Έτος:  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
24-09-2010
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»


Η μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου
 με το Βασίλη  Χαραλαμπόπουλο,
σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,
στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», για μόνο 20 παραστάσεις
 

Από τις 13 Οκτωβρίου και για μόνο 20 παραστάσεις, η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, θα φιλοξενείται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου, που παίχτηκε στο ασφυκτικά γεμάτο θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και στην επαρχία, παρουσιάζεται και στο αθηναϊκό κοινό για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 Η «Λυσιστράτη» διδάχτηκε το 411 π.Χ. Η Αθήνα τότε μετρούσε ήδη είκοσι χρόνια πολέμου –ο Πελοποννησιακός πόλεμος άρχισε το 431 π.Χ.– και ο Αριστοφάνης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, έδωσε με ευφυή τρόπο το δικό του ειρηνικό στίγμα. Με όπλα του το εύρημα της σεξουαλικής απεργίας, την ανελέητη σάτιρα και μια γλώσσα ευρηματική όσο και αθυρόστομη, καταδικάζει τον πόλεμο και προβάλλει την ανάγκη για πανελλήνια ενότητα. Ερωτικά τεχνάσματα, κωμικές παρεξηγήσεις και πληθωρική δράση συνθέτουν μια απολαυστική κωμωδία, όπου η γυναικεία εξυπνάδα αναδεικνύεται η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση.

Η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά καθήκοντά» τους, για να αναγκάσουν τους άντρες να τερματίσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Τότε, ένας άλλος πόλεμος αρχίζει, ανάμεσα στα δύο φύλα!

Με φόντο το μοναδικό σκηνικό του Μανώλη Παντελιδάκη, θα στηθεί ξανά στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» η πολυσυζητημένη καλοκαιρινή παράσταση για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φθορά, τη διαφθορά και τη συμφιλίωση, υπό την ανατρεπτική ματιά του Γιάννη Κακλέα και με πρωταγωνιστή το μοναδικό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

 
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας σημειώνει:

«Η Λυσιστράτη γράφεται σε μια ιδιαίτερα πολυτάραχη περίοδο. Το 411 π.Χ. η Αθήνα, μετά την καταστροφική ήττα της σικελικής εκστρατείας, έχοντας χάσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών, βρίσκεται στον εικοστό χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου που ακόμα συνεχίζεται. Ο πόλεμος έχει απελευθερώσει την ανθρώπινη σκληρότητα, έχει εγκαταστήσει την παρακμή, έχει εξοστρακίσει τον έρωτα και έχει αποχαλινώσει τη βία. Οι ανθρώπινες σχέσεις –άρα και οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα– είναι κι αυτές ένας πόλεμος που διεξάγεται με διαφορετικά όπλα και άλλη στρατηγική.

Στην παράσταση, οι γυναικείοι ρόλοι ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς. Όχι σαν παρωδία της θηλυκότητας και ειρωνική μίμηση των γυναικείων μηχανισμών, έτσι όπως οι άνδρες τούς φαντάζονται, αλλά ως επίκληση του θηλυκού στοιχείου που έχει τη δύναμη να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Το γυναικείο φύλο δεν είναι μόνο το «άλλο» φύλο, δεν είναι απλώς ο αντίθετος πόλος του αρσενικού. Είναι η ίδια η ενέργεια του έρωτα που δημιουργεί, χωρίς να καταργεί τις αντιθέσεις. Η “συνωμοσία” των γυναικών για να σταματήσει ο πόλεμος είναι μια επανάσταση της ίδιας της ζωής ενάντια στον παραλογισμό και το θάνατο».
 
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΘΕΑΜΑΤΩΝ


«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Αίθουσα Αντιγόνη
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0312

«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΛΕΑ


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 
Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία: Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιασμός βίντεο: Πίνδαρος Ανδριόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Εύα Σαραγά
 
Διανομή
Λυσιστράτη: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Πρόβουλος: Θέμης Πάνου
Μυρρίνη: Ιφιγένεια Αστεριάδη
Κλεονίκη: Γιώργος Χρυσοστόμου
Κινησίας / Μυρρίνη: Μάκης Παπαδημητρίου
Λαμπιτώ/Κήρυκας Λακεδαιμονίων: Χρήστος Μαλάκης
Κήρυκας Αθηναίων: Σταύρος Μαυρίδης
Κορυφαίος Χορού: Βαγγέλης Χατζηνικολάου
Παίζουν: Ιρίνα Μανσούροβα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μιχάλης Θεοφάνους, Φαίη Κοκκινοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Σταύρος Μαυρίδης, Σοφία Μιχαήλ, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Αλάιν Ριβέρο, Αγγελική Τρομπούκη, Μαρία Τσιμά, Βαγγέλης Χατζηνικολάου
 
Φωτογραφίες: Μιχάλης ΚλουκίναςΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο
: 21:00
Κυριακή: 19:30ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ


25 €, 20 €, 15 €
Διακεκριμένες θέσεις:35 €

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Διάρκεια παράστασης: 100’


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0312
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.theatron254.gr
Τηλεφωνικά στο 212 254 0312 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
Public: Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
Public: Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460Πληροφορίες πρόσβασης
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια) στάση ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
                  914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά) στάση ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός ΚαλλιθέαςΚέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Ο «Ελληνικός Κόσμος» (www.hellenic-cosmos.gr), το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς 254, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος έκλεισε 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί στο χώρο με τις περισσότερες επισκέψεις μαθητών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ», ένας νέος πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος πολλαπλών δυνατοτήτων.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

24-09-2010
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ