Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

14-12-1997
Ίδρυμα χωρίς σύνορα

Ίδρυμα χωρίς σύνορα

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου μιλά για τα σχέδιά του εντός και εκτός χώρας


Μια από τις φωτογραφίες που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στις σελίδες του διαδικτύου που δημιούργησε το ΙΜΕ. Πρόκειται για το Αρχαίο Θέατρο της Μιλήτου (2ος αιώνας μ.Χ.).

Συνήθως τα ταξίδια συνδέονται, μεταξύ άλλων, και με το συναίσθημα της μοναξιάς, της νοσταλγίας για το γνώριμο, για την πατρίδα που αφήσαμε πίσω. Υπάρχουν, όμως, και κάποια ταξίδια που - αναπάντεχα - μας φέρνουν πολύ κοντά σε κάποιες πατρίδες χαμένες στο χώρο και το χρόνο, που περιμένουν υπομονετικά να τις ανακαλύψουμε. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν θα πάρουμε ποτέ την απόφαση να αφήσουμε, έστω και προσωρινά, πίσω μας της τη «γνωστή» Ελλάδα, κάποιοι άλλοι θα συναντήσουν άγνωστα κομμάτια αυτής καθ' οδόν για τόπους μακρινούς, κι όμως τόσο κοντινούς.

Μια τέτοια συνάντηση περιγράφει ο κύριος Λάζαρος Δ. Εφραίμογλου, όταν το καλοκαίρι του 1992, ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρχηγός της ελληνικής αποστολής, ανακάλυψε τον Εύρωμο, μια από τις πολλές άγνωστες, ξεχασμένες ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, που ακόμα και ο χάρτης αγνοούσε την ύπαρξή της. Τότε, για πρώτη φορά, ο Λάζαρος Εφραίμογλου αισθάνθηκε ότι η πατρίδα μας όφειλε να δημιουργήσει ένα Ίδρυμα ικανό να αναπαραστήσει μια πορεία δεκάδων χιλιάδων χρόνων, βοηθώντας τους Έλληνες να αποκτήσουν βαθύτερη αίσθηση της ιστορικής τους υπόστασης. Πέντε χρόνια μετά, ο ίδιος άνθρωπος, μαζί μ' ένα επιτελείο καταξιωμένων επιστημόνων, δημιούργησε ένα «χώρο» διάδοσης, διάσωσης και ανάλυσης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, που φέρει την ονομασία «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού».


Αναπαραστάσεις

Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος θα φιλοξενείται στο κατάλληλα διαμορφωμένο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», μια έκταση δεκαοκτώ στρεμμάτων στο νούμερο 254 της οδού Πειραιώς, εκεί όπου στεγαζόταν το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα «Βιοσώλ».

Μέσα σ' έναν εκθεσιακό χώρο χιλίων περίπου τετραγωνικών μέτρων θα συντελείται η επικοινωνία με τους επισκέπτες μέσα από προσωρινές εκθέσεις, αλλά και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τα τελευταία τεχνολογικά οπτικοακουστικά μέσα, αλλά και μέσα της πληροφορικής, με τον κύριο Δημήτρη Εφραίμογλου προϊστάμενο του τμήματος Συστημάτων και Εφαρμογών, θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια μιας προσπάθειας για την ανάπτυξη μιας νέας σχέσης μεταξύ ανθρωπιστικών και θετικών εφαρμογών. Το διαδίκτυο, όπως προτιμούν να αποκαλούν το Internet οι άνθρωποι του ΙΜΕ, θα πρέπει να είναι προσιτό και φιλικό για τον καθένα. Οι σελίδες του Ιδρύματος στο διαδίκτυο προσφέρουν ήδη απεριόριστες δυνατότητες «εξερεύνησης» στο χρήστη, που με τον καιρό συνεχώς θα αυξάνονται.

Η Τράπεζα Πληροφοριών του διαδικτύου παρέχει πλήρως ενημερωμένο αρχείο γεωγραφικών όρων, αρχείο δομημένου περιβάλλοντος, αρχείο ιστορικών προσώπων και αρχείο ιστορικών και πολιτιστικών γεγονότων. Έτσι, το ταξίδι με τον υπολογιστή αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον. Αναπαραστάσεις μνημείων, αλλά και ολόκληρων πόλεων, με τρισδιάστατα γραφικά, δίνουν τη δυνατότητα περιήγησης μέσα και έξω από αυτά. Φωτορεαλιστικές ψηφιακές αναπαραστάσεις ιστορικών κτηρίων και διαδραστικές ψηφιακές αναπαραστάσεις με τεχνολογία «εικονικής πραγματικότητας» (virtual reality) διαγράφουν με ακρίβεια και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ αναπαράγουν με πιστότητα τα όποια στοιχεία χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του Ιδρύματος στο διαδίκτυο έχει τιμηθεί με το βραβείο "Best of Europe" και αποτελεί κομμάτι της εκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών σε σχολεία και πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέρα από τα ηλεκτρονικά μέσα, το Ίδρυμα δημιούργησε και θα συνεχίσει να δημιουργεί επιπλέον έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις (CD-ROM) με διαφορετικό, κάθε φορά, ιστορικό ενδιαφέρον. Ακόμα, το Ίδρυμα πραγματοποιεί εσωτερικές κινηματογραφικές παραγωγές στις οποίες και καταγράφει ποικίλα ιστορικά ντοκουμέντα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μαρτυρίες των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας. Σε συνεργασία με μικρασιατικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα γίνεται προσπάθεια και για τη συγκρότηση γενεαλογικών δένδρων των οικογενειών που κατάγονται από τη Μικρά Aσία και που επιθυμούν ανίχνευση της καταγωγής τους.


Και υποτροφίες

Φυσικά, από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού δεν λείπουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδυάζονται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και επιστημονικές συναντήσεις. Για το έτος 1998 έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, με αφορμή σημαντικές για τον Ελληνισμό ημερομηνίες: την 25η Μαρτίου, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, την 29η Μαΐου, με θέμα την 'Αλωση της Πόλης, την 22α Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο αναφορά σε μνήμες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και την 28η Οκτωβρίου, ως ημέρα του «OΧΙ». Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα θα εφαρμόζονται σύμφωνα με σύγχρονες μουσειολογικές και παιδαγωγικές μεθόδους από τον Ιανουάριο.

Το πιο άμεσα συνδεδεμένο τμήμα με το πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος είναι το εκθεσιακό. Η αρχή του νέου αιώνα θα σημάνει και το ξεκίνημα της πρώτης έκθεσης με θέμα τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, που θα έχει ως στόχο να τονίσει τη διαχρονικότητα της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων μέσα από την αναπαραγωγή ιστορικών πληροφοριών, αλλά και προσωπικών βιωμάτων. Επίσης, στις αρχές του 1999, θα εγκαινιαστεί έκθεση με θέμα τη «διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας», σε συνεργασία με το «Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα B. Παπαντωνίου».

Τέλος, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ήδη χορήγησε έξι μεταπτυχιακές υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, σε συνδυασμό με την επιχορήγηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Πάντως, ο ευεργέτης Λάζαρος Εφραίμογλου επιθυμεί, το Ίδρυμα όχι μόνο να αποκτήσει υποστηρικτές, αλλά και μιμητές, προκειμένου να εξαπλωθεί το πολύτιμο έργο που ξεκίνησε να διατελεί.

Ρενάτα Α. Χατζή

Διευθύνσεις δικτύου

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές διευθύνσεις που μπορούν να επισκεφθούν όσοι είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο:
http://www.ime.gr/olympics/ancient/gr/, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες,
http://www.ime.gr/projects/vouli/gr/, με θέμα την Παλαιά Βουλή,
http://www.ime.gr/projects/bouleuterion/gr/, με θέμα το ελληνικό βουλευτήριο,
http://www.ime.gr/projects/notaras/gr/, με θέμα τις περιοδείες του Πατριάρχη Νοταρά,
http://www.ime.gr/choros/mystras/gr/, με παρουσίαση των αστικών χωρών και των μνημείων του Μυστρά,
http://www.ime.gr/choros/epidaurus/gr/, με παρουσίαση της πόλης, του θεάτρου και του Ασκληπιείου, και τέλος
http://www.ime.gr/choros/miletus/gr/start.html, με μια διαχρονική παρουσίαση της ιστορίας της Μιλήτου.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ