Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

30-01-2000
4.000 Φορεσιάς Ελληνικής Φορεσιάς

Τέσσερις χιλιάδες χρόνια ελληνικής φορεσιάς. Διαφορετικές τάσεις, μοντέλα, φορεσιές που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, τις κοινωνικές και πολιτειακές αλλαγές. Αυτή ακριβώς τη διαδρομή καλύπτει η έκθεση "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4.000 χρόνια Ελληνικής Φορεσιάς" που λειτουργεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254). Είναι μια έκθεση όχι μόνο εκπαιδευτική αλλά και ζωντανή, που πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικά αφιερώματα, παραστάσεις, δρώμενα, σεμινάρια, ομιλίες, εικαστικές παρουσιάσεις, που αφορούν στην απόδοση του ενδύματος από σύγχρονους δημιουργούς. Διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με την επιμέλεια της ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου, με στόχο την παρουσίαση της ελληνικής φορεσιάς από την προϊστορία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο το πανόραμα της ελληνικής ενδυμασίας όπως αυτή επηρεάστηκε από την ιστορική πορεία του Ελληνισμού. Ξεκινάει από την προϊστορική εποχή, καλύπτει την κλασική, την ελληνιστική-ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική, φτάνει έως και τα νεότερα χρόνια.

Το υλικό για κάθε χρονική περίοδο αντλείται από ανασκαφές, τοιχογραφίες, αγγεία, αγάλματα, ανάγλυφα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και από αντικείμενα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, όπως, λαϊκές φορεσιές, φωτογραφικό υλικό, ζωγραφικούς πίνακες. Τα εκθέματα αποτελούνται από χειροποίητες φορεσιές, αλλά και αντικείμενα που σχετίζονται με το ένδυμα, όπως αργαλειούς, αγάλματα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και ειδικές κατασκευές στο χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιστρεφόμενη πίστα με τις δώδεκα κούκλες ντυμένες με σκοπελίτικες φορεσιές. Το επιτελείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος συνέβαλε στη δημιουργία και παρουσίαση των εκθεμάτων. Παράλληλα, τα εξειδικευμένα στελέχη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού όχι μόνο συνέταξαν το χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας, το οποίο υπό μορφή κόκκινης κλωστής περιτρέχει την έκθεση, αλλά, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας επεξεργάστηκαν το οπτικοακουστικό υλικό που τη συνοδεύει.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης συνέθεσε τη μουσική που ντύνει την εκδήλωση, ενώ η Σοφία Σπυράτου δημιούργησε χορογραφίες που προβάλλονται σε βίντεο τα οποία σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Τσεκλένης. Κι ακόμη, οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΙΜΕ χρησιμοποιώντας σύγχρονες παιδαγωγικές και επικοινωνιακές μεθόδους αξιοποιούν τα διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα που πλαισιώνουν την έκθεση για να αναπτύξουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Προγράμματα που στοχεύουν στην αυτενέργεια των παιδιών, τα παροτρύνουν να αξιοποιούν τις ικανότητές τους και να συμμετέχουν στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις της.

Τέλος, ο βιωματικός χαρακτήρας της έκθεσης, η θεατρική προσέγγιση του θέματος από την επιμελήτρια Ιωάννα Παπαντωνίου και η ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας προσφέρουν μια μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ