Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

01-06-1998
Ένα κινούμενο σχέδιο για την αρχαιολογία

Τι είναι αυτό που κινείται, σκάβει, παίζει και λύνει απορίες για την αρχαιολογία;
Ο Ζαχαρίας Απορίας η σωστή απάντηση και όποιος το βρήκε κερδίζει ένα CD-ROM.
Τίτλος του «Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς» και είναι προσφορά του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Είπαμε κι εμείς να παίξουμε με τις λέξεις για να σας παρουσιάσουμε μια ακόμα σπουδαία όσο και πρωτότυπη δουλειά του Ι.Μ.Ε., που θέλοντας να κάνει τα παιδιά να εντρυφήσουν στην περιπέτεια των γνώσεων της Αρχαιολογίας, δημιούργησε το προαναφερθέν κινούμενο σχέδιο σε μορφή CD-ROM.

Γνωρίζουμε ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο ένα παιδί να προσεγγίσει εκείνες τις επιστήμες που μας διδάσκουν το παρελθόν μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το χάσμα εκτός των γενεών και των εποχών. Η ιστορική γνώση ενδιαφέρει λίγους έως ελάχιστους. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα της παιδαγωγικής διαδικασίας. Τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται νέους τρόπους και ερεθίσματα για να πλησιάσουν τις «νεκρές» επιστήμες και να τις ζωντανέψουν. Αυτό έρχεται να προσφέρει το Ι.Μ.Ε. με τον ήρωά του να χρησιμοποιήσει δηλ. τα μέσα των νέων για να φτάσουν πίσω στο χρόνο και η επιστροφή αυτή πίσω στο χρόνο να γίνει ένα παιχνίδι στο σήμερα.

Η παρουσίαση του CD-ROM πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 254, στο δήμο μας.

Ο πρόεδρος του Ι.Μ.Ε. κ. Λάζαρος Εφραίμογλου αναφέρθηκε εν συντομία στις δραστηριότητες του Ιδρύματος, ενώ η κ. Μηλιαράκη, ως υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την εκπλήρωση της ιδέας, παρουσίασε το έργο.

Επίσης οι κ. Κ. Δρακάς και ο Σ. Bρεττός από την Πληροφορική Τεχνογνωσία που υλοποίησε την ιδέα παρουσίασαν στους παρευρισκομένους το CD-ROM. Από τη συζήτηση που ακολούθησε μάθαμε ότι το CD-ROM, μπορεί να διαρκέσει πάνω από 25 ώρες.

Πρωταγωνιστές του τίτλου είναι ο Ζαχαρίας Απορίας και ο αρχαιολόγος Αριστοφάνης Σκαπάνης. Το σκηνικό, είναι μερικά μαγικά αντικείμενα όπως το ημερολόγιο του παππού, μια σκαπάνη, μια σβούρα, ένα λεξιλόγιο, μια κλεψύδρα και η Θόλος.

Το ημερολόγιο του παππού, προσφέρει πληροφορίες γύρω από τις ανασκαφές των Δελφών. Η θόλος σας ξεναγεί στους Δελφούς. Η σκαπάνη σας εξηγεί τις τεχνικές και τη διαδικασία των ανασκαφών. Στο Λεξιλόγιο θα έχετε τις απαντήσεις για τους όρους. Με την Κλεψύδρα θα δείτε τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας των Δελφών. Η σβούρα σας οδηγεί σε τρία παιχνίδια, τα αναθήματα, τις περιπλανήσεις (εδώ υπάρχει και βαθμολογία), και την Ανασκαφή.

Πρέπει να πούμε ότι η επιτυχία του CD-ROM εκτός των άλλων έγκειται στο γεγονός ότι όλα φαίνονται τόσο αληθινά που νοιώθεις ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκεσαι σε αρχαιολογικό χώρο, κάνεις ανασκαφές και γενικώς μετέχεις ενεργά στην όλη διαδικασία. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και μαγευτικό.

Το CD-ROM στοιχίζει λιγότερο από 10.000 και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, Πειραιώς 254, . Εκείνο που χρειάζεται κανείς είναι να έχει έναν υπολογιστή.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ