικό μουσείο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανθρωπιστική χρήση της τεχνολογίας, τονίζοντας όμως ότι χρησιμοποιείται ως μέσο κι όχι ως σκοπός, αφού σκοπός του Ιδρύματος είναι να διατηρήσει ζωντανή στη μνήμη τη συμβολή του ελληνικού στοιχείου στη διαμόρφωση του πολιτισμού.
Τέλος, ο κ. Μουρατίδης σε ειδική στήλη παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, με έμφαση στα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας και στις εκθέσεις.


"Ανακαλύπτοντας τον Ελληνικό κόσμο μέσα σ' ένα ίδρυμα" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Εύης Τσιριγωτάκη που δημοσίευσε η εφημερίδα "Athens News" στις 28 Ιουλίου 2000.

Αρχικά, η κα Τσιριγωτάκη χαρακτηρίζει το έργο του Ιδρύματος "ένα υπερσύγχρονο ταξίδι στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό". Πρόκειται για μία διαπίστωση που τεκμηριώνουν η χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας και διαδραστικών εφαρμογών στα προγράμματα του Ιδρύματος αλλά και ο σχεδιασμός του Πολιτιστικού του Κέντρου "Ελληνικός Κόσμος".
Στη συνέχεια, παραθέτει τα προγράμματα που υλοποιεί το Ίδρυμα, ξεκινώντας από τον κόμβο της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα που τις πλαισιώνουν, όπου οι διαδραστικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται "βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η ιστορία είναι παντού". Επιπλέον, παρουσιάζει την "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει σε πόλεις της αρχαιότητας, όπως η αρχαία Μίλητος. Ακολουθεί σύντομη αναφορά σε καθεμία από τις κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος, ενώ το άρθρο κλείνει με μνεία στο πρόγραμμα γενεαλογικών δένδρων και στο διαδραστικό δίσκο "Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς".


"Ένα διαφορετικό "Καλοκαίρι στην πόλη"" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε στις 20 Αυγούστου 2000 το ένθετο στην εφημερίδα "Καθημερινή" "Οι ερευνητές πάνε παντού". Το άρθρο περιγράφει το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ για τους μικρούς του φίλους, δίνοντάς τους ευκαιρίες για "ατελείωτα ταξίδια στο Διαδίκτυο, δημιουργικά παιχνίδια και μακροβούτια σε εικονικές θάλασσες". Επιπλέον, παραδοσιακά παιχνίδια, ζωγραφικές συνθέσεις, κουκλοθέατρο, χειροτεχνίες και μαγειρική "συνόδεψαν" τους νεαρούς επισκέπτες σ' αυτή την καλοκαιρινή τους περιπέτεια.
Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης σχόλια των ίδιων των παιδιών, τα οποία το χαρακτηρίζουν "μια φοβερή εμπειρία", που με την "ευελιξία και την ελευθερία" του τους έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούν με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και να αποκτήσουν πολλούς νέους φίλους.


Το περιοδικό "Μetrorama" της 25ης Αυγούστου 2000 κάνει σύντομη παρουσίαση στο ΙΜΕ σε άρθρο με τίτλο "Η παράδοση σε ψηφιακά μονοπάτια" και υπέρτιτλο "Το πολιτιστικό κέντρο του ΙΜΕ, με οδηγό την σύγχρονη τεχνολογία, μας ταξιδεύει στην ελληνική ιστορία".
Το άρθρο αρχικά επισημαίνει ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ένας πολιτιστικός, κοινωφελής οργανισμός και παρουσιάζει τους στόχους του. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται αφενός στην αξιοποίηση της πρωτοποριακής τεχνολογίας στις δραστηριότητες του Ιδρύματος και αφετέρου στη διαμόρφωση του "Ελληνικού Κόσμου" σε ένα πρωτοποριακό "μουσείο" με διαδραστικά εκθέματα και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Επίσης, ειδική μνεία κάνει στο εξειδικευμένο προσωπικό που πλαισιώνει το Πολιτιστικό Κέντρο αλλά και τα προγράμματα του Ιδρύματος.


Tο πρόγραμμα του IME "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" παρουσίασε η δημοσιογράφος κα Εύη Γεωργίου σε άρθρο με τίτλο "Η Ελληνική Ιστορία στις σελίδες του Ίντέρνετ", που δημοσίευσε η εφημερίδα "Βραδυνή" στις 1 Σεπτεμβρίου 2000.

Η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει το πρόγραμμα "ένα συναρπαστικό και συνάμα επιστημονικά τεκμηριωμένο ταξίδι στην Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό", από την Προΐστορία έως τα Νεότερα χρόνια, μέσα από το "πάντρεμα" της τεχνολογίας με τις θεωρητικές επιστήμες. Φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, Προϊστάμενου Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος, ο οποίος επισημαίνει ότι η ιστορική έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στην εξέταση των γεγονότων αλλά επεκτείνεται και στους τομείς της κοινωνίας, του πολιτισμού, της οικονομίας και της πολιτικής, επιτυγχάνοντας έτσι μια "ολιστική" προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας. Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση των ιστορικών περιόδων, με έμφαση στα χαρακτηριστικά στοιχεία τους, τα οποία και αναδεικνύονται στην ιστοσελίδα. Κλείνοντας, η κα Γεωργίου τονίζει ότι η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται όχι μόνο στην παρουσίαση άγνωστων πτυχών της ελληνικής ιστορίας, αλλά και στα "υπέροχα γραφικά, τα σχέδια, τις φωτογραφίες και τα σκίτσα, που κάνουν τα κείμενα πιο θελκτικα για τον επισκέπτη".


Η εφημερίδα "Cyber week" της 16ης Σεπτεμβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Ε. Δασκαλή με τίτλο "Η "Κιβωτός"" και υπότιτλο "Εκεί που οι εικόνες αποκτούν υπόσταση...".

Το άρθρο ξεκινά από την ανάλυση του όρου "εικονική πραγματικότητα", επισημαίνοντας τις τεράστιες δυνατότητές της και τη χρήση της κυρίως στο χώρο της έρευνας και της βιομηχανίας. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου η τεχνολογία αυτή αξιοποιείται για παιδαγωγικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Ένα τέτοιο σύστημα, η "Κιβωτός", λειτουργεί στον "Eλληνικό Kόσμο", προσφέροντας στο κοινό περιηγήσεις σε τόπους της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πρώτος σταθμός η αρχαία Μίλητος, όπου ο επισκέπτης βλέπει μερικά από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά της επιτεύγματα: την Ιωνική Στοά, το Δελφίνιο, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο και τη Βόρεια Αγορά. Επίσης, γνωρίζει τη βυζαντινή τελετουργική ενδυμασία, στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που πλαισιώνει την έκθεση για την ιστορία του ελληνικού ενδύματος.
Κλείνοντας, η κα Δασκαλή εκφράζει την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε "χώρους φανταστικούς, όντας εμείς οι ίδιοι πρωταγωνιστές".


Η εφημερίδα "Νέα Ελλάδα" της 28ης Σεπτεμβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Η "Κιβωτός" της εικονικής πραγματικότητας!" και υπέρτιτλο "Ένα εκπληκτικό πρόγραμμα για την αρχαία Μίλητο", στο οποίο η κα Φοίβη Σιταρά κάνει μια σύντομη παρουσίαση της αρχαίας Μιλήτου, όπως παρουσιάζεται στο σχετικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας της "Κιβωτού".

Η κα Σιταρά περιγράφει το ταξίδι του επισκέπτη στην πόλη, με οδηγό ένα τηλεχειριστήριο και με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών. Δημόσια κτήρια, αλλά και ιδιωτικές κατοικίες αποκαλύπτονται μπροστά του και του δίνουν την ευκαιρία να δει την πόλη όπως ήταν 2000 χρόνια πριν. Μπορεί να περπατήσει ανάμεσα στους κίονες των ναών, να διαβάσει επιγραφές και να ανακαλύψει σκηνές της καθημερινής ζωής των Μιλησίων. Η περιήγηση τελειώνει με μια μοναδική θέα στο λιμάνι της πόλης.


Η εφημερίδα "Metrorama" της 13ης Οκτωβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ένα ψηφιακό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας".

Το θέμα του άρθρου είναι η εικονική πραγματικότητα και η χρήση της στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να ταξιδέψει τον επισκέπτη σε σταθμούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ειδικότερα, μέσα στην "Κιβωτό", ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας εγκατεστημένο στον "Ελληνικό Κόσμο", που οφείλει την ονομασία του στο μύθο του Νώε και του Δευκαλίωνα, ο επισκέπτης φορά τα ειδικά γυαλιά και περιηγείται την αρχαία Μίλητο. Ο αρθρογράφος αφιερώνει ξεχωριστή παράγραφο στα μνημεία που αναβιώνουν εικονικά, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει την αρχιτεκτονική της πόλης και να γνωρίσει την ιστορία της. Επιπλέον, παρουσιάζει λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, κάνει αναδρομή στη γένεση και την εξάπλωσή του και επισημαίνει τη χρήση του κυρίως στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.
Τέλος, ο συντάκτης του άρθρου κάνει σύντομη αναφορά στους στόχους και τους σκοπούς του Ιδρύματος καθώς και στο Πολιτιστικό του Κέντρο, το οποίο χαρακτηρίζει "πρότυπο συγκρότημα αρχιτεκτονικής και ένα ναό εφαρμογής των νέων τεχνολογιών".


Η εφημερίδα "Το Βήμα" της 16ης Οκτωβρίου 2000 στη στήλη "Πολιτισμός" δημοσίευσε άρθρο της κας Μαρίας Θέρμου με τίτλο "Όταν η τεχνολογία συναντά την Ιστορία".

Θέμα του άρθρου είναι οι δύο νέες παραγωγές του Ιδρύματος: η εικονική περιήγηση στο ναό του Δία στην Ολυμπία και το ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.
Ο ναός του Δία, που άλλοτε ήταν εντυπωσιακός ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων, "ζωντανεύει" στην "Κιβωτό, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάσουν το γλυπτό διάκοσμο και τις αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες. Η κα Θέρμου επισημαίνει ακόμη ότι η αναπαράσταση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ακολουθεί με ακρίβεια τις αρχαίες πηγές. Στη συνέχεια, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα", μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος και της κοινοπραξίας "Ζευς", που φέρνει στο φως άγνωστο αρχαιολογικό υλικό και αποκαλύπτει την επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στον αρχαίο κόσμο. Ειδική μνεία κάνει στην επιστημονική εγκυρότητα του ντοκιμαντέρ, την οποία εξασφαλίζει η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ερευνητών, καθώς και στον εμπλουτισμό του με τρισδιάστατη αναπαράσταση μνημείων της αρχαίας Ολυμπίας. Κλείνοντας, η αρθρογράφος τονίζει ότι και οι δύο παραγωγές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμμάτων που θα υλοποιήσει το Ίδρυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.


Με αφορμή την πρώτη προβολή της κινηματογραφικής παραγωγής "Oι Oλυμπιακοί Aγώνες στην Aρχαία Eλλάδα" και την επέτειο του "ΟΧΙ", ο ραδιοφωνικός σταθμός "EPA2" φιλοξένησε στις 18 Oκτωβρίου 2000 εκτενή συνέντευξη του κ. Δημήτρη Eφραίμογλου.
Ο κ. Eφραίμογλου αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου και αποτελεί συμπαραγωγή του IME και της κοινοπραξίας Zευς, τόνισε ότι προβάλλει διεθνώς το "δεύτερο μεγαλύτερο θεσμό που κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες στον κόσμο - μετά τη δημοκρατία".
Στη συνέχεια, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τον τρόπο με τον οποίο το IME μυεί τα παιδιά στη σημασία του εορτασμού των εθνικών επετείων, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική έκθεση "Kάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη", που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Τόνισε ότι με αφετηρία τις δύο εθνικές επετείους μας οι επισκέπτες εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η ιστορική μνήμη και, τέλος, περιέγραψε το χώρο της έκθεσης καθώς και τα εκθέματα από τα οποία αποτελείται.


"Ολυμπιακοί Αγώνες και εικονικός Δίας" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Εξπρές" στις 18 Οκτωβρίου 2000.

Το άρθρο ξεκινά με ένα στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα" και συνεχίζει με πληροφορίες για το περιεχόμενό του. Επισημαίνει ότι το ντοκιμαντέρ δεν είναι μια απλή παρουσίαση των Αγώνων, αφού εξετάζει την επιρροή που αυτοί άσκησαν στην τέχνη της εποχής, δίνει λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των αθλημάτων, καταγράφει τις συνήθειες των αθλητών μετά τους Αγώνες και ασχολείται και με άλλες αθλητικές διοργανώσεις που τελούνταν στην αρχαία Ελλάδα.
Στη συνέχεια, το άρθρο παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα της "Κιβωτού", την εικονική περιήγηση στο ναό του Δία στην Ολυμπία. Αναφορά κάνει στα στοιχεία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως είναι το άγαλμα του Δία, οι μετόπες με τις αναπαραστάσεις των άθλων του Ηρακλή και η "Kαλλιστέφανος Ελαία" κοντά στον οπισθόδομο του ναού. Κλείνοντας, προχωρά σε μια σύντομη παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας της "Κιβωτού", μέσω της οποίας οι επισκέπτες του "Ελληνικού Κόσμου" πραγματοποιούν εικονικά ταξίδια σε πόλεις του παρελθόντος.


"Φως στο έπος των Αγώνων" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Έφης Πολυζώη, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Βραδυνή" στις 21 Οκτωβρίου 2000.

Η κα Πολυζώη αρχικά επικεντρώνεται στην εικονική περιήγηση στο ναό του Δία, επισημαίνοντας την ακρίβεια της τρισδιάστατης αναπαράστασης του ναού. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης να μπορεί να διακρίνει αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, όπως οι παραστάσεις με τους άθλους του Ηρακλή στις μετόπες, αλλά και να θαυμάσει το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Δία στο εσωτερικό. Την εικονική περιήγηση συμπληρώνει η ελεύθερη απόδοση της αρχαίας ’λτης, του Κρονίου λόφου και της Ολυμπίας, που περιέβαλλαν το ναό. Στη συνέχεια, η αρθρογράφος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα", μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος και της κινηματογραφικής κοινοπραξίας "Ζευς". Πρόκειται για μία αναδρομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, με στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και πρωτότυπη κινηματογραφική αφήγηση. Επιπλέον, πληροφορίες για την επίδραση των Αγώνων στην πολιτική, την κοινωνία και την τέχνη του αρχαίου κόσμου, αλλά και παρουσίαση άλλων αθλητικών διοργανώσεων της αρχαιότητας, εμπλουτίζουν τα πέντε ημίωρα επεισόδια της σειράς.


"Εικονικό ταξίδι στο 500 π.Χ." είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Ζέφης Κληρονόμου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" στις 23 Οκτωβρίου 2000.

Η κα Κληρονόμου αρχικά παρακινεί τους αναγνώστες του άρθρου να επιστρέψουν στην κοιτίδα των Oλυμπιακών Aγώνων, την αρχαία Oλυμπία, για να επισκεφτούν το ναό του Δία και να θαυμάσουν το χρυσελεφάντινο άγαλμά του, αλλά και να δουν την αγριελιά από την οποία έκοβαν τα στεφάνια των Ολυμπιονικών. Στη συνέχεια, εξηγεί βέβαια ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, για το οποίο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρου Εφραίμογλου επισήμανε ότι "είναι μόνο η αρχή" μιας σειράς προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Τέλος, η αρθρογράφος κάνει αναφορά στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, με προσκεκλημένους -μεταξύ άλλων- τους Ολυμπιονίκες, καθώς και στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον "Ελληνικό Κόσμο".


H επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις 23 Οκτωβρίου 2000 στον "Ελληνικό Κόσμο" αποτέλεσε το θέμα του ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "ΕΤ1".

Η δημοσιογράφος του σταθμού έδωσε, αρχικά, έμφαση στην ενθουσιώδη υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου από τα παιδιά που είχαν επισκεφθεί το Πολιτιστικό Κέντρο την ίδια μέρα. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η ξενάγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην έκθεση για τις εθνικές επετείους και το "ταξίδι" του στην αρχαία Μίλητο μέσω της "Kιβωτού" εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ. Τέλος, προβλήθηκε η περιήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη στις σελίδες του ΙΜΕ στο Διαδίκτυο.
Αναφορά στην επίσκεψη του κ. Bαρθολομαίου στον "Ελληνικό Κόσμο" έγινε και στο μεσημβρινό δελτίο του σταθμού.


Στις 23 Oκτωβρίου 2000, στην εκπομπή "Δύο στη μία" του ραδιοφωνικού σταθμού "Planet", ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους κ. 'Αρη Πορτοσάλτε και Χρήστο Κώνστα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίσκεψη του Oικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στον "Ελληνικό Κόσμο" και στα προγράμματα του ΙΜΕ.

Σχετικά με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Εφραίμογλου τόνισε ότι αποτέλεσε μια "συγκινητική στιγμή" για όσους παρευρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ.
Στη συνέχεια, την εκπομπή απασχόλησαν τα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ και ιδιαίτερα "Ο Ναός του Δία στην Ολυμπία". Ο κ. Εφραίμογλου επισήμανε ότι ο επισκέπτης της "Κιβωτού", φορώντας στερεοσκοπικά γυαλιά, μπορεί να θαυμάσει το ναό του Δία όπως ήταν τα αρχαία χρόνια. "Μπαίνοντας" στο εσωτερικό του βλέπει το μεγαλοπρεπές χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού στις πραγματικές του διαστάσεις και αισθάνεται το δέος των αθλητών που προσκυνούσαν ένα από τα επτά θαύματα της aρχαιότητας. Πρόκειται για μια εμπειρία που αξίζει να ζήσουν όλοι, αφού, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, "τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα δίνουν άλλη διάσταση στη μάθηση και την ιστορία".
Τέλος, ο κ. Εφραίμογλου αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες του Ιδρύματος, όπως το πρόγραμμα "Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", που παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.


Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2000 εγκαινιάστηκε στον "Ελληνικό Κόσμο" το νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος με τίτλο "Ο ναός του Δία στην Ολυμπία". Πρόκειται για μία εικονική περιήγηση στο τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του ναού όπως ήταν στην αρχαιότητα, που συνδυάζει την ακρίβεια στην αναπαράσταση του ναού με την ελεύθερη απόδοση της αρχαίας 'Αλτης και του Κρόνιου λόφου που τον περιέβαλλαν. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το άγαλμα του Δία στο εσωτερικό του ναού, αλλά και να διακρίνει πολλές από τις αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τις μετόπες με τις παραστάσεις των άθλων του Ηρακλή. Επίσης, κοντά στον οπισθόδομο του ναού, έχει την ευκαιρία να δει την "Καλλιστέφανο Ελαία", την αγριελιά από την οποία έφτιαχναν τα στεφάνια των Ολυμπιονικών.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή στη χώρα μας η διεθνής τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα", μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος και της κοινοπραξίας "Ζευς". Η σειρά, αξιοποιώντας άγνωστο μέχρι τώρα αρχαιολογικό υλικό, φωτίζει τους Αγώνες, τόσο από την πλευρά της διεξαγωγής τους όσο και της επίδρασής τους στον αρχαίο κόσμο.

Τα εγκαίνια του προγράμματος και την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Το Κέρδος" (18/10/2000), "Καθημερινή" (20/10/2000), "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση" (20/10/2000), "Ισοτιμία" (21/10/2000), "Ελευθεροτυπία" (22/10/2000), "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου", "Ναυτεμπορική" (23/10/2000), "Αγγελιοφόρος" (27/10/2000), "Αθηναϊκή" (2/11/2000), "Ελεύθερος Τύπος" (3/11/2000), "Αγγελιοφόρος" (5/11/2000), "Ελευθεροτυπία" (12/11/2000).


Η εφημερίδα "Ναυτεμπορική" της 29ης Οκτωβρίου δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Κιβωτός Ελληνισμού" και υπέρτιτλο "Ολυμπία: Συναρπαστικό εικονικό ταξίδι στο ναό του Δία".

Ο συντάκτης του άρθρου μάς ξεναγεί στο ναό του Δία όπως ήταν στην αρχαιότητα, μέσα από το νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος. Έμφαση δίνει στην αρχιτεκτονική αλλά και τη διακόσμηση του ναού, που είναι ευδιάκριτα ακόμη και στις παραμικρές λεπτομέρειες, χάρη στην ακρίβεια του ψηφιακού μοντέλου. Επιπλέον, κάνει αναφορά στα δύο προηγούμενα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας, την περιήγηση στην αρχαία Μίλητο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελληνική ενδυμασία, τονίζοντας ότι όλα έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα. Τέλος, δίνει πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της "Κιβωτού", επισημαίνοντας ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο μοναδικός οργανισμός στον κόσμο που αξιοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας σε θέματα πολιτισμού.


Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2000 παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" το βιβλίο της κας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου "Τα Κεραμεικά του Τσανάκ Καλέ 1670-1922". Το βιβλίο πραγματεύεται την κεραμική παραγωγή των Δαρδανελίων (Τσανάκ Καλέ), καθώς και τη συνέχειά της στον ελλαδικό χώρο μετά το 1922. Ειδικότερα, παρουσιάζονται δημιουργοί και τεχνοτροπίες και γίνεται αναφορά σε επιρροές από άλλα κέντρα καθώς και στη διάδοση της κεραμικής στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και τη Γαλλία. Επίσης, παρατίθενται μαρτυρίες περιηγητών, μέσα από τις οποίες διαπιστώνονται αλλαγές στην τεχνοτροπία κατά χρονολογική φάση. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, η συγγραφέας κα Κατερίνα Κορρέ, ο Καθηγητής Λαογραφίας κ. Μιχάλης Μερακλής, η Ιστορικός κα Αθηνά Σχινά και ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Δημότης Ανταποκριτής" (24/10/2000), "Ελευθεροτυπία", "Ριζοσπάστης" (28/10/2000), "Ελευθεροτυπία", "Εστία", "Εξπρές", "Ριζοσπάστης", "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου", "Βραδυνή", "Αυγή", "Corpus" (1/11/2000).


Το περιοδικό "Marie Claire", στο τεύχος Νοεμβρίου 2000, δημοσίευσε άρθρο της κας Τόνιας Μακρά με τίτλο "Τα μουσεία αλλάζουν", το οποίο παρουσιάζει μουσεία "που ανατρέπουν τα δεδομένα, με στόχο να διαμορφώσουν ένα συμμετοχικό επισκέπτη". Σ' αυτά εντάσσει και το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος "Ελληνικός Κόσμος", ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του οποίου συνίσταται στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο, ντοκιμαντέρ, εικονικές περιηγήσεις σε σταθμούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες του Κέντρου που υλοποιούνται με την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών. Η κα Μακρά επισημαίνει ακόμη ότι ο "Ελληνικός Κόσμος" είναι "προϊόν" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κάνει αναφορά στα σχέδια της μελλοντικής του επέκτασης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι ώστε να μετατραπεί σε πολιτιστικό πάρκο.


Ο κ. Mανώλης Καψής παρουσίασε στις 2 Νοεμβρίου 2000, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha", αφιέρωμα στην "ειδική έκδοση για τον ελληνικό πολιτισμό" "Tα Κεραμεικά του Τσανάκ Καλέ 1670-1922" της κας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου.
Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με συνέντευξη της συγγραφέως, η οποία ανέφερε ότι οι ελάχιστες μελέτες που υπάρχουν για την κεραμική των Δαρδανελίων (Tσανάκ Καλέ) την ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή αυτού του έργου. Στη συγκεκριμένη εκδοτική κίνηση αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ο οποίος χαρακτήρισε "θαυμάσιο" το έργο της κας Κορρέ-Ζωγράφου και δήλωσε ότι το ΙΜΕ επιδιώκει να φέρει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τα κεραμικά αριστουργήματα των Δαρδανελίων, που είχαν "καταπληκτική εξάπλωση" σε πολλές χώρες επί τέσσερις αιώνες.


Εκτενές αφιέρωμα στην εικονική πραγματικότητα παρουσιάστηκε στις 2 Νοεμβρίου 2000 στην εκπομπή "Οκτώ με Δέκα" του τηλεοπτικού σταθμού "Alter". Tο αφιέρωμα παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι κ. Σωτήρης Ξενάκης και κα Βάνα Κεκάτου.

Το ρεπορτάζ του κ. Χρήστου Μαζανίτη ξεκίνησε με την επισήμανση ότι η τεχνολογία έχει τεθεί πλέον στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης. Έτσι και στο Ίδρυμα, χάρη στην εικονική πραγματικότητα, ο επισκέπτης μπορεί πλέον να θαυμάσει τις λεπτομέρειες αρχαίων μνημείων, όπως του ναού του Δία στην Ολυμπία. Πάντως, το εγχείρημα της εικονικής αναπαράστασης αρχαίων μνημείων είναι μια υπόθεση αρκετά δύσκολη λόγω της τεχνογνωσίας και της υπερσύγχρονης τεχνολογίας που απαιτείται, όπως ανέφερε σε σύντομη συνέντευξη η κα Mαρία Pούσσου, υπεύθυνη του τμήματος Eικονικής Πραγματικότητας του .
Με την ολοκλήρωση του ρεπορτάζ, ο κ. Δημήτρης Eφραίμογλου, που ήταν καλεσμένος στο στούντιο, εξήγησε στους τηλεθεατές τον όρο "εικονική πραγματικότητα" καθώς και την παιδευτική διάσταση και τη σπουδαιότητά της, αφού "είναι εργαλείο για το σύγχρονο άνθρωπο". Eπίσης, περιέγραψε τα εκθέματα εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ και τόνισε ότι "είναι για εμάς κατόρθωμα το γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά ξέρουν τι είναι η αρχαία Mίλητος" χάρη στην ανασύσταση της αρχαίας πόλης από τα στελέχη του Ιδρύματος.


Στο νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας "O Ναός του Δία στην Ολυμπία" ήταν αφιερωμένο το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2000 στην εκπομπή "Tι Παράξενα Πράγματα" του τηλεοπτικού σταθμού "Alter".

Η μουσειοπαιδαγωγός κα Μαριάνθη Μήκα "μετέφερε" εικονικά τους δημοσιογράφους στην αρχαία Oλυμπία μέσω της "Kιβωτού", για να θαυμάσουν το ναό όπως ήταν στην αρχαιότητα. Όπως ανέφερε η κα Mήκα, τα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, τα οποία περιηγούνται καθημερινά άνθρωποι από πολλές περιοχές της Eλλάδας, αποτελούν "όχι απλώς εμπειρία αλλά και ευκαιρία για γνώση". Οι κάμερες του τηλεοπτικού σταθμού κατέγραψαν, τέλος, τις εντυπώσεις παιδιών που "ταξίδεψαν" στο χώρο και το χρόνο και βίωσαν τη μοναδική εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας.


"Ίδρυμα-χρυσάφι" είναι το ΙΜΕ, σύμφωνα με την παρουσιάστρια της εκπομπής "Κάθε Μέρα 'Aλλη Μέρα", που προβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2000 στον τηλεοπτικό σταθμό "Seven" και περιλάμβανε εκτενή συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου.

Αρχικά, ο κ. Εφραίμογλου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε το ΙΜΕ, καθώς και στο όραμα των ιδρυτών του, ενώ τόνισε ότι η δράση του Ιδρύματος επιβραβεύεται καθημερινά από τα κολακευτικά σχόλια των επισκεπτών του "Ελληνικού Κόσμου" και όσων περιηγούνται τις ιστοσελίδες του ΙΜΕ. Στη συνέχεια, ο κ. Εφραίμογλου παρουσίασε πολλά από τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως την Tράπεζα Πληροφοριών για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας. Τέλος, τόνισε την πολύτιμη βοήθεια του Συλλόγου Φίλων του ΙΜΕ στην πραγματοποίηση του έργου του Ιδρύματος.


"Πρωτοποριακή παρουσίαση" χαρακτήρισε το πρόγραμμα "Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" ο κ. Mανώλης Καψής, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha", που προβλήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2000.

H κα Βιργινία Στωικίδη περιηγήθηκε τις σελίδες και πληροφόρησε τους τηλεθεατές για τις 15 περιόδους στις οποίες χώρισε συμβατικά το ΙΜΕ την ιστορία με σκοπό την ευκολότερη πλοήγησή της, για το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που περιέχεται στις σελίδες και για τη βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε στη συγγραφή των κειμένων.
Στο ρεπορτάζ παρουσιάστηκε και σύντομη συνέντευξη του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Λάζαρου Εφραίμογλου, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόγραμμα "δουλειά ειλικρινά μνημειακή, που οφείλεται στα 50-55 στελέχη που δούλεψαν σκληρά τόσα χρόνια", καθώς και του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, που τόνισε ότι "Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" είναι έργο πρωτότυπο. Το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε με την επισήμανση της δημοσιογράφου ότι το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.


Στο πρόγραμμα του ΙΜΕ "Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" ήταν αφιερωμένο το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του "ΑΝΤ1" στις 8 Νοεμβρίου 2000.

Η δημοσιογράφος κα 'Αντζελα Kαραγιώργου, που περιηγήθηκε το πρόγραμμα και μετέφερε τις εντυπώσεις της στους τηλεθεατές, το παρομοίασε με "μηχανή του χρόνου που ξεκινά το ταξίδι της από τα προϊστορικά χρόνια". Στη συνέχεια τόνισε ότι οι ιστοσελίδες του Ιδρύματος είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, περιλαμβάνουν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να συνδυάσουν "την εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας με το παιχνίδι".
Στο ίδιο ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν σύντομες συνεντεύξεις του Προέδρου του Iδρύματος κ. Λάζαρου Eφραίμογλου καθώς και του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου.


"Ελληνική Ιστορία on line" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Σόνιας Μαγγίνα που δημοσίευσε η εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου" στις 9 Νοεμβρίου 2000.

H κα Μαγγίνα επικεντρώνεται στην παρουσίαση της "Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο", κατά την οποία ο Πρόεδρος και στελέχη του Ιδρύματος απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Καταρχήν, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου χαρακτήρισε το έργο "τον πρώτο κόμβο που παρουσιάζει ένα πανόραμα της ελληνικής ιστορίας, αλλά και παγκόσμια πηγή ιστορίας". Επίσης, έκανε αναφορά στο πολυάριθμο επιτελείο που εργάστηκε για την πραγματοποίηση του έργου -περισσότεροι από εξήντα επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων- καθώς και στη διαρκή του ανανέωση, που είναι από τους βασικούς στόχους των συντελεστών του. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο κόμβος θα αναβαθμιστεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ σχεδιάζεται και σχετικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας. Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος αναφέρθηκε στο τεράστιο κόστος του έργου, το οποίο καλύφθηκε από την περιουσία του Ιδρύματος, καθώς, εκτός από την ευγενική χορηγία της Eurobank, δεν υπήρξε άλλη κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση.


Η εφημερίδα "Ναυτεμπορική" της 9ης Νοεμβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Ξένης Μουχιμόγλου με τίτλο "Έπλασαν με χώμα μια νέα πατρίδα", στο οποίο παρουσιάζει το βιβλίο της κας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου "Τα Κεραμεικά του Τσανάκ Καλέ 1670-1922", έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η κα Μουχιμόγλου χαρακτηρίζει "μνημειώδη" την έκδοση αυτή του Ιδρύματος, που καταγράφει την ιστορία της κεραμικής τέχνης των Δαρδανελίων -ή αλλιώς Τσανάκ Καλέ- από το 1670 έως το 1922, αλλά και τη μετέπειτα πορεία των Τσανακαλιωτών κεραμιστών στον ελλαδικό χώρο. Επίσης, τονίζει ότι το βιβλίο δεν περιορίζεται στα στενά όρια της κεραμικής, αλλά περιέχει "πλούτο πληροφοριών", που αφορούν στο ιστορικό πλαίσιο, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Τέλος, αναφορά κάνει και στο φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκδοση, από κεραμικά έργα τέχνης που βρίσκονται σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές.


Η εφημερίδα "Αθηναϊκή" δημοσίευσε στις 9 Νοεμβρίου 2000 άρθρο με τίτλο "Πρωτοπορία στη γνώση" και υπέρτιτλο "Διαδίκτυο: Δέκα χιλιάδες σελίδες ελληνικής ιστορίας από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού".

Αντικείμενο του άρθρου είναι η "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", ένα "μεγαλόπνοο" έργο του ΙΜΕ, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Νοεμβρίου 2000. Ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, υπεύθυνος Διαδραστικών Εφαρμογών του Ιδρύματος, μίλησε για τις τεχνικές παραμέτρους του έργου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι ιστοσελίδες κάθε περιόδου έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύχρηστες και να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, δίνοντας το στίγμα του έργου, αναφέρθηκε στο αίσθημα της κοινότητας που συνέδεε και συνδέει τους Έλληνες διαχρονικά και διατοπικά. Επίσης, έκανε αναφορά στο μεγάλο όγκο του υλικού, το οποίο ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ηλεκτρονικές σελίδες, και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η ελληνική ιστορία ολοκληρώθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά. Τέλος, και οι δύο ομιλητές τόνισαν τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του έργου, που συνίσταται στο ότι δεν έχει παρουσιαστεί κάτι ανάλογο σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.


Η εφημερίδα "Βραδυνή" της 9ης Νοεμβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Έφης Πολυζώη με τίτλο "Μαθήματα ιστορίας" και υπέρτιτλο "Η Ελλάδα στο Διαδίκτυο μέσω του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού".

Θέμα του άρθρου είναι η "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", έργο που ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ηλεκτρονικές σελίδες και το οποίο η κα Πολυζώη χαρακτηρίζει ένα "μεγαλόπνοο σχέδιο, που για πρώτη φορά γίνεται πραγματικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο". Παρουσιάζοντάς το, η αρθρογράφος επισημαίνει τη συμβατική του διάρθρωση σε δεκαπέντε περιόδους, έτσι ώστε να είναι εύκολη η διαπραγμάτευση της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού καθεμιάς από αυτές. Στη συνέχεια, τονίζει ότι τα κείμενα πλαισιώνονται από υλικό που τα κάνει πληρέστερα αλλά και ελκυστικότερα: χάρτες πλοήγησης, βιβλιογραφία, συνδέσεις με άλλους κόμβους, οπτικοακουστικό υλικό, συμπληρωματικές εφαρμογές. Με αφορμή το νέο αυτό πρόγραμμα, η κα Πολυζώη κάνει μνεία στα σχέδια επέκτασης του "Ελληνικού Κόσμου", έτσι ώστε να γίνει "ένα κέντρο προώθησης του ελληνικού πολιτισμού", όπως επισημαίνει και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου.


Την "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" παρουσίασε η κα Ζέφη Κληρονόμου σε άρθρο με τίτλο "Ιστορικό σεργιάνι μέσω Ίντερνετ" που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" στις 9 Νοεμβρίου 2000.

Η κα Κληρονόμου παρακινεί τους αναγνώστες του άρθρου να ταξιδέψουν στο νεολιθικό Διμήνι, να ενημερωθούν για την Ελλάδα του Μεσοπολέμου ή για την πολιτική του Περικλή στην κλασική Αθήνα. Στη συνέχεια, εξηγεί ότι η περιήγηση στο ελληνικό παρελθόν είναι δυνατή μέσα από τον κόμβο του Ιδρύματος, όπου παρουσιάζεται ένα "πανόραμα της ελληνικής ιστορίας από την εποχή του Λίθου έως σήμερα", με κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται σε πρωτότυπη έρευνα και πραγματοποιήθηκε μέσα από το "πάντρεμα" της ιστορίας και της αρχαιολογίας με το Διαδίκτυο, "τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή ανακάλυψη του εικοστού αιώνα", και τη συμβολή εξήντα επιστημόνων του Ιδρύματος. Η παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας και στα αγγλικά δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη του Διαδικτύου -παγκοσμίως- να γνωρίσει τον Ελληνισμό σε όλες τις εκφάνσεις του και διαμέσου των αιώνων.


Η εφημερίδα "Ναυτεμπορική" της 9ης Νοεμβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Επένδυση 2,2 δισ. δρχ. για παρουσία της Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο".

Πρόκειται για "ένα συναρπαστικό νέο κόμβο", όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, χαρακτηρισμό που δικαιολογούν τα κείμενα -πλαισιωμένα από εκτενή βιβλιογραφία και παραπομπές σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις- το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, η λειτουργικότητα των σελίδων, αλλά και η πρωτοτυπία στη γραφιστική επεξεργασία τους. Στη συνέχεια, παραθέτει τις δεκαπέντε περιόδους της ελληνικής ιστορίας που καλύπτει ο κόμβος, από την Προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή, μέσα από τις οποίες τεκμηριώνεται η συνέχεια του ελληνικού έθνους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Λάζαρο Εφραίμογλου. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη το χρηματικό κόστος του έργου, το οποίο χαρακτηρίζει "μεγαλόπνοο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο", καθώς και την τεράστια επισκεψιμότητά του.


H εκπομπή "Τα Επίκαιρα" του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 9,84" με παρουσιαστές τον κ. Παύλο Αλέπη και την κα Μαρία Νικολάου φιλοξένησε στις 9 Nοεμβρίου 2000 συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κα Βάνα Λυκομήτρου ο προϊστάμενος Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "H Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", που αποτελείται από 30.000 ηλεκτρονικές σελίδες. Όπως τόνισε, τα στελέχη του ΙΜΕ είναι πολύ υπερήφανα, γιατί είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η ελληνική ιστορία στο Διαδίκτυο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, "σε περιεκτική και εύληπτη μορφή". Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να γίνει γνωστό το ένδοξο παρελθόν μας σε κάθε άκρη της γης και να μπορεί οποιοσδήποτε να μάθει τι ήταν και τι είναι σήμερα η Ελλάδα.


Η εφημερίδα "Ταχυδρόμος Καβάλας" δημοσίευσε στις 9 Νοεμβρίου 2000 άρθρο με τίτλο "Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", το οποίο παρουσιάζει το ομώνυμο πρόγραμμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, το άρθρο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα "μεγαλόπνοο" και επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο που ο επισκέπτης του Διαδικτύου μπορεί να περιηγηθεί ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από το συσχετισμό χώρου και χρόνου. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του έργου είναι ο σχεδιασμός των σελίδων ώστε να αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητες κάθε περιόδου, το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που, όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, υπεύθυνος Διαδραστικών Εφαρμογών του Ιδρύματος, "κάνει τις σελίδες ελκυστικές", αλλά και οι χάρτες πλοήγησης, οι οποίοι "βοηθούν το χρήστη να βρει γρήγορα την πληροφορία που αναζητά".


"Πολύ σημαντικό γεγονός" χαρακτήρισε ο παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής "Καλημέρα με τον 'Aρη Πορτοσάλτε" του ραδιοφωνικού σταθμού "Planet" στις 10 Nοεμβρίου 2000 την ολοκλήρωση του προγράμματος "H Eλληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" από τα στελέχη του Ιδρύματος.

Στην εκπομπή μεταδόθηκε τηλεφωνική συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, ο οποίος αρχικά τόνισε τη μοναδικότητα του προγράμματος, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο η ιστορία του Eλληνισμού σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Στη συνέχεια έδωσε πληροφορίες για τη δομή, το περιεχόμενο και τον τρόπο πλοήγησης του προγράμματος από τους επισκέπτες του κόμβου και, τέλος, αναφέρθηκε στο ναό του Δία στην Ολυμπία, που ανασυστάθηκε εικονικά και παρουσιάζεται στην "Kιβωτό" του IME.


Στις 11 Νοεμβρίου 2000 ο δρ. Δημήτριος Μπιλάλης, υπεύθυνος της ομάδας Οθωμανικής Eποχής του Ιδρύματος, ήταν προσκεκλημένος της κας Έλενας Χουζούρη στη ραδιοφωνική εκπομπή "Από τις σελίδες του Γουτεμβέργιου στις ιστοσελίδες του Ίντερνετ" του σταθμού "EΡΑ1".

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα της ελληνικής ιστορίας που παρουσιάζει το Ίδρυμα στον κόμβο του στο Διαδίκτυο. O κ. Mπιλάλης τόνισε αρχικά ότι με την προσπάθεια αυτή το IME αποβλέπει να καλύψει το κενό που υπήρχε έως τώρα στις ιστοσελίδες της ελληνικής ιστορίας, οι οποίες είχαν χαρακτήρα αποσπασματικό και επιφανειακό.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπιλάλης έδωσε πληροφορίες για τους στόχους του Ιδρύματος καθώς και για τα στάδια του εγχειρήματος. Tόνισε ότι σκοπός των δημιουργών του προγράμματος ήταν να προσεγγίσουν πολλαπλά ακροατήρια και "να γίνει λειτουργικό για ανθρώπους που σπουδάζουν ή που έχουν ενδιαφέρον για την ιστορία". Tέλος, παρουσίασε τους άξονες και τη βασική προβληματική που διαπνέει το πρόγραμμα καθώς και τις 15 χρονικές περιόδους στις οποίες χωρίζεται συμβατικά και έδωσε στοιχεία για το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό των ιστοσελίδων.


"Μαθήματα ιστορίας μέσω Ίντερνετ" είναι ο τίτλος του άρθρου του κ. Αποστολίδη που δημοσίευσε η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" της 12ης Νοεμβρίου 2000. Ο κ. Αποστολίδης παρουσιάζει την "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", την οποία χαρακτηρίζει "ένα παράθυρο στην ιστορία του τόπου μας". Επισημαίνει την αρτιότητα του έργου, στοιχείο που εξασφαλίζουν ο μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, το χρονολόγιο, το γλωσσάρι και η βιβλιογραφία που πλαισιώνουν κάθε ιστορική περίοδο. Επιπλέον, τονίζει την απήχηση του έργου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως αποδεικνύουν οι επισκέπτες του κόμβου αλλά και η χρήση σελίδων για εκπαιδευτικούς σκοπούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, αναφορά κάνει στον "Ελληνικό Κόσμο", το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, και στη δυνατότητα που έχουν οι επισκέπτες του να βιώσουν την ελληνική ιστορία μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, στην "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας και στους εκθεσιακούς χώρους.


Σε "ένα ταξίδι στην ιστορία" μέσω της "Κιβωτού" εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ κάλεσε τους τηλεθεατές η παρουσιάστρια της εκπομπής "Πλανήτης K-T.V. Καλεί Φίλους", που προβλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2000 από τον τηλεοπτικό σταθμό "K-T.V.".

Στο ρεπορτάζ φιλοξενήθηκε συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου για το πρόγραμμα του Iδρύματος "Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο", στο οποίο έχει επιτευχθεί η ανασύσταση της πόλης όπως ήταν πριν από 2000 χρόνια. Οι επισκέπτες του "Ελληνικού Κόσμου", όπως επισήμανε ο κ. Εφραίμογλου, βγαίνουν από την "Κιβωτό" ενθουσιασμένοι, "έχοντας ξεναγηθεί σε ένα χώρο που δεν υπάρχει πια και έχοντας μάθει πολλά πράγματα για την ελληνική κληρονομιά". Η παρουσίαση των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ ολοκληρώθηκε με την καταγραφή των εντυπώσεων παιδιών που πραγματοποίησαν "ξεχωριστά" εικονικά ταξίδια στους χώρους του "Ελληνικού Κόσμου" και δήλωσαν ότι θα ήθελαν πολύ να ξαναδούν τέτοιο "φοβερό θέαμα".


Το βιβλίο της κας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου "Τα κεραμεικά του Τσανάκ Καλέ" παρουσίασε η κα Πέγκυ Ζουμπουλάκη, σε ομότιτλο άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα "Τα Νέα" στις 18 Νοεμβρίου 2000.

Η κα Ζουμπουλάκη χαρακτηρίζει το βιβλίο, το οποίο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας αρχειακής έρευνας, "μοναδικό στα ελληνικά που καλύπτει συνολικά το θέμα". Κυρίως επικεντρώνεται στο περιεχόμενό του, επισημαίνοντας ότι καταγράφει όλη την πορεία της τσανακαλιώτικης κεραμικής από το 1670 έως το 1922, στη διάρκεια της οποίας διακρίνονται δύο φάσεις, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθεμία. Επίσης, κάνει αναφορά στη διάδοση των κεραμικών εντός και εκτός της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, όπου διασώθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές, αλλά και μέσα από την απεικόνισή τους σε ζωγραφικούς πίνακες και φωτογραφίες εργαστηρίων της εποχής.
Τη συνοπτική αυτή παρουσίαση του βιβλίου πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό τσανακαλιώτικων κεραμικών.


Στις 21 Νοεμβρίου 2000 πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο "Παλλάς Αθηνά" εκδήλωση του Eurobank Forum με τίτλο "Οι Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό" και ομιλητές τους κ.κ. Γεώργιο Mπαμπινιώτη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Aθηνών, Γεώργιο Mητακίδη, διευθυντικό στέλεχος στη Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία των πληροφοριών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και Μιχάλη Δερτούζο, Διευθυντή Εργαστηρίου Πληροφορικής του ΜΙΤ. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias κ. Νικόλαος Νανόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρος Εφραίμογλου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, Υπεύθυνος Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ιδρύματος, παρουσίασε το πρόγραμμα "Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", όπου καταγράφεται η ελληνική ιστορία από τους Προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα. Ο κ. Εφραίμογλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του έργου, στο οποίο η ιστορική πληροφορία συνδυάζεται με το πλούσιο εποπτικό υλικό, τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων και γενικά τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Την εκδήλωση ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Ελεύθερη Ώρα", "Ημέρα Πατρών", "Εστία" (9/11/2000), "Ναυτεμπορική", "Marketing Week" (20/11/2000), "Εστία" (21/11/2000), "Ελεύθερος Τύπος", "Ελευθεροτυπία", "Έθνος", "Ναυτεμπορική" (22/11/2000), "Η Χώρα", "Ναυτεμπορική", "Κέρδος", "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου" (23/11/2000), "Ημερησία" (24/11/2000), "Μακεδονία", "Απογευματινή", "Ελεύθερος Τύπος" (24/11/2000), "Μακεδονία", "Αγγελιοφόρος" (26/11/2000), "Νέα Ελλάδα" (27/11/2000).


Στις 22 Νοεμβρίου 2000 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha" με τον κ. Νίκο Ευαγγελάτο πρόβαλε ρεπορτάζ αφιερωμένο στην εκδήλωση του Eurobank Forum, στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Ιδρύματος "H Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" στην ολοκληρωμένη μορφή του.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί "ένα όνειρο ετών που είναι πλέον πραγματικότητα", σύμφωνα με το δημοσιογράφο κ. Πάνο Ρεγούλη. Τις ιστοσελίδες αυτές, που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχουν ήδη επισκεφθεί "εκατομμύρια χρήστες, Έλληνες και ξένοι".
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ προβλήθηκαν αποσπάσματα από ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης: O κ. Δημήτρης Εφραίμογλου χαρακτήρισε το έργο "πρωτοποριακό", αφού είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο η ελληνική ιστορία σε δύο γλώσσες. O κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης τόνισε τη σημασία της πληροφορικής για την παιδεία, και, τέλος, ο Yπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της νέας τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.


Από τις 27 Νοεμβρίου 2000 έως τις 3 Ιανουαρίου 2001 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο 5 του "Ελληνικού Κόσμου" έκθεση φωτογραφίας των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" Ελλάδας, με τίτλο "10 χρόνια πίσω από το φακό". Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης και περιλάμβανε φωτογραφίες από τη δράση της σε περισσότερες από σαράντα χώρες του κόσμου. Το φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό, που επιχειρούσε να ξεφύγει από μια κοινότοπη έκθεση φωτογραφίας, είχε στόχο όχι μόνο να ενημερώσει τον επισκέπτη για τη δράση της οργάνωσης, αλλά και να "προκαλέσει" τα συναισθήματά του, εντάσσοντάς τον στην ατμόσφαιρα των ανθρωπιστικών αποστολών.

Την έκθεση ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Αυγή", "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση" (25/11/2000), "Τα Νέα" (27/11/2000), "Κέρδος" (28/11/2000), "Καθημερινή" (29/11/2000), "Απογευματινή", "Καθημερινή" (30/11/2000), "Eλευθεροτυπία" (1/12/2000), "Αθηναϊκή" (2/12/2000), "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου", "Απογευματινή" (6/12/2000), "Ελεύθερος Τύπος" (10/12/2000), "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου" (12/12/2000), "Τα Νέα", "Βραδυνή" (13/12/2000), "Ελεύθερη Ώρα" (14/12/2000), "Βραδυνή" (15/12/2000).


Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2000 παρουσιάστηκε στον "Ελληνικό Κόσμο" το βιβλίο "Πριήνη", η πρώτη εσωτερική παραγωγή του Ιδρύματος στο χώρο των εκδόσεων. Θέμα του είναι η πόλη της Μικράς Ασίας Πριήνη, η οποία αποτελεί την εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της περιοχής. Χτίστηκε με βάση τις αρχές του Αριστοτέλη για την ιδανική πόλη των 5.000 κατοίκων και η ρυμοτομία της ακολουθεί το Ιπποδάμειο σύστημα. Το βιβλίο καταγράφει -για πρώτη φορά στα ελληνικά και στα αγγλικά- με συνοπτικό τρόπο όλο το υλικό από την ανασκαφή της πόλης το 1894 έως σήμερα. Πυρήνας του είναι η αρχιτεκτονική της πόλης, από την οποία αντλούνται και στοιχεία για όψεις της ζωής στην Αρχαιότητα, ενώ παράλληλα υπάρχουν κεφάλαια με θέμα την γλυπτική και κεραμική καθώς και την ιστορία της πόλης. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Δρ. W. Hoepfner, από τους βασικούς μελετητές του θέματος, και ο Υπεύθυνος της έκδοσης κ. Νίκος Δοντάς.

Την εκδήλωση ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Ριζοσπάστης" (23/11/2000), "Ποντίκι" (23/10/2000), "Αθηναϊκή", "Καθημερινή" (26/10/2000), "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου", "Εστία", "Απογευματινή" (217/10/2000), "Βραδυνή", "Ναυτεμπορική" (28/10/2000), καθώς και το περιοδικό "Corpus" στο τεύχος Νοεμβρίου 2000.


Στις 28 Νοεμβρίου 2000 προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha" ρεπορτάζ του κ. Θοδωρή Σταθόπουλου για το Ίδρυμα.

Θέμα του ρεπορτάζ ήταν η έντυπη έκδοση "Πριήνη", που αποτελεί "ένα μοναδικό επιστημονικό βιβλίο" για την ομώνυμη πόλη-κράτος της Ιωνίας. Για αυτή την έκδοση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου τόνισε την ιδιαίτερη χαρά του, καθώς είναι "100% δουλειά των στελεχών του Ιδρύματος", ενώ ο κ. Ν. Δοντάς, γενικός συντονιστής της έκδοσης, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στα ελληνικά και τα αγγλικά αυτή η ιδιαίτερα σημαντική πόλη της Μικράς Ασίας.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ο κ. Σταθόπουλος πληροφόρησε τους τηλεθεατές για τον πυρήνα της έκδοσης, που είναι η αρχιτεκτονική της πόλης, από την οποία αντλούνται στοιχεία και πτυχές της ζωής στην αρχαιότητα.


Στις 2 Δεκεμβρίου 2000 η εφημερίδα "Αξία" δημοσίευσε άρθρο της κας Κατερίνας Μανδελάκη με τίτλο ""Κιβωτός": Ταξίδι στην ιστορία με μια... χρονομηχανή" και υπέρτιτλο "Ένα Πολιτιστικό Κέντρο που δημιούργησε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού".

Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου επικεντρώνεται στην "Κιβωτό", που η κα Μανδελάκη χαρακτηρίζει την "πιο συναρπαστική εκδοχή" της εικονικής πραγματικότητας. Τονίζει ότι ο στόχος των περιηγήσεων που προβάλλονται σ' αυτό είναι ο συνδυασμός μάθησης και ψυχαγωγίας, αφού ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει καθημερινά ένα ταξίδι στο χρόνο, με σταθμούς τόπους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πρώτος σταθμός η αρχαία Μίλητος, η οποία επιλέχθηκε λόγω της πολεοδομικής και φιλοσοφικής της ανάπτυξης και γενικότερα της λαμπρής ιστορίας της.
Το αφιέρωμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συνεχίζεται με το άρθρο "Η ελληνική Ιστορία στον κυβερνοχώρο", όπου η κα Μανδελάκη παρουσιάζει τις ιστοσελίδες του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο. Χαρακτηρίζει την ιδέα "εκπληκτική" και το έργο "μεγαλόπνοο" αλλά και μοναδικό σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, η αρθρογράφος κάνει μνεία στους συντελεστές του έργου, που ξεπερνούν τους πενήντα επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Τέλος, επισημαίνει τη "σπουδαία προσφορά του Ιδρύματος στον πολιτισμό", λόγω του πρωτοπόρου Πολιτιστικού Κέντρου "Ελληνικός Κόσμος", αλλά και γενικότερα του έργου του.


Στις 4 Δεκεμβρίου 2000 η εκπομπή "Επί παντός επιστητού" του δημοτικού ραδιοφώνου Ηρακλείου Αττικής "Επικοινωνία FM", με παρουσιάστρια την κα Λιμοντζόγλου, μετέδωσε συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου που επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα "H Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο".

Η συνέντευξη ξεκίνησε με μια γενική περιγραφή της δομής και του περιεχομένου του προγράμματος, για το οποίο εργάστηκαν επί τρία χρόνια περισσότερα από 60 στελέχη του Ιδρύματος. Όπως τόνισε ο κ. Εφραίμογλου, το έργο βασίζεται σε πρωτότυπη έρευνα και παρουσιάζεται στα ελληνικά και τα αγγλικά, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για τους επισκέπτες του κόμβου στο εξωτερικό, οι οποίοι έως τώρα έβρισκαν στο Διαδίκτυο αποσπασματικές πληροφορίες για την ελληνική ιστορία. Η ανταπόκριση των επισκεπτών του κόμβου μάλιστα είναι ενθουσιώδης, όπως φαίνεται και από τα σχόλιά τους, αλλά και από τα ευχαριστήρια γράμματα που στέλνουν στο Ίδρυμα. Αυτός είναι ένας τρόπος "να δείξουν αγάπη για τους ανθρώπους" που δούλεψαν για τις ιστοσελίδες, όπως επισήμανε η κα Λιμοντζόγλου, στο τέλος της συνέντευξης.


Αφιερωμένο στα εγκαίνια έκθεσης λαϊκής τέχνης, που πραγματοποιήθηκαν στον "Ελληνικό Κόσμο" στις 8 Δεκεμβρίου 2000, ήταν το ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha" στις 9 Δεκεμβρίου 2000.

Αρχικά οι τηλεθεατές πληροφορήθηκαν ότι η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και περιλάμβανε έργα παλιννοστούντων ομογενών Ελλήνων, "που νιώθουν αλλά πάνω απ' όλα είναι Έλληνες".
Στα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν δηλώσεις: ο κ. Δημήτρης Δόλλης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή "είναι η συνέχεια της προσπάθειας να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημιουργούς που επέστρεψαν να δείξουν το μεγάλο τους ταλέντο"· ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου δήλωσε ότι το Ίδρυμα έχει στόχο τη διάσωση και την παρουσίαση των έργων των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στον εκτός Ελλάδας γεωγραφικό χώρο. Με την εκδήλωση αυτή "βρισκόμαστε πολύ κοντά στο στόχο μας"· ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης ανέφερε ότι "ο πολιτισμός είναι ένα πλαίσιο όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους", ενώ ο κ. Κώστας Γείτονας δήλωσε ότι στην έκθεση αυτή "αγγίζουμε το νήμα του ελληνικού πολιτισμού", που προχωρά και εξελίσσεται "από όλους τους Έλληνες, και της Eλλάδας και της διασποράς".


Στα εγκαίνια της έκθεσης "artquake 2000", που φιλοξενήθηκε στους χώρους του "Ελληνικού Κόσμου", ήταν αφιερωμένο ρεπορτάζ το οποίο προβλήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2000 από το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha".

O δημοσιογράφος κ. Θοδωρής Σταθόπουλος περιέγραψε αρχικά την έκθεση ως "εικαστική διαδρομή στον εικοστό αιώνα, από το Θεόφιλο και τον Τσαρούχη έως σήμερα", που διοργανώθηκε από την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών "Παναθηναϊκή". Στη συνέχεια η κα Βίκυ Δράκου, Πρόεδρος της Οργάνωσης, χαρακτήρισε την έκθεση "σεισμό στην τέχνη", αφού τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την ανέγερση σχολικού κτηρίου στο Κερατσίνι, μια περιοχή που επλήγη από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Στο τέλος του ρεπορτάζ ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου τόνισε την ανάγκη "να βοηθά η τέχνη τα θύματα του σεισμού".


Στις 19 Δεκεμβρίου 2000 το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha" παρουσίασε τη φιλανθρωπική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του ΙΜΕ σε συνεργασία με την εταιρεία "Μπουρμπουλήθρες".

Το ρεπορτάζ της κας Μαρίας Παπαβλάχου ξεκίνησε με αποσπάσματα από την παράσταση "Χριστουγεννιάτικη Φαντασία 2000", την οποία παρακολούθησαν παιδιά από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και το "Χαμόγελο του Παιδιού". Για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση έκαναν δηλώσεις ηθοποιοί που έλαβαν μέρος στην παράσταση, ο σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Αδάμης, ο Πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού" κ. Κ. Γιαννόπουλος καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος κα ΄Aννα Τσάγκαρη. Για τους μικρούς φιλοξενούμενους του Ιδρύματος η κα Τσάγκαρη τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε δίπλα τους πάντα και κυρίως αυτές τις άγιες μέρες". Το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε με τις ευχές παιδιών που απόλαυσαν τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον "Ελληνικό Κόσμο".


Στις 20 Δεκεμβρίου 2000, το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού "ΕΡΑ 1" παρουσίασε ρεπορτάζ για τα χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά εργαστήρια που οργάνωσε το ΙΜΕ στις 22 και στις 27 Δεκεμβρίου 2000 για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη η κα Μαριάνθη Μήκα, μουσειοπαιδαγωγός του ΙΜΕ, πληροφόρησε τους ακροατές ότι ο "Eλληνικός Κόσμος", μετέχοντας στη γιορτινή ατμόσφαιρα, ετοίμασε σειρά εορταστικών εργαστηρίων που προβάλλουν το πνεύμα των ημερών με καθαρά παραδοσιακό ελληνικό τρόπο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια μαγειρικής και χειροτεχνίας και αφήγηση λαϊκών χριστουγεννιάτικων ιστοριών και παραμυθιών από όλο τον κόσμο. Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με μια έκπληξη για τα παιδιά: ένα τρισδιάστατο χριστουγεννιάτικο δέντρο τα περιμένει στην αίθουσα εικονικής πραγματικότητας "Κιβωτός".


Τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του ΙΜΕ, "ενός Iδρύματος που έχει δώσει εξετάσεις κατ' επανάληψιν", παρουσίασε ο κ. Π. Αλέπης στην εκπομπή "Αλήθειες και Mισές Αλήθειες" του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 9,84" στις 21 Δεκεμβρίου 2000.

Ο δημοσιογράφος συνομίλησε τηλεφωνικά με τη μουσειοπαιδαγωγό κα Μαριάνθη Μήκα, η οποία ανέφερε ότι το Ίδρυμα οργάνωσε σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Tα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δραματοποιήσουν ελληνικά παραμύθια, να κατασκευάσουν παραδοσιακά στολίδια και να φτιάξουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Η γιορτή θα κορυφωθεί στην "Κιβωτό", όπου περιμένει τα παιδιά μια "καταπληκτική έκπληξη": θα κληθούν να στολίσουν ένα τρισδιάστατο χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα στολίδια που θα βρουν στο εικονικό "μπαούλο της γιαγιάς".


Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων γιορτών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε στις 22 και 27 Δεκεμβρίου 2000 εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους μικρούς του φίλους. Τα παιδιά άκουσαν χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια απ' όλο τον κόσμο και στη συνέχεια τα ζωντάνεψαν μέσα από μικρά θεατρικά δρώμενα. Ακόμη, έκαναν τα παραμύθια αυτά ζωγραφιές, με τις οποίες εικονογράφησαν ένα βιβλίο. Κατασκεύασαν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια, έμαθαν να φτιάχνουν γιορτινά γλυκά, πάνω σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και, τέλος, στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας.

Τα εργαστήρια ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Κέρδος" (12/12/2000), "Αθηνόραμα" (15/12/2000), "Αθηναϊκή", "Τηλεθεατής" (16/12/2000), "Η Καθημερινή", (17/12/2000), "Ελευθεροτυπία" (18/12/2000), "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου", "Ελεύθερος", "Μετρόραμα" (21/12/2000), "Αθηνόραμα" (22/12/2000), "Ελεύθερος" (27/12/2000).


Στις 28 Δεκεμβρίου 2000 η Ακαδημία Αθηνών, σε πανηγυρική συνεδρία και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε όσους διέπρεψαν το 2000 σε πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και η κα Ουρανία Εφραίμογλου, οι οποίοι τιμήθηκαν με το Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για τη φιλανθρωπική, κοινωνική και πολιτιστική τους δράση.
Με το Χρυσό Μετάλλιο της Tάξης Γραμμάτων και Τεχνών τιμήθηκε το Μουσείο Μπενάκη, με το Αργυρό Μετάλλιο της ίδιας Τάξης ο Διευθυντής του Μουσείου κ. 'Αγγελος Δεληβοριάς και ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Λουκάτος και με το Χάλκινο Μετάλλιο η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη. Επίσης, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, η Ακαδημία βράβευσε όσους βοήθησαν στη διάσωση των ναυαγών του "Εξπρές Σαμίνα".

Τη βράβευση ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Το Βήμα", "Ελευθεροτυπία", "Ελεύθερη Ώρα", "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου", "Η Καθημερινή", "Απογευματινή", "Τα Νέα", "Εξουσία", "Έθνος", "Ελεύθερος Τύπος", "Η Χώρα", "Αγγελιοφόρος", "Η Βραδυνή", "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση", "Εξπρές", "Κέρδος" (29/12/2000), "Η Καθημερινή", "Espresso", "Ριζοσπάστης" (30/12/2000).


Το πρόγραμμα του Ιδρύματος "Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" παρουσίασε το περιοδικό "'Αμυνα και Διπλωματία", στο τεύχος Δεκεμβρίου 2000, σε ομώνυμο άρθρο του κ. Πάνου Πικραμένου.

Αρχικά, ο κ. Πικραμένος επισημαίνει ότι το Ίδρυμα -μέσα σε έναν κόμβο δέκα χιλιάδων ηλεκτρονικών σελίδων, χωρισμένο συμβατικά σε δεκαπέντε περιόδους- παρουσιάζει τη διαχρονική πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την Προϊστορία έως τις μέρες μας. Δίνοντας τα χαρακτηριστικά του κόμβου, τονίζει ότι η ιστορική εξέταση δεν περιορίζεται στην παράθεση γεγονότων, αλλά επεκτείνεται στην παρουσίαση της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού κάθε περιόδου. Για παράδειγμα, μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα προβάλλεται η πολιτισμική πορεία των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν την Εποχή του Χαλκού στη Μινωική Κρήτη, την Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Ελλάδα του Μεσοπολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προσεγγίζεται μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις, τους οικονομικούς μετασχηματισμούς αλλά και τις τέχνες.
Επιπλέον, ο κ. Πικραμένος κάνει αναφορά στο χαρακτήρα και τους στόχους του Ιδρύματος, το επιστημονικό δυναμικό του, καθώς και τα υπόλοιπα προγράμματα του, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει το Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος".


Το περιοδικό "Γαλανόλευκο" ("BlauWeiss"), που είναι δίγλωσση περιοδική έκδοση της Interamerican, στο τεύχος Οκτωβρίου 2000-Ιανουαρίου 2001, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Όταν η πολιτιστική παράδοση συναντά την τεχνολογία".

Το άρθρο είναι παρουσίαση του Ιδρύματος και των δραστηριοτήτων του, με εκτενή αναφορά στον "Ελληνικό Κόσμο". Ο αρθρογράφος αρχικά επισημαίνει ότι στόχος του ΙΜΕ είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης, με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, έτσι ώστε "η πολιτιστική μας κληρονομιά να είναι προσιτή στον κάθε ενδιαφερόμενο". Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στον "Ελληνικό Κόσμο" και τα προγράμματα που υλοποιεί. Ξεκινά από τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Κέντρο και συνεχίζει με τις εικονικές περιηγήσεις στην "Κιβωτό", όπου ο επισκέπτης γνωρίζει τοποθεσίες και πρόσωπα "που ποτέ δε θα φανταζόταν".
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις ιστοσελίδες του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο, για τις οποίες και βραβεύτηκε από την εγκυκλοπαίδεια "Britannica", το πρόγραμμα Γενεαλογιών και την Τράπεζα Πληροφοριών. Κλείνοντας, συνοψίζει το έργο του Ιδρύματος ως μια σύγχρονη και δημιουργική προσέγγιση του παρελθόντος.


Το περιοδικό "Γυναίκα" στο τεύχος Δεκεμβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο της κας Ελένης Καλογερίνη με τίτλο "Στη μηχανή του ΧΡΟΝΟΥ". Με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού του Ιδρύματος κας Ειρήνης Τάκη, η αρθρογράφος ξεναγείται σε "ένα από τα πλέον πρωτότυπα μουσεία της Ευρώπης και το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα": τον "Ελληνικό Κόσμο". Ξεκινά με ένα ταξίδι στο χρόνο μέσω της "Κιβωτού" εικονικής πραγματικότητας, με σταθμούς την αρχαία Μίλητο και την αυλή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η κα Καλογερίνη περιγράφει τις εντυπώσεις της από την "Κιβωτό" ως μια αίσθηση "ότι βυθίζεται και συγχρόνως ότι ζει σε μια άλλη, παράλληλη πραγματικότητα".
Στη συνέχεια, επισκέπτεται τους εκθεσιακούς χώρους, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο πρωτότυπο και θεατρικό, έτσι ώστε να "συνιστούν μια μοναδική εμπειρία".
Το άρθρο φιλοξενεί ακόμη συνέντευξη του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Λάζαρου Εφραίμογλου, ο οποίος σκιαγράφησε τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τονίζοντας ότι έρχεται να καλύψει "ένα κενό στο χώρο του πολιτισμού" και ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη μελέτης και καταγραφής της ελληνικής παρουσίας εντός -και κυρίως- εκτός Ελλάδας. Στην παρουσίαση της διαχρονικής πορείας του Ελληνισμού, κι όχι απλώς στην ψυχαγωγία του επισκέπτη, αποσκοπεί το Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος". Αναφορικά με τα προγράμματα που υλοποιούνται στο Ίδρυμα, ο κ. Εφραίμογλου έδωσε έμφαση στην παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο καθώς και στη δημιουργία ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας για το μικρασιατικό Ελληνισμό.


Το περιοδικό "Κασιώτικος Παλμός", διμηνιαία έκδοση του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασσίων, δημοσίευσε στο τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2000 συνέντευξη του Διευθυντή του "Ελληνικού Κόσμου" κ. Ηλία Σπυρτούνια, σε άρθρο με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Μια τεράστια προσπάθεια για τη διάδοση και διάσωση της Ελληνικής Ιστορίας και πολιτισμού".

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφορούσε στον "Ελληνικό Κόσμο", τον οποίο ο κ. Σπυρτούνιας χαρακτήρισε "έναν πρωτότυπο μουσειακό χώρο", όπου παρουσιάζονται τα προγράμματα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρτούνιας τόνισε ότι στόχος του Ιδρύματος είναι να μετατραπεί ο "Ελληνικός Κόσμος" σε ένα πρωτότυπο πολιτιστικό πάρκο, που θα φιλοξενεί και θα προβάλλει όλη την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η μεγάλη επισκεψιμότητα του Κέντρου -από άτομα κάθε ηλικίας και προέλευσης- οφείλεται στον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, το περιεχόμενό τους και την ανανέωσή τους. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρωτότυπη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, που κινητοποιεί τη φαντασία και τις αισθήσεις του επισκέπτη, αλλά και στην πολυσυλλεκτική δομή των προγραμμάτων που παρουσιάζονται, δηλαδή στο ότι είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων του Ιδρύματος. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία ακολουθούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις και γνωρίζουν ευρύτατη αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι μία ομάδα Τούρκων εκπαιδευτικών που επισκέφθηκε τον "Ελληνικό Κόσμο" συνεχάρη το Ίδρυμα για το έργο που δημιουργεί.
Κλείνοντας, ο κ. Σπυρτούνιας έκανε αναφορά σε ορισμένες από τις πρόσφατες δραστηριότητες του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ελαιόλαδο, η εικονική περιήγηση στο ναό του Δία στην Ολυμπία και το ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.


Το περιοδικό "Media View" στο τεύχος Δεκεμβρίου 2000 δημοσίευσε άρθρο του κ. Γιώργου Σιάφη με τίτλο "Σαν τότε στην Αρχαία Ολυμπία".

Ο κ. Σιάφης "μεταφέρει" τον αναγνώστη στην αρχαία Ολυμπία, μέσω του προγράμματος εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ "Ο ναός του Δία στην Ολυμπία" και του ντοκιμαντέρ "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα". Ολυμπιακά αθλήματα ζωντανεύουν στο ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα δίνονται πληροφορίες για τη διεξαγωγή αλλά και την ιστορία των Αγώνων και την επίδρασή τους σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Το ταξίδι στην αρχαία Ολυμπία συμπληρώνει η εικονική περιήγηση στο ναό του Δία, όπου αναπαρίστανται με ακρίβεια οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του ναού, αλλά και τμήμα του γλυπτού του διακόσμου, όπως το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία και οι μετόπες με τις αναπαραστάσεις των άθλων του Ηρακλή. Τέλος, ο αρθρογράφος εντάσσει αυτές τις δύο παραγωγές στο πλαίσιο των προγραμμάτων που εκπονεί το Ίδρυμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις χαρακτηρίζει ως "αξιοθαύμαστη προσπάθεια".

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ