Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

28-11-1997
Από την αρχαιότητα στον κυβερνοχώρο

Από την αρχαιότητα στον κυβερνοχώρο

Εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με μουσειακό και ερευνητικό πρόγραμμα

Το Βουλευτήριο της Μιλήτου (2ος π.X. αι.) σε τρισδιάστατη ψηφιακή
αναπαράσταση, από τη δουλειά των εργαστηρίων του Ιδρύματος.

Τέσσερα χρόνια από τη σύστασή του κι αφού μεσολάβησαν κάποιες άκαρπες διαπραγματεύσεις με το ελληνικό κράτος για την παραχώρηση οικοπέδου, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έκανε χθες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, αναγγέλλοντας το πρόγραμμά του και τις ιδιόκτητες κτιριακές του εγκαταστάσεις. «Δεν ζητάμε την κρατική συμπαράσταση» τόνισε ο πρόεδρος και ψυχή του Ιδρύματος, Λάζαρος Εφραίμογλου, «είμαστε όμως πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όποιον φορέα μας το ζητήσει και να παράσχουμε την τεχνολογία μας και το υλικό που έχουμε επεξεργαστεί».

Και από τεχνολογία άλλο τίποτε. Το ΙΜΕ μοίρασε μαζί με το ειδικό έντυπο, ένα CD-ROM όπου παρουσιάζει τις εργασίες του και ένα δείγμα της δουλειάς που έχει κάνει για τον Μυστρά, με τρισδιάστατες ανασυστάσεις αρχαίων κτιρίων κ.ά. Τι φιλοδοξεί όμως να κάνει το ΙΜΕ; Να καταγράψει τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού ανά τη γη και να αξιοποιήσει συστηματικά όλες τις σχετικές γνώσεις για τη διάδοση και ενίσχυση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται όχι μόνο η σύγχρονη τεχνολογία και οι νέες μουσειολογικές επιτεύξεις, αλλά και η σεβαστή περιουσία που πρόσφερε στο Ίδρυμα η οικογένεια Εφραίμογλου: 1 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Εργασίας, σημερινής αξίας 15 δισ. δρχ., και τα δυο κτίρια. Το ένα είναι το παλιό εργοστάσιο της Βιοσώλ, εκτάσεως 18 στρεμμάτων, στο 254 της οδού Πειραιώς, ακριβώς δίπλα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το συγκρότημα, σχεδιασμένο προπολεμικά από τον αρχιτέκτονα Σ. Κυδωνιάτη, υφίσταται σταδιακή ανάπλαση. Το πρώτο αναπλασμένο κτίριο, 2.000 τ.μ., θα υποδεχτεί το Πολιτιστικό Κέντρο, ένα είδος virtual μουσείου, στηριγμένο στην ψηφιακή και οπτικοακουστική τεχνολογία. Τα εγκαίνια θα γίνουν τον ερχόμενο Ιανουάριο. Το άλλο κτίριο, στο Θησείο, θα στεγάσει τη διοίκηση, τη βιβλιοθήκη και τα ερευνητικά προγράμματα.

Το Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Πειραιώς, με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και μουσειακό του πρόγραμμα, είναι ο κορμός της δράσης του ΙΜΕ. Παράλληλα, το ΙΜE στηρίζει ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις, παραγωγές ταινιών, ολοκληρωμένη παρουσία στο Διαδίκτυο (//www.ime.gr), τράπεζα πληροφοριών, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις με τεχνικές VRML, εκδόσεις βιβλίων και CD-ROM κ.ά. Το ΙΜE διερευνά ακόμη τις δυνατότητες συνεργασίας με φορείς της Τουρκίας και των παρευξεινείων χωρών, όπου αναπτύχθηκε το ελληνικό στοιχείο.

Μεγάλη σημασία, τέλος, δίδεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα συνδέουν το ιστορικό παρελθόν με τη σύγχρονη ζωή. Σύμβουλος σε αυτό τον τομέα είναι ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

Ν.Γ.ΞΥΔΑΚΗΣ

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ