Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

23-04-1999
Εικονική περιήγηση

Με την εισαγωγή της πληροφορικής στην αρχαιολογία τα μνημεία φαντάζουν πολύ πιο εντυπωσιακά, όταν η μορφή τους μεταφράζεται σε τρισδιάστατες εικόνες. O ερευνητής, περιδιαβαίνοντας ένα αρχαιολογικό χώρο της κλασικής αρχαιότητας, βιώνει την εικονική πραγματικότητα έχοντας την αίσθηση ότι βυθίζεται σ' έναν κόσμο σχεδόν αληθοφανή.

H αισθητική της νέας εφαρμογής, της πραγμάτωσης της νεοκλασικής φαντασίωσης, μέσα από τα τρισδιάστατα γραφικά φωτορεαλιστικής απόδοσης, γίνεται προσπελάσιμη με την προσπάθεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που δημιούργησε το σύστημα εικονικής πραγματικότητας, μοναδικό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, με αποκλειστικές περιηγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Το ιδεατό περιβάλλον που δημιουργείται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή παρουσιάζεται από μία οθόνη προβολής στο μέγεθος και το σχήμα ενός σχεδιαστικού τραπεζιού. Με τη βοήθεια στερεοσκοπικών γυαλιών, οι επισκέπτες του ΙΜΕ έχουν την αίσθηση ότι "βυθίζονται" στο περιβάλλον που δημιουργούν τα τρισδιάστατα ψηφιακά γραφικά.

Επιπλέον, με τη βοήθεια μιας συσκευής χεριού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει την περιήγηση και να συμμετέχει ενεργά στην εξερεύνηση και στην τυχόν επιθυμητή τροποποίηση του εικονικού περιβάλλοντος.

Το πρωτοποριακό σύστημα οπτικής παρουσίασης Immersa Desk επιτρέπει μια φυσικότερη επαφή του χρήστη με το εικονικό περιβάλλον, καθώς καλύπτει μεγαλύτερη έκταση της περιφερειακής του όρασης, ενώ ταυτόχρονα του επιτρέπει να βρίσκεται σε αλληλεπίδραση τόσο με τον ιδεατό όσο και τον πραγματικό περιβάλλοντα χώρο και τους άλλους συμμετέχοντες.

Το σύστημα εικονικής πραγματικότητας αποτελεί το πρώτο βήμα της γοητευτικής ενασχόλησης με το χώρο και το χρόνο. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 1999 το ΙΜΕ θα εγκαταστήσει στον «Ελληνικό κόσμο» στο πρωτοποριακό περιβάλλον CAVE, ένα δωμάτιο όπου κάθε τοίχος και το πάτωμα αποτελούν οθόνες προβολής.

Επίσης, εκτός από τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο χώρο, στην αίθουσα προβολών, παρουσιάζονται παραγωγές του Ιδρύματος όπως το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο.

Εκτός από το όραμα και την αποστολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο επισκέπτης διακρίνει το φέγγος που μοιάζει υπολανθάνον στην αισθητική αριτότητα των προβαλλόμενων εκθεμάτων διαπιστώνοντας τη βαθύτατη και ευπρόσδεκτη απόκοσμη αύρα τους.

Κωνστάντια Βόγδου

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ