Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
02-09-2008
Δυναμική παρουσία του Ιδρύματος Mείζονος Eλληνισμού στην 73η ΔEΘ


Για έβδομη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που διεξάγεται από 6 έως 14 Σεπτεμβρίου 2008 στο εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO. Το ΙΜΕ φιλοξενείται στο περίπτερο 15 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου του ΙΜΕ θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα, μέσω του εξελιγμένου συστήματος Εικονικής Πραγματικότητας, να λάβουν μέρος σε μια πιλοτική εφαρμογή προσομοίωσης μάχης για παιδαγωγικούς σκοπούς. Η εφαρμογή θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να μάθει για τις Συρακούσες, για την περίοπτη θέση τους στον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και για το ιστορικό πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας. Επίσης, περιλαμβάνει βασικές λεπτομέρειες για τον Αρχιμήδη και τη σημασία του στην παγκόσμια διανόηση.

Στο περίπτερο του ΙΜΕ, οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην ιστορία και τον πολιτισμό μέσω των ηλεκτρονικών και έντυπων εκδόσεων του ΙΜΕ. Μεταξύ άλλων, θα πλοηγηθούν στην «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» (www.ehw.gr) –ένα μεγάλης κλίμακας έργο στο Διαδίκτυο με αντικείμενο την παρουσίαση του ελληνικού στοιχείου στο χώρο και το χρόνο– και θα γνωρίσουν την ιστορία της Μικράς Ασίας, του Εύξεινου Πόντου και της Κωνσταντινούπολης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης, θα περιηγηθούν τον Ιστορικό Διαδραστικό ¶τλαντα Μείζονος Ελληνισμού, που παρέχει τη δυνατότητα δυναμικής πλοήγησης τόσο σε επίπεδο οπτικής αναπαράστασης στο χώρο όσο και σε επίπεδο παροχής λεπτομερούς πληροφορίας σχετικά με τις επιλογές του χρήστη. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιλοτικά και τα εργαλεία «έξυπνης» αναζήτησης στην «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» καθώς και τις εξελιγμένενες υπηρεσίες χαρτογραφικής αναπαράστασης στον ¶τλαντα Μείζονος Ελληνισμού.

Τέλος, θα ενημερωθούν για όλα τα πρωτοποριακά προγράμματα και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και θα προμηθευτούν τις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες παραγωγές του: βιβλία, διαδραστικούς δίσκους (CD-ROM), κινηματογραφικές παραγωγές.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Eκθεσιακό Κέντρο HELEXPO
Περίπτερο 15 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Διάρκεια: 6-14 Σεπτεμβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 17.00-22.00
Σάββατο-Κυριακή: 10.00-22.00



Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί εκθέσεις, προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Πειραιώς 254, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος έκλεισε 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο χώρος με τις περισσότερες επισκέψεις μαθητών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ φέτος το Μάρτιο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Θέατρον».


Η συμμετοχή του ΙΜΕ στη ΔΕΘ χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας» (¶ξονας: 1, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Το έργο «ΕΜΕ: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ ΚΠΣ.

Το έργο «Διάχωρον»» συγχρηματοδοτήθηκε από τους συμμετέχοντες φορείς και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας» του Μέτρου 1.2 του Ε.Π. Αττικής.

Τα έργα «ΜετΑ-Ον» και "e-NTERFACE" συγχρηματοδοτήθηκαν από τους συμμετέχοντες φορείς και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επεξεργασία Εικόνων, Ήχου και Γλώσσας» του Μέτρου 3.3 «Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη στην Κοινωνία της Πληροφορίας».



Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

02-09-2008
Δυναμική παρουσία του Ιδρύματος Mείζονος Eλληνισμού στην 73η ΔEΘ


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ