Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

15-05-1999
Η Ιστορία μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αν και επιτελεί μέγιστο και πρωτοποριακό έργο για τη διάσωση και διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας και του πολιτισμού με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, εν τούτοις το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δεν έχει γίνει ακόμα ευρύτερα γνωστό. Ιδρύθηκε το 1993 με δωρεά της οικογένειας Λάζαρου Δ. Εφραίμογλου και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Ο σκοπός του είναι η διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, η συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού, καθώς καιη προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Οι στόχοι και οι σκοποί του ΙΜΕ υλοποιούνται μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων και προγραμμάτων. Τα σημαντικότερα εν εξελίξει προγράμματα είναι η παρουσίαση της Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο (Internet), η δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών για τον εκτός Ελλάδας Ελληνισμό, με αφετηρία τη Μικρά Ασία, η ανάπτυξη τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων αρχιτεκτονικών μνημείων, η διοργάνωση μόνιμων και προσωρινών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες, η σύσταση γενεαλογικών δένδρων των Μικρασιατών προσφύγων, οι κινηματογραφικές παραγωγές με αρχαιολογικά και ιστορικά θέματα, καθώς και η δημιουργία ιστορικών και εκπαιδευτικών CD-ROM.

Οι δραστηριότητες του ΙΜΕ παρουσιάζονται σ' ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό κέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο», που έχει δημιουργηθεί σε μια παλιά βιομηχανική έκταση 25 στρεμμάτων, στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο.

Δεκάδες παιδιά καθημερινά αλλά και ενήλικες κατακλύζουν το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», όπου φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο: «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη» και θέμα τον τρόπο που η ιστορική μνήμη συνγκροτείται και αποτυπώνεται σε πτυχές της καθημερινότητάς μας. Στα παιδιά δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να αυτοσχεδιάσουν.

Στην αίθουσα προβολών του Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιάζεται το αρχαιολογικό νοκιμαντέρ, παραγωγής του ΙΜΕ «Μίλητος... Μια πόλις σε τέσσερις διαστάσεις», που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Αμιένη της Γαλλίας. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται διαλέξεις εκπαιδευτικοί θεματικοί κύκλοι, πολιτιστικές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

Ο επισκέπτης του Πολιτιστικού Κέντρου μπορεί να περιηγηθεί στις παρουσιάσεις πολυμέσων του ΙΜΕ στο Διαδίκτυο (Internet) αλλά και σε αντίστοιχες απ' όλο τον κόσμο, καθώς και στους διαδραστικούς δίσκους (CD-ROM) παραγωγής του Ιδρύματος.

Εικονική πραγματικότητα

Στις 26 του περασμένου Απρίλη έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα Συστήματος Εικονικής Πραγματικότητας ImmersaDesk.

Με τη βοήθεια στερεοσκοπικών γυαλιών, οι επισκέπτες έχουν την αίσθηση ότι «βυθίζονται» στο περιβάλλον που δημιουργούν τα τρισδιάστατα ψηφιακά γραφικά. Επιπλέον, με τη βοήθεια τηλεχειριστήριου, ένας από τους επισκέπτες έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει την περιήγηση και να συμμετάσχει ενεργά στην εξερεύνηση και μερικές φορές ακόμη και στην τροποποίηση του εικονικού περιβάλλοντος.

Οι επισκέπτες του Κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία Εικονικής Περιήγησης σε αρχαία μνημεία και πόλεις που δεν υπάρχουν σήμερα. Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο πρόεδρος του ΙΜΕ Λάζαρος Εφραίμογλου είπε:

«Στην Ελλάδα έχουμε την πρόθεση να προωθήσουμε παιδεία, τέχνη και πολιτισμό με τα πιο σύγχρονα μέσα που ο άνθρωπος διαθέτει. Και σ' αυτό είμαστε πρωτοπόροι. Όταν σπέρνεις τέχνη, ήθος, ομορφιά θα απολαύσεις και την ανθρωπιά.

Μην υπολογίζεις το κόστος και τον τρόπο, αποκτάμε τα τελειότερα τεχνικά μέσα που παράγονται, τα εφαρμόζουμε και καλούμε τα δημιουργικότερα μυαλά μέσα και έξω από την Ελλάδα να έρθουν να αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες πολιτισμικών δραστηριοτήτων εδώ στην πατρίδα μας».

Να σημειωθεί ότι το ΙΜΕ είναι ένα από τα τρία πολιτιστικά κέντρα στον κόσμο που χρημοποιούν εξελιγμένα συστήματα εικονικής πραγματικότητας για την προβολή προγραμμάτων πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ είναι το μοναδικό που παράγει δικά του προγράμματα.

Το φθινόπωρο του 1999, το ΙΜΕ θα φέρει το εξαιρετικά πρωτοποριακό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας CAVE, μια αίθουσα όπου κάθε τοίχος και το πάτωμα αποτελούν οθόνες προβολής.

Παρουσιάζοντας τα δύο ντοκιμαντέρ, παραγωγής του ΙΜΕ, «από την Τέω στην Σμύρνη» και «από την Έφεσσο στην Ηράκλεια», ο κ. Λάζαρος Εφραίμογλου είπε:

«Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, χάθηκε ο γεωγραφικός χώρος, το περιέχον, που για 3.000 χρόνια ήταν λίκνο ελληνικού πολιτισμού. Αλλά το περιεχόμενο, ο Έλληνας, η Ελληνίδα άλλαξαν χώρο και συνέχισαν να δημουργούν. Η βία δεν χάλασε την ψυχή τους. Στα φιλμ δεν υπάρχει θυμός, δεν υπάρχει θρήνος. Αλλά προκαλείται η συγκίνηση από την ομορφιά που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το έντυπο που διανέμεται από το Ίδρυμα για να το συμπληρώσουν οι οικογένειες, οι οποίες έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία (συμπεριλαμβανομένου και του Πόντου), προκειμένου να ανασυσταθούν τα γενεαλογικά δέντρα αυτών των οικογενειών, ούτως ώστε οι απόγονοι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας να γνωρίζουν τις ρίζες τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν και να αισθάνονται περήφανοι γι' αυτές. «Αν και έχουμε διοχετεύσει έντυπα σ' όλη την Ελλάδα, εν τούτοις δεν μας έχουν επιστραφεί όσα θα έπρεπε"»μας λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

ΡΤ.: Και οι επόμενοι στόχοι σας:

«Σε δύο χρόνια θα παρουσιάσουμε μια μεγάλη έκθεση εδώ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», που θα δείχνει την πορεία του Ελληνισμού σ' όλη τη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε μια άλλη έκθεση που θα παρουσιάζει την ιστορία του Ελληνισμού από το 8500 π.Χ. έως σήμερα. Και οι δύο εκθέσεις θα είναι μόνιμες».

ΡΤ.: Είστε ευχαριστημένος όπως λειτουργεί σήμερα το ΙΜΕ;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί όλοι όσοι γνωρίζουν το έργο μας ενθουσιάζονται και αρκετοί γίνονται μέλη του Συλλόγου Φίλων του ΙΜΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι πάρα πολλοί θα βοηθούσαν το έργο του ΙΜΕ, αν τους δινόταν η ευκαιρία. Αλλά βέβαια δεν είναι ακόμα γνωστό όσο θα έπρεπε.

Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθειά μας θα βρει φίλους, άξιους συνεχιστές, αλλά και μιμητές, ούτως ώστε η πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά μας, να διασωθεί και να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Πόπη Δέδε-Δεσύλλα

Για όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,
οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα είναι:
Γραφεία: Πουλοπούλου 38, Αθήνα 118 51, Τηλ. 212 254 3800, Τηλεομοιοτυπία (01) 212 254 3838
Πολιτιστικό Κέντρο: Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78, Τηλ. 212 254 0000, Τηλεομοιοτυπία 212 254 0123
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info@ime.gr
Διεύθυνση Διαδικτύου: http://www.ime.gr/

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ