Έτος:  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
02-01-2012
Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου & Κυριακής
τον Ιανουάριο στον «Ελληνικό Κόσμο»


Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται κάθε Σάββατο και Κυριακή όλα τα παιδιά, για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες! Νέα συναρπαστικά προγράμματα θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς φίλους μας όλη τη σχολική περίοδο.

Όπως κάθε χρόνο, τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα διαρκούν μέχρι το Μάιο και απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού. Tα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012
«Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας!»
Ένα ουράνιο τόξο παρασύρει τα παιδιά στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών». Τα παιδιά προσγειώνονται στην παλέτα ενός ζωγράφου, αναμειγνύουν σχήματα και χρώματα και μέσα από ένα παιχνίδι τέχνης εκφράζονται δημιουργικά.

Με ερέθισμα την έκθεση, τα παιδιά, με την πολύτιμη συνεργασία των γονιών τους και των μουσειοπαιδαγωγών, έρχονται σε επαφή με βασικές προμαθηματικές έννοιες. Παράλληλα ανακαλύπτουν το χώρο του μουσείου, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν υλικά και τεχνικές ζωγραφικής, εκφράζονται μέσα από τη σωματική κίνηση και καλλιεργούν το αισθητικό τους κριτήριο.
Διάρκεια: 70 λεπτά

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012
«Παν μέτρον άριστον»... και στη διατροφή
Σάββατο πρωί τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους πηγαίνοντας στην «αγορά» του «Ελληνικού Κόσμου». Εκεί, πραγματοποιώντας τις «αγορές» τους για το μεσημεριανό γεύμα, μικροί και μεγάλοι θα συνειδητοποιήσουν την προέλευση των τροφών και την ευεργετική επίδραση της ισορροπημένης διατροφής στον οργανισμό. Με άξονα βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία και την κινητικότητά τους, διοχετεύουν την ενέργειά τους σε δραστηριότητες γνωστικού περιεχομένου και ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν την ισορροπημένη διατροφή.
Διάρκεια: 70 λεπτά

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012
«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (ένα λαϊκό παραμύθι)
Οι μικροί φίλοι μας θα προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι. Αυτό το παραμύθι θα «ζωντανέψει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και πολύ παιχνίδι.

Μέσα από το λαϊκό παραμύθι «ο ποντικός και η θυγατέρα του» ξεδιπλώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό παιδιά και γονείς να βιώσουν μια ιστορία που συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση. Έτσι έρχονται με έμμεσο τρόπο σε επαφή με τα έθιμα του τόπου μας. Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική κίνηση και αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο.
Διάρκεια: 70 λεπτά

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
«Η Αργοναυτική Εκστρατεία» (από το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»)
Τα «Αργοναυτικά», το ωραιότερο έπος των Αλεξανδρινών χρόνων, εμπνέει το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες», ο οποίος ετοίμασε μια εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα την ελληνική μυθολογία. Στην παράσταση ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών καθώς και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική νότα. Τα παιδιά ταυτίζονται τόσο με τους μυθικούς ήρωες όσο και με τις κούκλες. Στο τέλος, οι θεατές έρχονται σε επαφή με τις κούκλες, αναγνωρίζοντας τη θεατρική σύμβαση: το γεγονός πως ένας άνθρωπος είναι αυτός που τους δίνει ζωή!
Διάρκεια: 80 λεπτά με 10 λεπτά διάλειμμα

Γενικές πληροφορίες
για τα οικογενειακά προσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα
του «Ελληνικού Κόσμου»

  • Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για ένα παιδί και το συνοδό του.
  • Ώρα έναρξης: 11:30
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, www.hellenic-cosmos.gr, http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
  • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
«Ήρωες του σήμερα και του χθες»
Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά γνωρίζουν χαρακτήρες που εξάπτουν τη φαντασία, από το Θησέα, τον Ηρακλή και τον Οδυσσέα μέχρι σημερινούς ήρωες όπως το Spiderman, τoν Batman και το Superman. Πόσο διαφορετικοί αλλά και πόσο όμοιοι μπορεί να είναι; Μέσα από δραστηριότητες τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις πηγές άντλησης της δύναμης των ηρώων αυτών και θα τους αναζητήσουν ολόγυρά τους! Με φαντασία και δημιουργικότητα θα δώσουν πνοή στο δικό τους ήρωα!
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012
«Τα παιδία, χωρίς ηλικία, παίζει!»
Οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής δεν αφήνουν πολύ χρόνο για παιχνίδι. Για το λόγο αυτό, παιδιά και γονείς θα παίξουν με την ψυχή τους! Οι μεγάλοι θα θυμηθούν και οι μικροί θα γνωρίσουν παιχνίδια όπως η αμπάριζα, το αλάτι ψιλό, οι βόλοι, τα μήλα, το δαχτυλίδι, η μικρή Ελένη και άλλα πολλά, σε ένα πρόγραμμα που θα τονώσει το ομαδικό πνεύμα και θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού με τους γονείς τους

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
«Ψάλε μας, θεά, τον τρομερό θυμό του Αχιλλέα!»
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα ταξιδέψει τα παιδιά έως την αρχαία Τροία, όπου θα ανακαλύψουν πληροφορίες για τον πιο ξακουστό πόλεμο όλων των εποχών, τις αιτίες που τον προκάλεσαν και τους άθλους ηρώων που άφησαν εποχή, όπως ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και ο Έκτορας. Θα ακούσουν ιστορίες για την ωραία Ελένη, για το μήλον της Έριδος και το δούρειο ίππο. Με αυτό τον τρόπο θα έρθουν σε επαφή με τον Όμηρο και τα αριστουργήματά του, ενώ στη συνέχεια θα παίξουν παιχνίδια με κάρτες και θα σκηνοθετήσουν τη δική τους παράσταση για τον Τρωικό πόλεμο. 
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
«Εργαστήρι: κατασκευάζοντας κούκλες»
Ένα μαγικό εργαστήρι που ταξιδεύει τα παιδιά στον κόσμο του κουκλοθέατρου. Ένα εργαστήρι στο οποίο δε θα αξιοποιήσουν μόνο τα χέρια τους, αλλά τη φαντασία τους και όλες τις εικόνες από τον κόσμο των παραμυθιών ή της μυθολογίας που θα τους έρθουν στο μυαλό! Με χαρτί, αλεύρι, μπαλόνια και άλλα πολλά υλικά θα δημιουργήσουν τις δικές τους κούκλες, οι οποίες στη συνέχεια θα ζωντανέψουν από τα ίδια τα παιδιά.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Γενικές πληροφορίες
για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

  • Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
  • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, www.hellenic-cosmos.gr, http://sundays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
  • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr, εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 13 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (
http://edu.ime.gr). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ