Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
23-05-2012
«Καλοκαίρι στην πόλη» 2012
H εναλλακτική καλοκαιρινή «κατασκήνωση» του «Ελληνικού Κόσμου»


Έκτατες συμμετοχές οι Burger Project, η θεατρική ομάδα AbOvo,
οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος και Γιάννης Λουκάκος
και πολλοί άλλοι...

Το «Καλοκαίρι στην πόλη», η εναλλακτική καλοκαιρινή «κατασκήνωση» στον «Ελληνικό Κόσμο», γίνεται ο απόλυτος προορισμός για τους μικρούς μας φίλους και φέτος το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα που αγάπησαν χιλιάδες παιδιά τα τελευταία χρόνια αρχίζει φέτος στις 
18 Ιουνίου και αποτελείται από 5 δεκαήμερα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μικροί «κατασκηνωτές» θα ταξιδέψουν στις γωνιές όλου του κόσμου μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία, τη μαγειρική, τη μουσική, το θέατρο, αλλά και τις συναρπαστικές προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, που είναι το «σήμα κατατεθέν» του «Ελληνικού Κόσμου».

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, διακεκριμένοι επαγγελματίες από διάφορους χώρους, γνωστοί για τη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες  που απευθύνονται σε παιδιά, όπως οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος και Γιάννης Λουκάκος, το μουσικό συγκρότημα Burger Project, η θεατρική ομάδα AbOvo, η Ομάδα Κοπέρνικος, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και το κουαρτέτο εγχόρδων Crescento καθώς και αθλητές και αθλήτριες των Παραολυμπιακών Αγώνων, θα συμμετέχουν στο «Καλοκαίρι στην Πόλη» μετατρέποντας το καλοκαίρι των παιδιών σε μια αξέχαστη εμπειρία!

Επίσης από φέτος το «Καλοκαίρι στην πόλη», εκτός από πιο αγαπημένος προορισμός των παιδιών, γίνεται και η πιο πρακτική λύση για τους γονείς όλης της Αττικής, καθώς θα διατίθεται πλέον πούλμαν για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τον «Ελληνικό Κόσμο» το πρωί και το απόγευμα αντίστοιχα.

Στο «Καλοκαίρι στην πόλη», επί δέκα ημέρες, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή (χωρίς τα Σαββατοκύριακα), τα παιδιά από 5 έως 12 ετών έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία εναλλακτική «κατασκήνωση» μέσα στο μουσειακό χώρο του «Ελληνικού Κόσμου». Από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη μαγεία της Εικονικής Πραγματικότητας, να αγαπήσουν το περιβάλλον, να πραγματοποιήσουν ανασκαφές σαν μικροί αρχαιολόγοι φέρνοντας στο φως μυστικά χαμένα στους αιώνες, να «ταξιδέψουν» με την τριακόντορο, πιστό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού καραβιού σε φυσικό μέγεθος, αλλά και να ασχοληθούν με θέματα όπως η μυθολογία, η ελληνική παράδοση και ιστορία, τα μαθηματικά, η αστρονομία και το κουκλοθέατρο. Τα παιδιά ολοκληρώνουν το δεκαήμερο με μια εορταστική εκδήλωση, όπου παρουσιάζουν στους γονείς τους διάφορα «δρώμενα» και τις κατασκευές που έχουν ετοιμάσει κατά τις δέκα δημιουργικές ημέρες τους στον «Ελληνικό Κόσμο».

Το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» περιλαμβάνει δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες, με ξεχωριστές δραστηριότητες καθεμία, προσφέροντας στα παιδιά και τους γονείς τη δυνατότητα επιλογής.

«Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»
1ο δεκαήμερο: 18-29 Ιουνίου
3ο δεκαήμερο: 16-27 Ιουλίου
5ο δεκαήμερο: 27 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου

Ο γύρος του κόσμου σε δέκα μέρες! Στα δεκαήμερα αυτά τα παιδιά θα γνωρίσουν ανθρώπους, τοπία και συνήθειες απ’ όλο τον κόσμο! Οι αποστάσεις δείχνουν να μικραίνουν και οι άνθρωποι να έρχονται πιο κοντά. Τα παιδιά μαγειρεύουν, παίζουν, φιλοτεχνούν, γνωρίζουν έθιμα και παραδόσεις, ενώ μέσα από προγράμματα Εικονικής Πραγματικότητας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο!


«Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!»
2ο δεκαήμερο: 2-13 Ιουλίου
4ο δεκαήμερο: 30 Ιουλίου-10 Αυγούστου

Παιχνίδια γνωστά και μη, παιχνίδια φαντασίας, έκφρασης και ανεμελιάς θα γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο των παιδιών σε αυτό το δεκαήμερο. Η ανασκαφή, τα μαθηματικά και η διατροφή είναι μόνο μερικά από τα θέματα που στα χέρια των μικρών μας φίλων θα γίνουν παιχνίδι. Παράλληλα, τα παιδιά, με έμπνευση και φαντασία, θα δημιουργήσουν τα δικά τους ξεχωριστά παιχνίδια.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Πολλοί ξεχωριστοί εξωτερικοί συνεργάτες θα συμμετέχουν στο φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» (θα πάρουν μέρος σε διαφορετικά δεκαήμερα), κάνοντας το φετινό καλοκαίρι των παιδιών πιο δροσερό και πιο συναρπαστικό από ποτέ!

Βurger Project
Καταφθάνουν για να ανεβάσουν τους τόνους στον «Ελληνικό Κόσμο»! Οι Burger Project είναι ένα από τα πλέον γνωστά συγκροτήματα της νέας μουσικής σκηνής της Ελλάδας. Παίζουν διασκευές με το δικό τους ευρηματικό και διασκεδαστικό τρόπο, καταφέρνοντας σε κάθε συναυλία τους να «κουνήσουν» και τους πιο απαιτητικούς θεατές. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η αλήθεια μπορεί να βρεθεί μόνο στις παιδικές ψυχές (ασχέτως ηλικίας), γι' αυτό και με κάθε ευκαιρία εμπλέκονται με παιδιά. Στο «Καλοκαίρι στην πόλη» οι Burger Project θα μυήσουν τα παιδιά στη μαγεία της μουσικής και στη χαρά του να παίζεις με άλλους, παρουσιάζοντας τα βασικά όργανα του συγκροτήματος (κιθάρα, πλήκτρα, κοντραμπάσο, τύμπανα, φυσαρμόνικα, καζού, γιουκαλίλι), αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η φωνή ως ερμηνευτικό και μουσικό όργανο. Μέσα από ρυθμολογικά παιχνίδια θα εμπλέξουν τα παιδιά στη μουσική δημιουργία, ενώ στο τέλος θα πραγματοποιήσουν μια μίνι συναυλία μόνο γι' αυτά!

Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιάννης Λουκάκος
Οι 3 γνωστοί και αγαπημένοι σεφ των παιδιών αποκαλύπτουν στα μικρούς «κατασκηνωτές» τα μυστικά της μαγειρικής. Τα παιδιά δημιουργούν διαφορετικά πιάτα και παίρνουν μέρος σε ένα παιχνίδι γεύσης, αρώματος και αισθητικής! Οι τρεις σεφ θα συμμετέχουν στο «Καλοκαίρι στην πόλη» σε διαφορετικά δεκαήμερα.

Θεατρική Ομάδα AbOvo
Η Μαρία Μπαλούτσου και ο Γιάννης Σαρακατσάνης, της θεατρικής ομάδας AbOvo, καλούν τα παιδιά να κάνουν μαζί τους το γύρο του κόσμου με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο! Η ομάδα αυτή, που γνωρίζει καλά τη συνταγή της δημιουργίας των παραστάσεων με το περισσότερο γέλιο, χρησιμοποιεί το σωματικό θέατρο και το παιχνίδι για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους διαφορετικούς πολιτισμούς του πλανήτη μας!

Ομάδα Κοπέρνικος
Η Ομάδα Κοπέρνικος θα παρουσιάσει το παιδικό βιβλίο «ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΩ!», το οποίο έχουν γράψει ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη και έχει εικονογραφήσει η Ελίζα Βαβούρη. Ήρωας του βιβλίου είναι ο μικρός Αχιλλέας, που θέλει να αρρωστήσει για να χάσει ένα διαγώνισμα γεωγραφίας! Τι γίνεται όμως όταν ο κύριος Πυρετός ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του θαρραλέου μπόμπιρα και καταφτάνει πανέτοιμος με το ειδικό βαλιτσάκι του στο χέρι; Η παρουσίαση του βιβλίου περιλαμβάνει θεατρική αφήγηση του παραμυθιού, αλλά και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στη ροή της ιστορίας, εικονογραφώντας τους ήρωες, ανοίγοντας μαγικά κουτιά, συναρμολογώντας χρωματιστά παζλ και φτιάχνοντας ευφάνταστες κατασκευές!

Σε άλλο δεκαήμερο η Ομάδα Κοπέρνικος θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά «Ο Κόσμος Ανάποδα». Με ένα λάθος υπολογισμό ο Βουλεβάρτος χάνει το δρόμο του για τα καλά και περιφέρεται άσκοπα στον Ανάποδο Κόσμο, με μοναδικό οδηγό ένα χάρτη και τη βοήθεια των παιδιών! Αλλόκοτοι χαρακτήρες, όπως η ξακουστή μάγισσα Σκουποξυλάνθη, ο ατυχής κύριος Γρουσουζέλος, ο πανίσχυρος Πυρετός, η μποέμ θεία Πανακότα και πολλοί άλλοι, παρελαύνουν από μπροστά του και τον παρασύρουν στο φανταστικό κόσμο τους, κάνοντας το ταξίδι του ολοένα και πιο διασκεδαστικό... Το μουσικοθεατρικό δρώμενο, βασισμένο στο ομώνυμο παιδικό μουσικό CD, σε μουσική του 'Αγγελου Αγγέλου και στίχους της Έμης Σίνη, συνδυάζει τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι με χιουμοριστικούς και ευφάνταστους θεατρικούς διαλόγους, δημιουργώντας ένα απολαυστικό θέαμα.

Γιώργος Κωνσταντινίδης και κουαρτέτο εγχόρδων Crescento
Μέσα από το πρόγραμμα «Μάθε τα μουσικά όργανα – γράψε τη δική σου μουσική!», ο συγγραφέας και μουσικός Γιώργος Κωνσταντινίδης με τη συμμετοχή των εξαίρετων μουσικών του κουαρτέτου εγχόρδων Crescento θα ταξιδέψει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της μουσικής, χρησιμοποιώντας εικόνες, παιχνίδια και ήχους. Η γνωριμία με τα μουσικά όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας θα εναλλάσσεται με ακροάσεις και παιχνίδια σύνθεσης από τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να ακούσουν τη σύνθεσή τους από τους μουσικούς του κουαρτέτου!

«Εκπαίδευση διαφορετικότητας – Εκπαίδευση ζωής»
Αθλητές και αθλήτριες των Παραολυμπιακών Αγώνων έρχονται στον «Ελληνικό Κόσμο» για να αποδείξουν ότι η διαφορετικότητα κάνει τη διαφορά. Με προβολές, συζητήσεις, παιχνίδια και δράσεις αποδεικνύουν πόσο διαφορετικοί αλλά και ίσοι είμαστε όλοι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»
«Καλοκαίρι στην πόλη», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
http://summer.hellenic-cosmos.gr/
reservation@ime.gr
Για επιπλέον πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 212 254 0650


Δεκαήμερα:
1ο δεκαήμερο: 18-29 Ιουνίου «Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»
2ο δεκαήμερο: 2-13 Ιουλίου «Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!»
3ο δεκαήμερο: 16-27 Ιουλίου «Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»
4ο δεκαήμερο: 30 Ιουλίου-10 Αυγούστου «Παίζω, παίζεις, παίζουμε; Παιχνίδια που μας ενώνουν!»
5ο δεκαήμερο: 27 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου «Ο γύρος του κόσμου στον "Ελληνικό Κόσμο"»


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 14 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

23-05-2012
«Καλοκαίρι στην πόλη 2012»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ