Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

01-01-1999
Πρόγραμμα αναπαράστασης Αρχαίας Μιλήτου (ΙΜΕ)

Οι ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών διευθύνσεων www.ime.gr και www.fhw.gr του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα πληροφοριών στο διαδίκτυο για τον ελληνικό πολιτισμό. Αποτέλεσμα ενός καινοτόμου διεπιστημονικού προγράμματος εφαρμογών των μεθόδων και των συστημάτων της πληροφορικής στην αρχαιολογία και την ιστορία, προσελκύει καθημερινά πλήθος επισκεπτών του διαδικτύου. Στόχος του προγράμματος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο των επιστημονικών ομάδων, το οποίο καλύπτει χρονολογικά την ιστορία και την τέχνη της Ελλάδας και της Κύπρου από τη νεολιθική εποχή μέχρι τον 20ό αιώνα.

Στις ιστοσελίδες του Ελληνικού Πολιτισμού δεν θα συναντήσει κανείς μόνο τον επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο αλλά θα μπορέσει επίσης, μέσω των σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνικών, των φωτορεαλιστικών τρισδιάστατων απεικονίσεων, να επισκεφθεί επιφανή μνημεία της αρχαιότητας, όπως το θέατρο της Επιδαύρου, τον ναό του Ολυμπίου Διός, το Βουλευτήριο της Μιλήτου. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις των μνημείων ακολουθούν με πιστότητα τα δεδομένα των ανασκαφικών ερευνών. Έτσι, για παράδειγμα, στη Μίλητο χρησιμοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην οθόνη, με τη βοήθεια των συστημάτων της εικονικής πραγματικότητας, όλα τα πορίσματα των ερευνών της γερμανικής αρχαιολογικής αποστολής. Σε μνημεία, ωστόσο, που η αναπαράστασή τους ήταν δυσχερής λόγω ελλιπών ανασκαφικών δεδομένων, όπως η ζωφόρος του προπύλου του Βουλευτηρίου της Μιλήτου, χρησιμοποιούνται, με βάση τις ιστορικές πηγές, στοιχεία από σύγχρονα μνημεία της περιοχής. Στη ζωφόρο του προπύλου του Βουλευτηρίου της Μιλήτου, όπου σύμφωνα με τις πηγές υπήρχαν αναπαραστάσεις όπλων, ελλείψει καταλοίπων της χρησιμοποιήθηκε αντίστοιχη αναπαράσταση από ζωφόρο της Εφέσου.

Η περιήγηση στους χώρους των ιστοσελίδων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού γίνεται πιο ενδιαφέρουσα με τη χρήση ειδικών διαδραστικών προγραμμάτων. Ο χρήστης μπορεί να μεταφερθεί στις αρχαίες πόλεις, να καθήσει σε έδρανα του Βουλευτηρίου, να περπατήσει στους τέλεια σχεδιασμένους από τον Ιππόδαμο δρόμου της Μιλήτου, πλάι στον Θαλή, και να θυσιάσει στους βωμούς των θεών. Ο χρήστης επίσης έχει τη δυνατότητα να δει το κτίριο από όποια οπτική γωνία επιθυμεί και να πλοηγηθεί στους εσωτερικούς του χώρους. Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει δοθεί στη χαρτογράφηση των μνημείων της Μικράς Ασίας. Μαζί με τις αναπαραστάσεις των μνημείων δίνονται χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ιστορία αλλά και για τις τέχνες και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. Έμφαση επίσης δίνεται και στην εμπορική δραστηριότητα των Ελλήνων ως μέσου εξάπλωσης του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού ανθρώπινου στοιχείου.

Στους στόχους του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση υπερ-υπολογιστή στο Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Πειραιώς, όπου θα λειτουργεί τράπεζα πληροφοριών, η οποία θα αποτελείται από τέσσερις θησαυρούς-εγκυκλοπαίδειες: θησαυρό γεγονότων, προσώπων, γεωγραφικών όρων και δομημένου περιβάλλοντος. Επίσης προωθείται η συνεργασία του Τμήματος Διαδικτύου του ιδρύματος με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, για τη δημιουργία και την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, την έκδοση CD-ROM, τη χρήση προγράμματος αυτόματης μετάφρασης κειμένων στην αντίστοιχη γλώσσα του χρήστη, την προσθήκη παιχνιδιών και σελίδων για μαθητές, ενώ στο σύνολο των ιστοσελίδων θα αναβαθμιστεί με τη χρήση της Hyper Text Markup Language (HTML).

Επιμέλεια: Μάνος Λαμπράκης
Αρχαιολόγος

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ