Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
29-05-2015
Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών:
Ένα καινοτόμο πολιτιστικό κέντρο, που σχεδίασε και παρήγαγε
το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, επισκέφθηκε
η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu


Το «Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών» αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του συνδυασμού της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας με την ιστορία και την παράδοση.

Το Σάββατο 23 Μαΐου η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δημήτρης Εφραίμογλου, συνάντησαν την Ευρωπαία Επίτροπο, Corina Cretu, στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Η Ευρωπαία Επίτροπος και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης περιηγήθηκαν το υπερσύγχρονο κέντρο του Δήμου Λαμιέων, όπου οι επισκέπτες, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία (τρισδιάστατα γραφικά, εικονική πραγματικότητα, εικόνες αφής) έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όσα αφορούν στη Μάχη των Θερμοπυλών με έναν ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο.

Αρχικά, ο επισκέπτης παρακολουθεί την εισαγωγική ταινία στην αίθουσα προκαταρκτικής ενημέρωσης «Λεωνίδας». Ακολουθεί η αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας «Διηνεκής», όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί, με ειδικά γυαλιά τεχνολογίας κυκλικής πόλωσης, την προβολή της τρισδιάστατης ψηφιακής ταινίας για το στρατιωτικό εξοπλισμό Ελλήνων και Περσών. Στη συνέχεια, εισέρχεται στην αίθουσα διαδραστικών εφαρμογών, όπου σε οκτώ τραπέζια αφής παρουσιάζονται πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα το ιστορικό πλαίσιο της μάχης και την απήχησή της ως σήμερα. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι στο χρόνο: ο επισκέπτης μεταφέρεται στο πεδίο της μάχης και συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των στρατιωτών πριν από τη σύγκρουση.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σχεδίασε και παρήγαγε το περιεχόμενο των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν για το «Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών» του Δήμου Λαμιέων και είχε την ευθύνη της ιστορικής και επιστημονικής τους επιμέλειας.

Η Επίτροπος έμεινε εντυπωσιασμένη από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του μουσείου και από το σχεδόν βιωματικό τρόπο με τον οποίο αναπαρίσταται η ιστορία του τόπου, χωρίς την έκθεση αρχαίων ευρημάτων, αλλά με την αποκλειστική χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Από τη μεριά της η κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου τόνισε ότι: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Corina Cretu. Αποτελεί ένα σημάδι στήριξης στην προσπάθεια ανάδειξης των χώρων πολιτισμού στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει επιπλέον υλοποιήσει δύο εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στη Βοιωτία: την εικονική αναπαράσταση του ιερού και του μαντείου του Τροφωνίου στη Λιβαδειά και το Μυκηναϊκό Ανάκτορο της Θήβας.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

29-05-2015
Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών: Ένα καινοτόμο πολιτιστικό κέντρο, που σχεδίασε και παρήγαγε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, επισκέφθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ