Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
25-11-2008
Το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού δίνει το «παρών» στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας


Το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο και οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο περίπτερο του ΙΜΕ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια πιλοτική εφαρμογή προσομοίωσης μάχης για παιδαγωγικούς σκοπούς, μέσω του Εικονικού Κινηματογράφου, του εξελιγμένου συστήματος Εικονικής Πραγματικότητας που μεταφέρει τις προβολές του ΙΜΕ εκτός του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην 73η ΔΕΘ, ζωντανεύει, με τη βοήθεια των συμμετεχόντων, τη σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας.

Επίσης, όσοι παρευρεθούν στο Ζάππειο, θα περιπλανηθούν στην ιστορία και τον πολιτισμό μέσω των ηλεκτρονικών και έντυπων εκδόσεων του ΙΜΕ, θα ενημερωθούν για όλα τα πρωτοποριακά προγράμματα και τις δραστηριότητές του και θα προμηθευτούν τις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες παραγωγές του: βιβλία, διαδραστικούς δίσκους (CD-ROM), κινηματογραφικές παραγωγές.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του περιπτέρου του ΙΜΕ θα πλοηγηθούν στην «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» (www.ehw.gr) –ένα μεγάλης κλίμακας έργο στο Διαδίκτυο με αντικείμενο την παρουσίαση του ελληνικού στοιχείου στο χώρο και το χρόνο– και θα γνωρίσουν την ιστορία της Μικράς Ασίας, του Εύξεινου Πόντου και της Κωνσταντινούπολης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα περιηγηθούν στον Ιστορικό Διαδραστικό ¶τλαντα Μείζονος Ελληνισμού, που παρέχει τη δυνατότητα δυναμικής πλοήγησης τόσο σε επίπεδο οπτικής αναπαράστασης στο χώρο όσο και σε επίπεδο παροχής λεπτομερούς πληροφορίας, σχετικά με τις επιλογές του χρήστη. Οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιλοτικά και τα εργαλεία «έξυπνης» αναζήτησης στην «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» καθώς και τις εξελιγμένενες υπηρεσίες χαρτογραφικής αναπαράστασης στον ¶τλαντα Μείζονος Ελληνισμού.

Τέλος, το ΙΜΕ θα συμμετέχει στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στις 19:20, στην αίθουσα 6. Η κα Κλεοπάτρα Φέρλα, Επιστημονική υπεύθυνος ΕΜΕ και ο κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, Σύμβουλος Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων ΙΜΕ, θα παρουσιάσουν εισήγηση με θέμα: «Ιστορικός ¶τλαντας: Η ιστορική ψηφιακή χαρτογραφία στη διάθεση του κοινού και των ερευνητών».


Φεστιβάλ Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ζάππειο Μέγαρο

Διάρκεια:                    27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας:    9.30 – 20.00



Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (www.ime.gr) ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί εκθέσεις, προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Ο «Ελληνικός Κόσμος» (www.hellenic-cosmos.gr), το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Πειραιώς 254, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος έκλεισε 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο χώρος με τις περισσότερες επισκέψεις μαθητών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ φέτος το Μάρτιο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Θέατρον».



Η συμμετοχή του ΙΜΕ στη ΔΕΘ χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας» (¶ξονας: 1, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Το έργο «ΕΜΕ: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ ΚΠΣ.

Το έργο «Διάχωρον»» συγχρηματοδοτήθηκε από τους συμμετέχοντες φορείς και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας» του Μέτρου 1.2 του Ε.Π. Αττικής.

Τα έργα «ΜετΑ-Ον» και “e-NTERFACE” συγχρηματοδοτήθηκαν από τους συμμετέχοντες φορείς και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επεξεργασία Εικόνων, Ήχου και Γλώσσας» του Μέτρου 3.3 «Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη στην Κοινωνία της Πληροφορίας».



Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

25-11-2008
Το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού δίνει το «παρών» στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ