Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
05-09-2011
Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά στον «Ελληνικό Κόσμο»
Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου για παιδιά προσχολικής ηλικίας Οκτωβρίου


Η επιστροφή στα θρανία γίνεται πολύ εύκολη για τα παιδιά, αφού γνωρίζουν πως όλες τις Κυριακές του χρόνου ο «Ελληνικός Κόσμος» θα τα υποδέχεται για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες! Νέα συναρπαστικά προγράμματα θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς φίλους μας και τη φετινή σχολική περίοδο, ξεκινώντας από τις Κυριακές του Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο, τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα διαρκούν μέχρι το Μάιο και απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Επίσης, από τον Οκτώβριο και κάθε Σάββατο πρωί θα υλοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο» τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τίτλο «Πριν το σχολείο». Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται  από τους γονείς τους.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα



Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011
«Tαξιδεύοντας στο χάρτη της φαντασίας με ένα ιστορικό καράβι»


Η τριακόντορος, το πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου που έχει αράξει μόνιμα στο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου», μαθαίνει στα παιδιά την ιστορική εξέλιξη των πλοίων. Οι μικροί φίλοι μας ανακαλύπτουν τις πολλαπλές πλευρές της ναυτικής ζωής στην αρχαιότητα και αντιλαμβάνονται τους λόγους που οδήγησαν τους προγόνους μας στα ναυτικά ταξίδια. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία ενός αρχαίου πλοίου, τη ζωή πάνω σε αυτό αλλά και στοιχεία για τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού


Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011
«Αργοναυτική εκστρατεία»


Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά πτυχές από το μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, με κεντρικό άξονα τις περιπέτειες του Ιάσονα και την πορεία των Αργοναυτών. Αφού παρακολουθήσουν την εξιστόρηση του μύθου, οι μικροί φίλοι μας θα συμμετάσχουν ενεργά στην εκστρατεία μέσω δραματοποίησης και θα δημιουργήσουν το δικό τους τρισδιάστατο χάρτη με την πορεία των Αργοναυτών.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011
«Ένας μυθοποιός διαφορετικός... ο Αίσωπος!»

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον αλληγορικό και διδακτικό λόγο του Αισώπου αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μέρος της αρχαίας μας παράδοσης. Τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους, αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο και αντιλαμβάνονται τις κινητικές τους ικανότητες. Μέσα από το παιχνίδι επιλέγονται μύθοι του Αισώπου που μας αποκαλύπτουν ιστορίες του ζωικού βασιλείου, παροιμίες για τα ζώα, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους.
Νήπια και παιδιά έως Γ' Δημοτικού

«Ανασκάπτω και ανακαλύπτω»

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής και θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι συντήρησης και συναρμολόγησης ευρημάτων. Δουλεύοντας με εργαλεία μέσα στο σκάμμα, παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, αλλά και παρατηρώντας μια πραγματική τοιχογραφία που θα στηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο», θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι!
Δ' έως Στ' Δημοτικού


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011
«Σαγκάλ: ο ποιητής των χρωμάτων!»

Οι πίνακες του ποιητή των χρωμάτων Σαγκάλ δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν μέσω της ζωγραφικής, να αναπτύξουν τη δημιουργική φαντασία τους και να έρθουν σε επαφή με πολλά και διαφορετικά υλικά. Τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη θα τιτλοφορηθούν εκ νέου από τα παιδιά, θα αναπαρασταθούν ζωντανά και θα αποτελέσουν αφορμή για τη δημιουργία ιστοριών και νέων καλλιτεχνικών έργων.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011
Εργαστήρι πηλού

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης του πηλού και θα μάθουν να διακοσμούν τα δικά τους κεραμικά αντικείμενα! Με πηγή έμπνευσης τη φύση και τη λαϊκή παράδοση, οι μικροί δημιουργοί θα φιλοτεχνήσουν τα δικά τους πήλινα αντικείμενα με χρώματα και φαντασία. Χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, θα δώσουν στον πηλό την επιθυμητή μορφή, ξετυλίγοντας τα μυστικά μιας από τις αρχαιότερες τέχνες, της κεραμικής.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού


Γενικές πληροφορίες
για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

  • Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
  • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, www.hellenic-cosmos.gr, http://sundays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
  • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Σαββατιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα
για παιδιά προσχολικής ηλικίας



Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 29 Οκτωβρίου
«Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας!»

Ένα ουράνιο τόξο παρασύρει τα παιδιά στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών». Τα παιδιά προσγειώνονται στην παλέτα ενός ζωγράφου, αναμειγνύουν σχήματα και χρώματα και μέσα από ένα παιχνίδι τέχνης εκφράζονται δημιουργικά.
Με ερέθισμα την έκθεση, τα παιδιά, με την πολύτιμη συνεργασία των γονιών τους και των μουσειοπαιδαγωγών, έρχονται σε επαφή με βασικές προμαθηματικές έννοιες. Παράλληλα ανακαλύπτουν το χώρο του μουσείου, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν υλικά και τεχνικές ζωγραφικής, εκφράζονται μέσα από τη σωματική κίνηση και καλλιεργούν το αισθητικό τους κριτήριο.
Διάρκεια: 70 λεπτά


Σάββατο 8 Οκτωβρίου
«Παν μέτρον άριστον»... και στη διατροφή

Σάββατο πρωί τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους πηγαίνοντας στην «αγορά» του «Ελληνικού Κόσμου». Εκεί θα κάνουν τα ψώνια για το μεσημεριανό τραπέζι, θα συζητήσουν όλα μαζί τις επιλογές τους και μέσα από… πολύ παιχνίδι θα ανακαλύψουν κάποιες από τις πηγές των τροφών.
Πραγματοποιώντας τις «αγορές» τους για το μεσημεριανό γεύμα, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν στη διαδικασία να συνειδητοποιήσουν την προέλευση των τροφών και την ευεργετική επίδραση της ισορροπημένης διατροφής στον οργανισμό. Με άξονα βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία και την κινητικότητά τους, διοχετεύουν την ενέργειά τους σε δραστηριότητες γνωστικού περιεχομένου και ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν την ισορροπημένη διατροφή.
Διάρκεια: 70 λεπτά


Σάββατο 15 Οκτωβρίου
«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (ένα λαϊκό παραμύθι)

Οι μικροί φίλοι μας θα προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι «ζωντανεύει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και πολύ παιχνίδι.
Μέσα από το λαϊκό παραμύθι «ο ποντικός και η θυγατέρα του» ξεδιπλώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό παιδιά και γονείς να βιώσουν μια ιστορία που συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση. Έτσι έρχονται σε επαφή με έμμεσο τρόπο με τα έθιμα του τόπου μας. Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική κίνηση και αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο.
Διάρκεια: 70 λεπτά


Σάββατο 22 Οκτωβρίου
«Η Αργοναυτική Εκστρατεία» από το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»

Τα «Αργοναυτικά», το ωραιότερο έπος των Αλεξανδρινών χρόνων, εμπνέει το θίασο Αθηναϊκές Μαριονέτες, ο οποίος ετοίμασε μια εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα την ελληνική μυθολογία. Στην παράσταση ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών καθώς και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική πνοή.
Τα παιδιά ταυτίζονται τόσο με τους μυθικούς ήρωες όσο και με τις κούκλες. Στο τέλος οι θεατές έρχονται σε επαφή με τις κούκλες, αναγνωρίζοντας τη θεατρική σύμβαση: το γεγονός πως ένας άνθρωπος είναι αυτός που τους δίνει ζωή!
Διάρκεια: 80 λεπτά με 10 λεπτά διάλειμμα
 

Γενικές πληροφορίες
για τα οικογενειακά προσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα
του «Ελληνικού Κόσμου»

  • Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για ένα παιδί και το συνοδό του.
  • Ώρα έναρξης: 11:30
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0640 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, www.hellenic-cosmos.gr, http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
  • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης

Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έκλεισε φέτος 13 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

05-09-2011
Φωτογραφίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων Οκτωβρίου 2011


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ