Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

08-05-1998
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Από την κ. Ελένη Κούκου

Στις 21 Μαρτίου 1998, είχα την εξαιρετική χαρά να παραβρεθώ στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στον Ταύρο. Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε το 1993 με την πρωτοβουλία και τη γενναία προσφορά του κυρίου και της κυρίας Λαζάρου και Ουρανίας Εφραίμογλου, για την αναδρομική ιστορική γνωριμία του αποδήμου Ελληνισμού «όπου γης κείται».

Επειδή και εγώ έχω προσωπική γνώση για τα προβλήματα του αποδήμου Ελληνισμού από τα πολλά ταξίδια μου στις χώρες όπου άνθισαν και μεγαλούργησαν σε όλους τους τομείς οι Έλληνες, ένοιωσα πραγματικά συγκλονισμό από ό,τι αντίκρυσα και διαπίστωσα από την πραγματοποίηση του τεράστιου αυτού έργου. Μέσα στο πρώτο από τα επτά συνολικά συγκροτήματα του άλλοτε εργοστασίου της «Βιοσώλ» με τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα, με ιστορική υπευθυνότητα και επιτόπια έρευνα ξανάζησαν οι μνήμες αυτών των ελληνικών πόλεων που έσπειραν τον σπόρο του πολιτισμού και της τέχνης στις ξένες αυτές χώρες. Η ερειπωμένη σήμερα Μίλητος ζωντάνεψε στα μάτια μας με την ομορφιά των μνημειακών κτιρίων της, που τα βλέπουμε σήμερα σε τρισδιάστατη αναπαράσταση όπως ήταν πριν από 2.500 χρόνια, χάρη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα οικογενειακά δένδρα των προσφύγων της Μικράς Ασίας ξαναζούν με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής καταγραφής, ώστε να διασωθεί η επί τόσους αιώνες δημιουργική παρουσία του Ελληνισμού εκεί. Με τη νέα τεχνολογία του Διαδικτύου, ο απόδημος Ελληνισμός παρελαύνει στα μάτια μας και στη γνώση μας.

Εκείνο το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το πρόγραμμα του ενός μόνον κτιρίου. Στα επόμενα έξι σύντομα θα καταγραφεί και αξιοποιηθεί, με τον πιο επιστημονικό και ιστορικά εξακριβωμένο τρόπο, η παρουσία και το ζωντάνεμα τόσων άλλων περιοχών του Ελληνισμού.

Η δραστηριότητα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού τιμά πραγματικά τους Έλληνες και προβάλλει τον Ελληνισμό με συνέπεια και ήθος. Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια στους ιδρυτές και τα στελέχη του για τη σημαντική, εθνικής σημασίας, προσφορά τους στον Ελληνισμό και την αθόρυβη αφοσίωσή τους στον σκοπό αυτό. Είμαι σίγουρη ότι η προσπάθεια αυτή θα καρπίσει και θα εκτιμηθεί όπως της αξίζει από την ελληνική κοινωνία.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΚΟΥ
Ιστορικός
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ