Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
19-11-2007
Σύνδεση του μονοθέσιου Δημοτικoύ σχολείου στο χωριό Κλειδί των Οινοφύτων με τη «Θόλο» μέσω ευρυζωνικών δορυφορικών υπηρεσιών


Οι μαθητές παρακολούθησαν από την τάξη τους την «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών»!

Ένα εικονικό ταξίδι στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας από τα θρανία τους πραγματοποίησαν στις 19 Νοεμβρίου 2007 οι μαθητές του μονοθέσιου Δημοτικού σχολείου στο χωριό Κλειδί των Οινοφύτων Βοιωτίας. Για 45 λεπτά οι μαθητές συνδέθηκαν μέσω ευρυζωνικών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών με τη «Θόλο», το «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου» και παρακολούθησαν την προβολή «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών». Η σύνδεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Discovery Days: Advanced Technology meets Science and Culture».

Η κοινή αυτή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του έργου ΕΡΜΗΣ (http://www.ea.gr/ep/hermes/), έχει στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η «ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση – σύστημα διαύλου επιστροφής (DVB-RCS)», ώστε η διαστημική τεχνολογία για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών να καλύπτει τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών. Μέσω της ευρυζωνικής δορυφορικής σύνδεσης, τα απομακρυσμένα σχολεία μπορούν να συμμετέχουν σε μια πρωτόγνωρη μαθησιακή εμπειρία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το σχολείο εφοδιάζεται με εξοπλισμό ευρυζωνικής δορυφορικής σύνδεσης και πλήθος εκπαιδευτικές εφαρμογές, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται ώστε να μετατραπεί σε πρότυπο σχολικής καινοτομίας και ευρύτερα σε κέντρο υποστήριξης της διά βίου μάθησης για όλη την κοινότητα που το φιλοξενεί. Μέσω εικόνας και ήχου υψηλής ποιότητας, οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται μουσεία, βιβλιοθήκες ή αρχαιολογικούς χώρους, να παρακολουθούν ζωντανά τις δράσεις και να συμμετέχουν στην εμπειρία της αλληλεπίδρασης με τους χώρους και τα εκθέματα.

Η συγκεκριμένη προβολή αποτελεί σταθμό μιας σειράς παρόμοιων συνδέσεων, που πραγματοποιούνται με απομακρυσμένα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσω Εικονικής Πραγματικότητας, οι μαθητές ξεναγούνται στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, σε τρεις διαφορετικές χρονικές ιστορικές περιόδους (Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή), ώστε να γνωρίσουν την εξέλιξη και μεταβολή των λειτουργιών του χώρου, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις τους μέσα στο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της εικονικής περιήγησης στην Αρχαία Αγορά, οι μαθητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΙΜΕ και τις δραστηριότητές του μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ime.gr/ ή στο τηλ. 212 254 3800.copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ