Έτος:  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
21-10-2010
Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Νοεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο»


Ιππότες και πριγκίπισσες, λαϊκοί πρωτομάστορες που έχουν χτίσει παραδοσιακά κτήρια, γέφυρες και μύλους ανά την Ελλάδα, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, που μαθαίνουν να κατασκευάζουν μόνα τους διακοσμητικά αντικείμενα για το δωμάτιό τους, πρωταγωνιστούν στα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Νοεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο» (τα προγράμματα της Κυριακής 7 Νοεμβρίου ακυρώνονται λόγω εκλογών, καθώς ο «Ελληνικός Κόσμος θα παραμείνει κλειστός).

Συγκεκριμένα, τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Νοεμβρίου είναι τα εξής:

14 Nοεμβρίου: Εργαστήρι: Κατασκευάζω και χρησιμοποιώ
21 Νοεμβρίου: «Βεντεμάροι», «Κουδαραίοι», «Κιουπρουλήδες»: Οι λαϊκοί μαστόροι και οι δημιουργίες τους
28 Νοεμβρίου: Δράκοι εναντίον ιπποτών στο κάστρο των παραμυθιών

14 Νοεμβρίου 2010
Εργαστήρι: Κατασκευάζω και χρησιμοποιώ

Οι δικές μας δημιουργίες δίνουν άλλο «χρώμα» στο δωμάτιό μας. Κορνίζες, μολυβοθήκες, σελιδοδείκτες και άλλα υλικά, όλα φτιαγμένα με τα δικά μας χέρια!

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να αναγνωρίσουν τα παιδιά την αξία της χειροτεχνίας αλλά και να αξιοποιήσουν ανακυκλώσιμα ή άχρηστα υλικά προκειμένου να δημιουργήσουν πολλές και διαφορετικές κατασκευές. Μέσα από τη δημιουργία, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της ανακύκλωσης και βιώνουν τα θετικά συναισθήματα που αποκομίζουμε όλοι μας όταν φτιάχνουμε δικές μας κατασκευές με σκοπό να διακοσμήσουμε τον προσωπικό μας χώρο.

Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 2122540600 ( κωδικός  0607) ή  στο 212 254 0607.


21 Νοεμβρίου 2010
«Βεντεμάροι», «Κουδαραίοι», «Κιουπρουλήδες»:
Οι λαϊκοί μαστόροι και οι δημιουργίες τους

Κτήρια, γέφυρες, μύλοι, βρύσες, κεραμικά... όλα φτιαγμένα με μεράκι. Ελάτε να φτιάξουμε το δικό μας «σινάφι»! Ας ακολουθήσουμε τον πρωτομάστορα, για να ανακαλύψουμε τα μυστικά της τέχνης του!

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τους λαϊκούς μαστόρους διάφορων περιοχών της Ελλάδας και να εκτιμήσουν τις δημιουργίες τους. Το σύνολο της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φτιάχτηκε από τους λαϊκούς, ανώνυμους μαστόρους που ήταν οργανωμένοι σε ομάδες και ταξίδευαν από περιοχή σε περιοχή, κατασκευάζοντας κτήρια, γεφύρια, βρύσες, μύλους κι ό,τι άλλο χρειαζόταν ένας παραδοσιακός οικισμός. Τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να αναπλάσουν με τη φαντασία τους τον τρόπο ζωής των λαϊκών μαστόρων, να συνδέσουν τα παραδοσιακά κτίσματα τα οποία βλέπουμε ακόμα και σήμερα με τους θεσμούς, την εποχή και τους ανθρώπους που τα κατασκεύασαν και να κατανοήσουν τους λόγους που οδήγησαν τους ανθρώπους να σχηματίσουν ομάδες-«σινάφια» και να ταξιδέψουν για βιοποριστικούς λόγους.

Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 2122540600 ( κωδικός  0608) ή  στο 212 254 0608.


28 Νοεμβρίου 2010
Δράκοι εναντίον ιπποτών στο κάστρο των παραμυθιών


Για κάστρα και ιππότες ξέρουμε. Για δράκους έχουμε ακούσει. Τι γίνεται, όμως, όταν όλα αυτά συναντιούνται; Το πραγματικό και το φανταστικό έρχονται σε σύγκρουση και ο μύθος ανακατεύεται με την πραγματικότητα. Παραμυθοϊστορίες και άλλα, για όντα που υπήρχαν ή μπορεί και όχι...

Σκοπός του προγράμματος αυτής της Κυριακής είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά τη ζωή και τον κόσμο των ιπποτών – από την εκπαίδευσή τους έως το τελετουργικό ανακήρυξης και τον εξοπλισμό τους. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιππότες γνωστούς από την ιστορία και τη δράση τους και να ανακαλύψουν τη δομή και την οργάνωση ενός κάστρου. Ο Δον Κιχώτης, ο βασιλιάς Αρθούρος, ο Λάνσελοτ, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη συναντιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», όπου τα ιστορικά στοιχεία θα μπλέξουν με τα παραμύθια.

Οικόσημα και πανοπλίες, καταπέλτες και πολιορκητικές μηχανές, τείχη και πολεμίστρες, βασιλείς και πριγκίπισσες θα ζωντανέψουν μέσα από την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι, ενώ εικόνες από την εποχή εκείνη θα γίνουν οι μηχανές του χρόνου μέσα από δραστηριότητες όπως η ζωγραφική.

 Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 2122540600 ( κωδικός  0609) ή στο  212 254 0609.


Γενικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα

του «Ελληνικού Κόσμου»
  • Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
  • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0000 (& τον αντίστοιχο κωδικό) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
    www.hellenic-cosmos.gr, http://sundays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
    .


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Μάρτιο του 2007 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ