Έτος:  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
22-09-2014
Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Oκτωβρίου 2014 στον «Ελληνικό Κόσμο»


Και φέτος, όλα τα σαββατοκύριακα από Οκτώβριο μέχρι Μάϊο, ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)


Σάββατο 4 Οκτωβρίου

Μια σταγόνα ταξιδεύει

«Γεια σας! Είμαι μια σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!»

Νερό… σύννεφο… πάγος… βροχή…

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροϊστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα  τους μηύσουν σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!


Σάββατο 11 Οκτωβρίου

Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι

«Από το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκκαλο πετιέται». Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να γνωρίσουν το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς. Τελικός προορισμός τους είναι ένα παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο, που ζωντανεύει στην «Κιβωτό» Εικονικής Πραγματικότητας κι έχει πολλά να τους διηγηθεί.

Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιόλαδου και οι ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό αποκαλύπτονται μέσα από ένα κύκλο δημιουργικών δραστηριοτήτων ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν το πολύτιμο δέντρο της ελληνικής γης.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου

Αλεύρι ζυμάρι ψωμί…την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία ν’ανακαλύψουν τα συστατικά και τα μυστικά του ψωμιού που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες λιχουδιές. Μαζί με τους γονείς τους, θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι ως...το ζύμωμα.

Τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το ψωμί είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Τα παιδιά θα μάθουν τα συστατικά του, τον τρόπο παρασκευής του και την ιστορία του, μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. 

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Είμαι η Ιμελία και δε με μέλει που είμαι γεμάτη μέλι!

Μια γλυκύτατη μελισσούλα «πετάει» στον «Ελληνικό Κόσμο». Είναι κοινωνική και πολυλογού. Έχει τόσα να πει: για την οικογένεια της, το σπίτι της και για… το μέλι!

Η Ιμελία, που είναι γλυκύτατη σαν μέλι, συστήνει στα παιδιά την οργανωμένη κοινωνία των μελισσών, μέσα αλλά και έξω από το μελίσσι! Οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν το χορό των μελισσών, τις συνήθειές τους, τους ρόλους τους μέσα στο μελίσσι αλλά και το αγαθό που παράγουν, το μέλι! Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρατηρούν, περιγράφουν και εκφράζονται μέσα από το λόγο, την κίνηση και τη δημιουργία.

Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα»

 • Για παιδιά 3-5 ετών
 • Ώρα έναρξης: 11:30
 • Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
 • Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/), Πειραιώς 254, Ταύρος.
 • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά προγράμματα


(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)


Κυριακή 5 Οκτωβρίου

Ανασκάπτω και ανακαλύπτω

Πώς η ιστορία ξεπηδά μέσα από το χώμα; Πώς τα αρχαία αντικείμενα φτάνουν στις βιτρίνες ενός μουσείου;

Αρκούν ένα φτυάρι, μυστρί, λεπτά πινέλα, καπέλο και καλή διάθεση ώστε τα παιδιά να νιώσουν τη συγκίνηση που χαρίζει η ανακάλυψη των κρυμμένων ευρημάτων στα σκάμματα του «Ελληνικού Κόσμου»! 

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά, ως μικροί αρχαιολόγοι,  θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής και θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι συντήρησης και έκθεσης των ευρημάτων. Δουλεύοντας με πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο αρχαιολόγοι συμμετέχοντας στη μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο!

Κυριακή 12 Οκτωβρίου

Tα πλοία έχουν ιστορίες να μας διηγηθούν…

Με καπετάνιο τη φαντασία,  τα παιδιά ταξιδεύουν με την τρiακόντορο και ανακαλύπτουν   τις ιστορίες των καραβιών...

Η τριακόντορος, το  πιστό αντίγραφο του αρχαίου πλοίου που έχει ρίξει άγκυρα στον «Ελληνικό Κόσμο» μας ταξιδεύει σε θάλασσες και λιμάνια της αρχαιότητας. Με δραστηριότητες μέσα αλλά και έξω από το πλοίο, τα παιδιά γίνονται ναυτικοί των αρχαίων χρόνων για να ανακαλύψουν την ιστορία του, τη ζωή πάνω σε αυτό αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε ναυτικά ταξίδια. Η ναυτική ζωή της αρχαιότητας, η ιστορική εξέλιξη των πλοίων αλλά και η ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα γίνονται αντικείμενο παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου

Θησέας: στο λαβύρινθο των περιπετειών του...

Σκίρων, Σίνης, Περιφήτης...είναι μόνο κάποιες από τις «απειλές» που αντιμετώπισε ο ατρόμητος Θησέας. Τα παιδιά, με σύμμαχο το παιχνίδι, ακολουθούν τα χνάρια του σπουδαίου ήρωα και μαθαίνουν τα κατορθώματά του.

Οι μικροί μας φίλοι, μέσα από ομαδικά και δημιουργικά παιχνίδια, ανακαλύπτουν τους άθλους του Θησέα και τους μύθους που περιβάλλουν τα κατορθώματά του. Παράλληλα, εμπνέονται από το σύμβολο της Αθήνας και κάνουν τις δικές τους δημιουργίες.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου

Εργαστήρι κούκλας: Δώσε ζωή σ΄ένα πανί...

Μαλλιά από μαλλί… μάτια κουμπιά και ένα πανί για σώμα! Οι κούκλες παίρνουν ζωή σ’ αυτό το εργαστήρι και γίνονται οι ήρωες που τα παιδιά επιλέγουν.

Τα παιδιά μέσα από ένα παιχνίδι θησαυρού μαθαίνουν για την ιστορία της κούκλας που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Στη συνέχεια δημιουργούν με απλά υλικά τη δική τους κούκλα και σκαρφίζονται μια φανταστική ιστορία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 • Για Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού
 • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.
 • Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/), Πειραιώς 254, Ταύρος.
 • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

22-09-2014
Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Oκτωβρίου 2014 στον «Ελληνικό Κόσμο»


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ