Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
23-03-2009
Mία νέα επιστήμη, η επιστήμη του Web, γεννήθηκε


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
το  4ο Διεθνές Συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία»
μαζί με το
Web Science Conference 2009: “Society On-Line”,
το 1o Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web, στις 18-20 Μαρτίου

Kύριοι ομιλητές: η Dame Wendy Ηall, Πρόεδρος του ACM και Μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του WSRI, ο Εφευρέτης του Web Καθηγητής Sir Tim Berners-Lee και
ο  Έλληνας που τιμήθηκε με το Bραβείο Turing, Καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης


 Την έναρξη μιας νέας επιστήμης, της επιστήμης του Web (Παγκόσμιου Ιστού), σηματοδότησε το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» που διοργανώθηκε μαζί με το 1ο Διεθνές Συνέδριο Web Science Conference 2009: "Society On-Line" από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Web Science Research Initiative (WSRI).

Το Συνέδριο διεξήχθη από 18 έως 20 Μαρτίου 2009 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ACM (Αssociation for Computing Machinery).

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε, κατά το WWW Forum στις 18 Μαρτίου, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς, με την παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Στο WWW Forum, η Καθηγήτρια Dame Wendy Hall, Πρόεδρος του ACM και μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του WSRI, ο Tim Berners-Lee, Εφευρέτης του WWW, και ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing, συζήτησαν με το κοινό σημαντικά θέματα όπως η Επιστήμη του Web και η Έρευνα, η Τεχνολογία του Web και η Πρακτική, το Web για την Κοινωνία.

Κατά τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου μίλησαν επιφανείς ομιλητές από τη διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, όπως ο J. Bus, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης F5 «Αξιοπιστία και Ασφάλεια», και ο N. Contractor, Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Science of Networks in Communities στο Πανεπιστήμιο του Νόρθγουέστερν, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, όπως o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κ. Μουσουρούλης, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα ¶. Διαμαντοπούλου, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μ. Δαμανάκη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ. Ν. Κουλούρης, o Διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Hellas κ. Χ. Τσάγκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Info-Quest A.E.B.E. κ. Θ. Φέσσας, ο μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Όλγα Ποζέλη.

Το Web Science Conference 2009: “Society On-Line” ήταν το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο αφιερωμένο στην επιστημονική μελέτη των κοινωνικών και τεχνολογικών διαστάσεων του Διαδικτύου ως αυθύπαρκτου και καινοτόμου δημιουργήματος. Πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των κοινωνικών επιστημών, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμού, κατέθεσαν τις απόψεις τους για θέματα πολιτισμού και τεχνολογίας, αλλά και για την ανάπτυξη της Επιστήμης του Web (Web Science).

Ο ολοένα και αυξανόμενος κεντρικός ρόλος των εφαρμογών του Web σε τομείς όπως η έρευνα, η υγεία, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, η πολιτική, o πολιτισμός και η ψυχαγωγία, έχει καταστήσει πλέον επιτακτική την ανάγκη για τη διεπιστημονική διερεύνηση του Web και την εξεύρεση των κατάλληλων μεθοδολογικών εργαλείων. Η πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Web έχει στόχο την κατανόηση του αντίκτυπου των τεχνολογιών της πληροφορικής και του Web στο επιστημονικό πεδίο και στην καθημερινή πρακτική. Παράλληλα, αποσκοπεί στην προαγωγή της έρευνας και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του World Wide Web, με έμφαση στις τεχνολογικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχολογικές διαστάσεις της παρουσίας του ατόμου-χρήστη στη society on-line.

Από τις 18 μέχρι τις 20 Μαρτίου, αναλύθηκαν ζητήματα όπως η ανάπτυξη νέων θεωρητικών εννοιών και εμπειρικών επιστημονικών εργαλείων για το Web, η διαμόρφωση κριτηρίων και μεθοδολογιών μελέτης των ατόμων και των κοινοτήτων on-line, η διερεύνηση και η διαμόρφωση της on-line συμπεριφοράς του ατόμου-χρήστη σε πολιτικό, ψυχολογικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο, η αξιοπιστία και η ευχρηστία των διαδικτυακών εφαρμογών, η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια και η διαφάνεια στο Web. Στην ενότητα για τον πολιτισμό παρουσιάστηκε η σχέση του Παγκόσμιου Ιστού με τον πολιτισμό, η χρήση και διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και η συμβολή της τελευταίας στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών. Το Συνέδριο έκλεισε με ένα αφιέρωμα στην κοινωνιο-ψυχολογία του Web, έναν τομέα ο οποίος εξετάζει τις αλλαγές που έφεραν οι νέες τεχνολογίες όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στην ψυχοσύνθεση των χρηστών.

Eιδικότερα, διερευνήθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικό Εμπόριο
  • Η Συμπεριφορά του Καταναλωτή στο Web
  • Ατομικά Δικαιώματα στο Web
  • Επίλυση Διαφορών και Διαχείριση Συγκρούσεων
  • Εκπαίδευση και Web
  • Ψυχολογία και Web
  • Κοινωνικό Περιεχόμενο στο Web
  • Διανομή Κοινωνικών Δεδομένων
  • Ασφάλεια, Προσωπικά Δεδομένα και Αξιοπιστία στον Κυβερνοχώρο
  • Γνωσιακή Τεχνολογία και Web
  • Διαστάσεις του Φορητού Web
  • Περιπτωσιολογικές Μελέτες για την Επιστήμη του Web
  • Κοινωνική Δικτύωση και Ταυτότητα
  • Ουδετερότητα και Έλεγχος Δικτύου
  • Πολιτική και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Από τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής του το 2003, και έχοντας διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα, το Συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα. Το φετινό, 4ο Συνέδριο, έθεσε τις βάσεις για την Επιστήμη του Web, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για το 5ο Συνέδριο που θα ακολουθήσει σε δύο χρόνια.



Για περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΙΜΕ,
τηλ.: 212 254 0444


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

23-03-2009
Φωτογραφίες από την έναρξη του 4 Διεθνούς Συνεδρίου «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ