Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
30-04-2015
Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαΐου 2015
στον «Ελληνικό Κόσμο»


Και τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)Σάββατο 2 Μαΐου
Το λιοντάρι και ο ποντικός
Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός, δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί συναντιούνται σε ένα μύθο του Αισώπου και δείχνουν πόσο χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Πώς κατάφερε ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Πώς ένιωθε το λιοντάρι και το ποντίκι στη σπηλιά; Πώς είναι το θυμωμένο λιοντάρι, και τι συμβαίνει όταν αυτό παγιδευτεί; Ακριβώς έτσι και οι μικροί μας φίλοι, πότε μικροί και πότε μεγάλοι, ανακαλύπτουν τη «δύναμή» τους μέσα από παιχνίδια έκφρασης και ρόλων.

Σάββατο 9 Μαΐου
Μια μέρα με το Χουμ και την Νταν
Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή, ο Χουμ και η Νταν, ανοίγουν τη σπηλιά τους και υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, τα παιδιά θα ανακαλύψουν μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα βοηθήσουν στην εξερεύνηση της καθημερινότητάς τους, ή αλλιώς του τρόπου με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια!

Σάββατο 16 Μαΐου
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου τα μυστικά σου...
Μαγεμένος ή μη, πάντα κάτι έχει να μας πει! Μέσα από καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους γύρω τους. Μεταμορφώνονται, πειραματίζονται και με το παιχνίδι εκφράζονται! Παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά. Ο καθρέφτης αυτή τη φορά αποτελεί έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία!

Σάββατο 23 Μαΐου
Είμαι η Ιμελία και δε με μέλει που είμαι γεμάτη μέλι!
Μια γλυκύτατη μελισσούλα «προσγειώνεται» στον «Ελληνικό Κόσμο». Είναι κοινωνική και πολυλογού. Έχει τόσα να πει για την οικογένειά της, το σπίτι της και... για το μέλι. Είναι η Ιμελία και συστήνει στα παιδιά την οργανωμένη κοινωνία των μελισσών, μέσα αλλά και έξω από το μελίσσι. Οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν το χορό των μελισσών, τις συνήθειές τους, τους ρόλους τους μέσα στο μελίσσι αλλά και το αγαθό που παράγουν, το μέλι. Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά ανακαλύπτουν το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρατηρούν, περιγράφουν και εκφράζονται με προφορικό, κινητικό και καλλιτεχνικό τρόπο.

Σάββατο 30 Μαΐου
Αέρας... ο παιχνιδιάρης!
Ο αέρας είναι το στοιχείο της φύσης που μας ακολουθεί παντού. Τον αισθανόμαστε αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε. Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα οδηγήσουν τα παιδιά σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του. Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους γνωρίσει με τον αόρατο φίλο τους, τον Αέρα.  Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πού ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του. Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές οδηγούν τους μικρούς μας φίλους σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του.

Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 • Για παιδιά 3-5 ετών
 • Ώρα έναρξης: 11:30
 • Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
 • Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/), Πειραιώς 254, Ταύρος.
 • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα
(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)Κυριακή 3 Μαΐου
Μικροί αρωματοποιοί
Τρεις σταγόνες φαντασία, καλή διάθεση και μίξη από τα πιο αγαπημένα λουλούδια και μπαχαρικά, φτάνουν για να γεμίσουν με αρώματα τον «Ελληνικό Κόσμο». Τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους άρωμα και ταξιδεύουν στις πιο όμορφες μυρωδιές της ιστορίας. Η αρωματοποιία είναι μία τέχνη που γεννήθηκε στην αρχαιότητα και μέχρι σήμερα γλυκαίνει την όσφρηση μας! Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν την ιστορία αυτής της τέχνης, από τον μινωικό και τον αιγυπτιακό πολιτισμό, μυρίζουν βοτάνια, παίζουν και τελικά δημιουργούν το δικό τους άρωμα.

Κυριακή 10 Μαΐου
Απ’ την πηγή σαν πιω νερό, το μέλλον όλων σας θα βρω!
…θα έλεγε η Πυθία σε όσους της ζητούσαν χρησμό. Κι ύστερα θα χανόταν στο άδυτό της, σύροντας τα βαριά βήματα και το μακρύ φόρεμά της, μέχρις ότου ο Απόλλωνας της αποκαλύψει τα μελλούμενα. Τα παιδιά ξεκινούν «ταξίδι» στα μαντεία της αρχαιότητας και ίσως κάποιος χρησμός τους αποκαλύψει το μέλλον.

Τα μαντεία της αρχαιότητας έχουν μείνει στην ιστορία. Πολίτες αλλά και ήρωες αναζητούσαν απαντήσεις για τα μελλούμενα. Ποιοι γνωστοί ήρωες και πολίτες είχαν ζητήσει χρησμό; Πόσο σημαντικά ήταν τα μαντεία στην αρχαιότητα; Για ποιους λόγους πήγαιναν οι άνθρωποι σε αυτά; Πώς συνδέεται η μαντεία με την ιστορία;


Κυριακή 17 Μαΐου
Θεότητες του νερού
Θεότητες των πηγών, των ποταμών και των θαλασσών, που μπερδεύονται μέσα στη δίνη του νερού, συστήνονται στα παιδιά και υπόσχονται πολλά παιχνίδια! Το νερό, το σημαντικό αυτό στοιχείο της φύσης, αποτέλεσε έμπνευση για πληθώρα μύθων στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Θεοί και θεότητες γεννήθηκαν στους αφρούς της θάλασσας και στις κοίτες των ποταμών. Νύμφες, Τρίτωνες και Νηρηίδες αποκαλύπτουν στα παιδιά τις ιδιότητές τους και τη μυθοπλασία γύρω τους, μέσα από δημιουργικά παιχνίδια.

Κυριακή 24 Μαΐου
Tα πλοία έχουν ιστορίες να μας διηγηθούν…
Η τριακόντορος, το πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου που έχει ρίξει άγκυρα στον «Ελληνικό Κόσμο», καλεί τους μικρούς μας φίλους να ταξιδέψουν μαζί της σε θάλασσες και λιμάνια της αρχαιότητας. Με καπετάνιο τη φαντασία και με δραστηριότητες μέσα αλλά και έξω από το πλοίο, τα παιδιά γίνονται ναυτικοί των αρχαίων χρόνων για να ανακαλύψουν ιστορία του, τη ζωή πάνω σε αυτό αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε ναυτικά ταξίδια. Η ναυτική ζωή της αρχαιότητας, η ιστορική εξέλιξη των πλοίων αλλά και ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα γίνονται αντικείμενο βιωματικής μάθησης.

Κυριακή 31 Μαΐου
Ανασκάπτω και ανακαλύπτω
Τα παιδιά γίνονται αρχαιολόγοι για μία μέρα παιρνοντας μέρος σε μια ανασκαφή! Πώς η ιστορία ξεπηδά μέσα από το χώμα; Πώς τα αρχαία αντικείμενα φτάνουν στις βιτρίνες ενός μουσείου; Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι μικροί μας φίλοι θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής και θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι συντήρησης και έκθεσης των ευρημάτων. Δουλεύοντας με πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα του «Ελληνικού Κόσμου» και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι συμμετέχοντας στην μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο!


Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 • Για Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού
 • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.
 • Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/), Πειραιώς 254, Ταύρος.
 • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ