Σε αυτή τη διάλεξη... μην ξεχάσετε το αντιηλιακό σας!
Διάλεξη με θέμα τον Ήλιο θα πραγματοποιήσει ο
Δρ. Άγγελος Βουρλίδας, Αστροφυσικός, Space Science Division, U. S. Naval Laboratory, USA στον «
Ελληνικό Κόσμο», την
Τετάρτη 18 Ιουνίου και ώρα 19:00. H διάλεξη με τίτλο «
Τα Μελτέμια του Ήλιου: Εξερεύνηση των πηγών της ηλιακής δραστηριότητας με πρωτοποριακές διαστημικές αποστολές» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το
Αστεροσκοπείο Αθηνών, διοργανώνεται από τον
«Ελληνικό Κόσμο» στο πλαίσιο της έκθεσης
«Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.
Για τους περισότερους, ο Ήλιος είναι ένα βαρετό αλλά χρήσιμο αστέρι που μας φωτίζει, μας ζεσταίνει αλλά και μας...καίει, χωρίς προστασία... Αυτή όμως είναι μόνο η επιφάνεια. Η ατμόσφαιρα το Ήλιου, ορατή μόνο στις εκλείψεις ή από δορυφόρους, αναβράζει από δραστηριότητα. Είναι η πηγή του συνήθως ήσυχου, ηλιακού ανέμου που διαταράσσεται συχνά από μελτέμια---επιβλητικές εκτινάξεις μάζας και μαγνητικού πεδίου. Όταν τα μελτέμια αυτά γίνουν τυφώνες και χτυπήσουν τη Γη προκαλούν μεγάλες διαταραχές στην κινητή τηλεφωνία, το διαδίκτυο ακόμα και στην ηλεκτροδότηση στις βόρειες χώρες. Τι προκαλεί αυτά τα μελτέμια; Πότε και πως γίνονται τυφώνες; Μπορούμε να τα προβλέψουμε; Για τις βρούμε τις απαντήσεις, ένας συνηθισμένος δορυφόρος με τηλεσκόπια δεν αρκεί πλέον. Χρειάζονται πρωτοποριακές ιδέες, μερικές από τις οποίες είναι ήδη σε εφαρμογή, όπως οι στερεοσκοπικές παρατηρήσεις (STEREO) και ο Ήλιος σε slow motion (SDO).
Στην ομιλία αυτή ο κ. Βουρλίδας, με τη βοήθεια ταινιών και εικόνων, θα περιγράψει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις αποστολές STEREO SDO και θα παρουσιάσει το επόμενο βήμα: μια αποστολή (Solar Probe Plus) που θα ακουμπήσει τον Ήλιο!
Βιογραφικό Δρ. Βουρλίδα
Ο Δρ. Βουρλίδας αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου το 1989. Συνέχισε τις σπουδές του στις Η.Π.Α όπου απέκτησε το διδακτορικό στη Φυσική (1996) με ειδικότητα στην ηλιακή ραδιοαστρονομία. Εργάστηκε για ένα χρόνο στο Caltech και το 1997 προσλήφθηκε από το Naval Research Laboratory, όπου παραμένει μέχρι σήμερα, για να εργαστεί στην ανάλυση της ηλιακής δραστηριότητας μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων και στην κατασκευή τηλεσκοπίων για διαστημικές εφαρμογές.
Ο κ. Βουρλίδας ασχολείται με τη διαχείριση διαστημικών προγραμμάτων ως επιστημονικός υπεύθυνος (Project Scientist) δύο πυραυλικών (VAULT, VERIS) και τεσσάρων δορυφορικών προγραμμάτων: LASCO, SECCHI, SOLOHI και WISPR. Είναι διευθυντής του τμήματος Στεμματικής και Ηλιοσφερικής Φυσικής επιβλέποντας μια ομάδα έξι επιστημόνων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 140 συγγράμματα σε επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 5.000 αναφορές. Υποστηρίζει ενεργά την ανάμιξη ελληνικών ομάδων σε διαστημικά προγράμματα της ESA καθώς και φοιτητές που επιθυμούν να εργαστούν σε διαστημικές εφαρμογές.
Τετάρτη 18 Ioυνίου 2014
Έναρξη: 19:00
Αίθουσα Ιφιγένεια
Είσοδος ελεύθερη
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000
www.hellenic-cosmos.gr
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ