Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

10-08-1997
Ταξίδι στο χθες

Ταξίδι στο χθες

Ο στην Ολυμπία, η αρχαία πόλη της Μιλήτου, οι ι ημέρες του παρελθόντος ξαναζούν στο Δίκτυο. Ο ναός του ΔίαΟλυμπιακοί Αγώνες, αλλά και η νεότερη ιστορία της Ελλάδας βρίσκουν το ηλεκτρονικό τους «σπίτι» στον κόμβο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική και υποδειγματική προσπάθεια. Οι δημιουργοί του κόμβου συνδύασαν διάφορες τεχνικές για να δημιουργήσουν σελίδες που έχουν έντονα πληροφοριακό χαρακτήρα και που παράλληλα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές από αισθητικής άποψης.

Από τα επιμέρους τμήματα του κόμβου ξεχωρίζει η τρισδιάσταστη φωτορεαλιστική αναπαράσταση της αρχαίας Μιλήτου, στη σχολή της οποίας είχαν διδάξει ο Θαλής και ο Αναξίμανδρος. Μέσα από τις σελίδες μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο στην πόλη και να δείτε το Γυμνάσιο της Μιλήτου, το Βουλευτήριο και τα τείχη της. Φυσικά, υπάρχει εκτενής αναφορά στην ιστορία της πόλης, που, όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, ήταν πολυτάραχη.

Τα λόγια περιττεύουν. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις της αρχαίας πόλης σάς ταξιδεύουν στην περίοδο της αρχαιότητας και σας δίνουν τη δυνατότητα να «περπατήσετε» στο Στάδιο της Μιλήτου και να σταθείτε μπροστά στο βωμό του Ποσειδώνα. Με άλλα λόγια, το Internet σε μια από τις καλύτερες στιγμές του...

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάποια πιο ειδικά στοιχεία που σχετίζονται με την αρχαιότητα, καλό θα είναι να ρίξουν μια ματιά στην ενότητα που παρουσιάζει το θεσμό του Βουλευτηρίου, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

μως οι καλές στιγμές του κόμβου δεν περιορίζονται μόνο στην παράθεση εικόνων και στοιχείων που σχετίζονται με την αρχαιότητα. Εξαιρετικά λειτουργικές και πληροφοριακές είναι οι σελίδες υπό το γενικό τίτλο «Παλαιά Bουλή: Aπό την Iστορική Δράση στην Iστορική Mνήμη», στις οποίες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά οι σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Το «ταξίδι» ξεκινά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους και φθάνει ώς το 1947, όταν τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν με την Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει και μια ξενάγηση στο κτίριο της Παλιάς Βουλής, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Τελικά, ίσως τα λόγια να είναι περιττά για έναν τόσο ολοκληρωμένο κόμβο που ολοκληρώνεται με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην αναβίωσή τους. Το μόνο που απομένει είναι να σας πούμε πως οι σελίδες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού βρίσκονται στο http://www.fhw.gr/ και πώς υπάρχουν mirror sites στην περίπτωση που η πρόσβασή σας με το ελληνικό Internet παρουσιάζει προβλήματα.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ
nmou@acropolis.net

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ