Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

10-06-2007
Ανθρωπόμορφο, έξυπνο ρομπότ σε ρόλο ξεναγού

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΙΩΖΙΟΥ (marina@pegasus.gr)

 


ΘΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
«Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς του θα του δώσουμε ένα όνομα εργασίας. Σκεφτόμαστε να το βαπτίσουμε «Τάλως», αλλά ίσως να μην είναι αυτή η τελική του ονομασία», αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΜΕ. «Μιλάμε για την αιχμή του δόρατος της έρευνας. Όλοι μας φιλοδοξούμε να κατασκευαστεί ένα ρομπότ με τέτοιον τρόπο που να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί σωστά την ανθρώπινη συμπεριφορά. Φιλοδοξούμε να είναι ανάμεσα στα πιο εξελιγμένα συστήματα στον κόσμο. Αυτό που είχαμε φιλοξενήσει το 2001 στον «Ελληνικό Κόσμο» ήταν ο Λεύκος, στα πλαίσια του προγράμματος «Tourbot», ένα απλούστερο ρομπότ-ξεναγό που έχει πολύ μικρή σχέση με αυτό που θα κατασκευαστεί. Απλά τότε κάποιος είχε τη δυνατότητα να συνδεθεί από το Διαδίκτυο με τη βοήθεια του Ιντερνέτ και με τα μάτια-κάμερες του ρομπότ να μπορεί να περιηγείται στην έκθεση. Είχαμε εικονικούς επισκέπτες σε πραγματικό χώρο».

Ανθρωπόμορφο, έξυπνο ρομπότ
σε ρόλο ξεναγού
Θα έχει ύψος 14χρονου παιδιού, θα μιλά ελληνικά και αγγλικά και θα έχει ...αισθήματα

Ένα πρότυπο ρομπότ... σε ρόλο ξεναγού που θα 'χει ανθρώπινη συμπεριφορά και γλώσσα και ύψος ενός 14χρονου παιδιού θα φιλοξενήσει σε 2,5 χρόνια το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον «Ελληνικό Κόσμο»! Το ρομπότ που σχεδιάζεται από τους ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη και από άλλα ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα ξεπεράσει τη μορφή της συσκευής-εργαλείου και θα μεταβληθεί σε συνεργάτη και φίλο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ερευνητικές συνεργασίες του ΙΤΕ με το ΙΜΕ, στο ρομπότ που εντάσσεται σε κοινή ερευνητική δράση των φορέων, θα δοθεί έμφαση στην προαγωγή τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής.

Αυτή θα επιτευχθεί τόσο με την κατανόηση και την ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς από το ρομπότ όσο και με την παραγωγή κατάλληλων ενεργειών και εκφράσεων από μέρους του ρομπότ, οι οποίες είναι εμπνευσμένες και προσανατολισμένες στον άνθρωπο.

Στην κατασκευή του ρομπότ συμμετέχει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο το οποίο αναπτύσσει, μαζί με πανεπιστήμια του εξωτερικού, συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία της φυσικής γλώσσας του ρομπότ, με δικό του λογισμικό που θα ελέγχει τον διάλογο μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ και κάποιες εταιρείες που δουλεύουν στο πρόγραμμα αναγνώρισης της φωνής του... «μηχανανθρώπου».

«Το ρομπότ θα έχει εικονικό πρόσωπο και θα φιλοξενηθεί μόνιμα στον "Ελληνικό Κόσμο"», αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

«Το σημαντικό σε αυτή την κατασκευή είναι ότι το ρομπότ θα δρα στον χώρο μας, ο οποίος είναι επισκέψιμος για το κοινό. Θα είναι ξεναγός και θα δίνει πληροφορίες στους επισκέπτες του "Ελληνικού Κόσμου" και των εκθέσεών του».

ΜΕ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
Το ρομπότ θα μιλάει ελληνικά και αγγλικά. «Θα είναι ένα ρομπότ που θα εκφράζει κάποιας μορφής συναισθήματα. Για παράδειγμα, αν του πείτε ότι δεν θέλετε να επισκεφθείτε την Έκθεση Μαθηματικών που υπάρχει στο χώρο μας, το ρομπότ μπορεί να δείχνει στενοχωρημένο», υπογραμμίζει ο κ. Εφραίμογλου.

Το ρομπότ θα είναι προγραμματισμένο, με τη βοήθεια αλγόριθμου, να αναπτύσσει συναισθήματα κι ανάλογα με το τι λέει κάποιος, και οι κινήσεις του, θα τα αναλύει και θα έχει μια συμπεριφορά κατά το δυνατόν κοντά στη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Η... ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ «ΤΑΛΩΣ»
Το όνομα «Τάλως», αν και προσωρινό, από πού το εμπνεύστηκαν οι ερευνητές; Την απάντηση μας την έδωσε ο κ. Εφραίμογλου. «Ο Τάλως ήταν ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε από τον θεό Ήφαιστο σαν δώρο στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο Τάλως ήταν τεράστιος ανθρωπόμορφος και χάλκινος. Προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της κι επέβλεπε την εφαρμογή των νόμων». Οι εποχές όμως αλλάζουν... το σύγχρονο ανρθωποειδές μόνο γενναιόδωρο θα είναι με τους επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου». Ο πρότυπος «μηχανάνθρωπος» φιλοδοξεί να έχει γνώσεις και δεξιότητες που να μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε όσα προφητεύει ο Ρωσοαμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ, «πατέρας» της επιστημονικής φαντασίας, στο βιβλίο του «Εγώ το ρομπότ». Είναι πραγματικά σπουδαίο που οι ψηφίδες του... ανθρωποειδούς διαμορφώνονται και αναπτύσσονται, και κάποια στιγμή θα αρχίσουν να συνθέτουν το τελικό ψηφιδωτό, με τη συμμετοχή και συνεισφορά ελληνικών τεχνολογικών και ερευνητικών Ιδρυμάτων, όπως είναι το ΙΤΕ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το ΙΜΕ.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ