Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
13-06-2018
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Ηγουμενίτσα


Με μια μεγάλη εκδήλωση ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας εγκαινίασαν τη συνεργασία τους  με προβολές της παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας του ΙΜΕ «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» και εκπαιδευτικά προγράμματα στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, επιδιώκοντας την εξωστρέφεια στην περιφέρεια,  επεκτείνει τις δράσεις του και εκτός Αθήνας, στην περιοχή της Ηπείρου, με τη δημιουργία παραρτήματος στην πόλη της Ηγουμενίτσας, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Η παρουσία του στην περιοχή αποτελεί την έναρξη μίας τριμερούς συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος, του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η κεντρική εκδήλωση που εγκαινίασε τη συνεργασία στην οποία η Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Εφραίμογλου, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χουλιαράς μίλησαν για τη συνεργασία αυτή. Χαιρετισμό επίσης, απηύθυναν ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλης, ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Μεθόδιος από την Ιερά Μονή Γηρομερίου, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου απέστειλε χαιρετισμό και ευχές για καλή επιτυχία στη συνεργασία. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Αντιπρύτανης ΤΕΙ Ηπείρου, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, εκπρόσωποι του Λιμενικού, του Πεζικού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.α.

Στο πλαίσιο της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων σε επίπεδο προβολής και εκπαίδευσης, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, θα πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας προγραμματισμένες προβολές της παραγωγής του ΙΜΕ «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» στον «Εικονικό Κινηματογράφο», το φορητό σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις τόσο για οργανωμένες σχολικές ομάδες, όσο και για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες το Σαββατοκύριακο. Οι δράσεις αυτές είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

 

Σύμφωνα με την κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: «Η Ήπειρος σήμερα θα πρέπει να πρωταγωνιστεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Είναι περιοχή που έχει διατηρήσει ατόφιο τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και αυτό της προσφέρει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για την ανάπτυξή της. Μια περιοχή που μπορεί να έχει πολλά και διαφορετικά είδη τουρισμού όλο τον χρόνο. Αλλά, είναι παράλληλα και μια περιφέρεια που αποτελεί τη δυτική πύλη της χώρας στο κομμάτι της μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Αυτά είναι μοναδικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν μέσα σε μια γενική στρατηγική ανόρθωσης, με επίκεντρο την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, θέλοντας να συμβάλει στην αναπτυξιακή αυτή προοπτική, προχωρά στην εφαρμογή νέων εργαλείων διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος της Θεσπρωτίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που η «Αγία Σοφία, μία από τις πιο πρόσφατες και άρτιες παραγωγές εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος θα παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας. Το ΙΜΕ έχει αναπτύξει δική του τεχνογνωσία και λογισμικό για θέατρα εικονικής πραγματικότητας και στόχος του υπήρξε πάντα η προσέγγιση όλο και μεγαλύτερου κοινού».

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, αφού καλωσόρισε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Ηγουμενίτσα δήλωσε:

«Αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας η ίδρυση του πρώτου εκτός των τειχών των Αθηνών παραρτήματός του ΙΜΕ στην Ηγουμενίτσα, ένα παράρτημα που ενισχύει την προσπάθεια να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, αλλά και της στρατηγικής των συνεργασιών και της εξωστρέφειας που έμπρακτα από την αρχή της θητείας μας ακολουθούμε.

Η συνεργασία αλλά και η σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας που εγκαινιάσαμε έχει ως στόχο:

  • τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και της ιστορίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που καλύπτουν την περιοχή τόσο του Δήμου Ηγουμενίτσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
  • την υποστήριξη της ερευνητικής προσπάθειας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε θέματα πολιτιστικά και ιστορικά, που αφορούν στην περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας και που δύνανται να αξιοποιηθούν από το Ίδρυμα στο πλαίσιο των σκοπών του για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού.
  • την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα ανάπτυξης και διαχείρισης πολιτιστικών έργων.
  • τη διάδοση και προβολή των δράσεων των δύο φορέων, τόσο στην περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

 Οι συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν χωρίς αντίτιμο τις υψηλού επιπέδου παραγωγές του ΙΜΕ, με τον εικονικό κινηματογράφο και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα να ζωντανεύουν το παρελθόν μας και να εξασφαλίζουν το μέλλον μας».

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χουλιαράς δήλωσε «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θεωρεί ότι ένας από τους πρωταρχικούς της στόχους είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν, φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το φορητό σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με την παραγωγή «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας», συμβάλλοντας από την δική της πλευρά στην ελπιδοφόρα συνεργασία που ξεκίνησαν μαζί με το ΙΜΕ και τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Πιστεύουμε ότι η παραγωγή αυτή θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων και θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα του μουσείου».

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πιστό στο σκοπό της ίδρυσής του, επιχειρεί να προωθήσει τις δραστηριότητές του σε χώρους μακριά από την πρωτεύουσα σε μια περιοχή με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον όπου τα περιθώρια διάσωσης και διαχείρισης, αλλά και κυρίως διάδοσης του πολιτιστικού αποθέματος είναι μεγάλα.

«Εικονικός Κινηματογράφος»: «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας»

Στον «Εικονικό Κινηματογράφο» επισκέπτες όλων των ηλικιών, με ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά ταξιδεύουν στο χρόνο, σε μνημεία και τόπους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και ζουν την εμπειρία της εμβύθισης στον εικονικό κόσμο. Στην εντυπωσιακή νέα παραγωγή του ΙΜΕ «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας», οι θεατές καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Μια μαγευτική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, όπου αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που άφησε σημαντικά  μνημεία στην περιοχή της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου. Η νέα διαδραστική αυτή παραγωγή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί εικονικά τον εμβληματικό χώρο της Αγίας Σοφίας και να τον παρατηρήσει όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του.

Για τον Ιούνιο το πρόγραμμα προβολών είναι:

  • Πέμπτη, 14/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
  • Κυριακή, 17/06/20181η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00
  • Τρίτη, 19/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
  • Πέμπτη, 21/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
  • Σάββατο, 23/06/20181η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00
  • Τρίτη, 26/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00
  • Πέμπτη, 28/06/2018, 1η προβολή, ώρα έναρξης: 11:00 | 2η προβολή, ώρα έναρξης: 13:00

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2665.0.28539 (Δευτ.-Παρ. 09:00-14:00). Παρακαλούμε για την προσέλευσή σας 10 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής. Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 5 άτομα. Σε περίπτωση ακύρωσης, παρακαλούμε ενημερώστε εγκαίρως.

 

Για τις προγραμματισμένες προβολές του Ιουλίου θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

 



Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

15-05-2018
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Ηγουμενίτσα


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ