Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

15-12-1997
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Παντρεύει το παρελθόν με το μέλλον

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Παντρεύει το παρελθόν με το μέλλον

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου ίδρυσε έναν κοινωφελή οργανισμό που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από τις νέες τεχνολογίες

Η επιστροφή ενός προσφυγικής καταγωγής Έλληνα στα εδάφη της Μικράς Ασίας πριν από πέντε χρόνια γέννησε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Ο εκ Σπάρτης Πισιδίας Λάζαρος Εφραίμογλου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 1992, ταξίδευε στα πατρογονικά εδάφη όταν αποφάσισε να φτιάξει ένα Ίδρυμα που θα προβάλλει την ιστορία του Ελληνισμού μέσα από τις νέες τεχνολογίες, που θα παντρεύει το παλιό, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με το καινούριο, το Ίντερνετ, τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, τις τράπεζες δεδομένων.

Έτσι, έφτιαξε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού και κοινωφελή χαρακτήρα.

Το προίκισε με δύο κτήρια, ένα στο Θησείο (Πουλοπούλου 38 και Εφεστίων) που είναι η έδρα του Ιδρύματος και ένα δεύτερο υπό μετασκευή και διαμόρφωση βιομηχανικό κτήριο (Πειραιώς 254) που θα λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο. Tο προίκισε ακόμη με όλη του την περιουσία, περί τα 15 δισ. δρχ.

 Βασικοί στόχοι αυτού του Ιδρύματος είναι, όπως σημειώνει ο κ. Εφραίμογλου, «αφ' ενός η παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας από τους πρώτους αιώνες έως σήμερα, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αφ' ετέρου η καταγραφή, μελέτη και έκθεση της παρουσίας του ελληνισμού στον εκτός της Ελλάδας γεωγραφικό χώρο».

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διαθέτει ήδη κόμβο στο Ίντερνετ στη διεύθυνση http://www.ime.gr/. Εκεί μπορεί κανείς να δει ορισμένα προγράμματα όπως «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διά μέσου των αιώνων», «Παλαιά Βουλή: Από την ιστορική δράση στην ιστορική δράση στην ιστορική μνήμη», «Βουλετήριον: Φυτώριο ενός θεσμού»,«Έλληνες περιηγητές: Χρύσανθος Νοταράς», «Μυστράς: Η μεσαιωνική πόλη και τα μνημεία της», «Το Θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου», «Περιήγηση στην αρχαία Μίλητο».

Οι ενότητες αυτές αποτελούν τμήματα της ολοκληρωμένης παρουσίασης της Ελληνικής Ιστορίας που πρόκειται να πάρει την τελική μορφή της στο Ίντερνετ στα τέλη του 1998.

Ταυτόχρονα οργανώνεται Τράπεζα Πληροφοριών για την ιστορική και διαχρονική παρουσία και δράση του Ελληνισμού εκτός ελλαδικού χώρου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Τράπεζας αναφέρεται στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας από τα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι το 1930.

Η συνεργασία αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και επιστημόνων της Πληροφορικής έδωσε την δυνατότητα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού να φτιάξει ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη τρισδιάστατων γραφικών.

Σ' αυτό το εργαστήριο γίνονται τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων, δηλαδή μπορεί κανείς να δει αναπαραστημένα απ' όλες τις πλευρές αρχαία μνημεία στην εποχή της ακμής τους, αλλά μπορεί, επίσης, να περιηγηθεί μέσα στον ψηφιακό αρχαιολογικό χώρο.

Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευασθεί με αυτή την τεχνική ο ναός του Διός στην Ολυμπία, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, τα κυριότερα κτήρια της ελληνιστικής Μιλήτου κ.τ.λ.

Στον τομέα του κινηματογράφου το Ίδρυμα έχει έτοιμη την πρώτη του παραγωγή, που είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο, ενώ έχει δρομολογήσει ένα δίωρο ντοκιμαντέρ για τον πρώτο ελληνικό αποικισμό της Μικράς Ασίας.

«Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς» και ο «Μυστράς» είναι δύο από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις που ετοιμάζονται σε μορφή CD ROM.

Το συνολικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι πλούσιο, καθώς περιλαμβάνει επίσης, συμβατικές εκδόσεις, υποτροφίες και κυρίως πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις (O Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, Διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας).

«Εκείνο που μας κινεί είναι η πεποίθηση ότι η γνώση και κατανόηση της ιστορίας του Ελληνισμού δίνει ιδιαίτερο νόημα στον τρόπο ζωής των σύγχρονων Ελλήνων», σημειώνει ο κ. Εφραίμογλου. «Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού φιλοδοξεί να ανήκει σε όλους τους Έλληνες».

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ