Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
06-09-2010
Η νέα σχολική χρονιά μπαίνει δυναμικά στον «Ελληνικό Κόσμο»
Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Οκτωβρίου


Η επιστροφή στα θρανία γίνεται πολύ εύκολη για τα παιδιά, αφού γνωρίζουν πως όλες τις Κυριακές ο «Ελληνικός Κόσμος» θα τα υποδέχεται για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν συναρπαστικές εμπειρίες! Σαράντα νέα προγράμματα θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους και τη φετινή σχολική περίοδο, ξεκινώντας από τις Κυριακές του Οκτωβρίου: τα παιδιά θα ταξιδέψουν με μία τριακόντορο σε τόπους μακρινούς, θα μάθουν την τέχνη του πηλού, θα γνωρίσουν τα γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά και θα γίνουν μικροί αρχαιολόγοι. Παράλληλα, θα έρθουν σε επαφή με τη φύση μαθαίνοντας για τα πουλιά, θα ανακαλύψουν τα κατορθώματα ηρώων της μυθολογίας και τις μαγικές δυνάμεις μυθικών αντικειμένων και θα παρασυρθούν σε αφηγήσεις λαϊκών θρύλων.

Συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οκτωβρίου του 2010 είναι τα εξής:

3 Οκτωβρίου: Ταξιδευτές μιας άλλης εποχής
10 Οκτωβρίου: Κελαηδίσματα
Με σκουπάκι και μυστρί, συμπληρώνουμε το παζλ της ιστορίας!
17 Οκτωβρίου: Εργαστήρι κεραμικής
Γιαννούλης Χαλεπάς, ο γητευτής του μαρμάρου
24 Οκτωβρίου: Μυθικές μάχες
Μυθικά αντικείμενα και η μαγική τους δύναμη!

Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

3 Οκτωβρίου 2010

Ταξιδευτές μιας άλλης εποχής
Το καράβι μας, η τριακόντορος, σαλπάρει. Αρμενιστές, κωπηλάτες, πηδαλιούχοι, στις θέσεις σας! Το σεντούκι του καπετάνιου μάς αποκαλύπτει ό,τι χρειαζόμαστε για ένα καλό ταξίδι!
Με βάση την τριακόντορο, το πραγματικό αρχαίο πλοίο που έχει αράξει μόνιμα στο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου», τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορική εξέλιξη των πλοίων, ανακαλύπτουν πώς ήταν η ναυτική ζωή στην αρχαιότητα και αντιλαμβάνονται τους λόγους που οδήγησαν σε ναυτικά ταξίδια. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με την ιστορία ενός αρχαίου πλοίου, τη ζωή πάνω σε αυτό αλλά και τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα.

Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα της Κυριακής 3 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 
212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0601 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0601.


10 Οκτωβρίου 2010

Κελαηδίσματα
Φτερωτές... ιστορίες από όλο τον κόσμο! Αετοί, παγόνια, χελιδόνια, στρουθοκάμηλοι και όλων των ειδών τα πουλιά καταλαμβάνουν αυτή την Κυριακή τον «Ελληνικό Κόσμο».
Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα να μυηθούν στις λαϊκές παραδόσεις που σχετίζονται με τα πουλιά. Μέσα από φωτογραφίες, γλωσσοδέτες, παραμύθια, κατασκευές με πηλό και παραδοσιακά τραγούδια για πουλιά, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά των φτερωτών φίλων μας. Παράλληλα, θα γνωρίσουν ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής και θα εκφραστούν μέσα από χορούς και τραγούδια.

Νήπια και παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού.

Με σκουπάκι και μυστρί, συμπληρώνουμε το παζλ της ιστορίας!
Γρήγορα στο σκάμμα όλοι και ας μοιραστούν οι ρόλοι. Στην ανασκαφή μας κάποιοι είναι οι αρχαιολόγοι, άλλοι οι εργάτες, οι συντηρητές και οι φωτογράφοι. Κοινό όλων η ομαδικότητα και η χαρά της ανακάλυψης!
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής και θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι συντήρησης και συναρμολόγησης ευρημάτων. Δουλεύοντας με εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων καθώς και μια πραγματική τοιχογραφία που θα στηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο», θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι!

Παιδιά από Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 
212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0602 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0602.


17 Οκτωβρίου 2010

Εργαστήρι κεραμικής

Αυτή την Κυριακή ο «Ελληνικός Κόσμος» μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργαστήρι κεραμικής! Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης του πηλού και θα μάθουν να διακοσμούν τα δικά τους κεραμικά αντικείμενα! Με πηγή έμπνευσης τη φύση και τη λαϊκή παράδοση οι μικροί δημιουργοί θα φιλοτεχνήσουν τα δικά τους πήλινα πιάτα με χρώματα και φαντασία.

Νήπια και παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού.


Γιαννούλης Χαλεπάς, ο γητευτής του μαρμάρου
Στο πρόγραμμα αυτό η γλυπτική έχει την τιμητική της, με φόντο τη ζωή και το έργο ενός μεγάλου Έλληνα γλύπτη, του Γιαννούλη Χαλεπά. Μέσα από την παρατήρηση των έργων του, τα παιδιά κατανοούν τις αρχές της μαρμαρογλυπτικής και του πηλού και αντιλαμβάνονται την επίδραση των προσωπικών βιωμάτων του μεγάλου καλλιτέχνη στο έργο του, για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά. Παράλληλα, παρουσιάζονται και άλλοι Έλληνες και ξένοι γλύπτες της εποχής του Χαλεπά. Στο τέλος, οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν με λευκό πηλό ένα πρόπλασμα από το αγαπημένο τους γλυπτό του Χαλεπά.

Παιδιά από Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 
212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0603 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0603.


24 Οκτωβρίου 2010

Μυθικές μάχες
Από μακριά ακούγονται τα βαριά βήματα των Γιγάντων· να και οι πολεμίστριες Αμαζόνες με τα τόξα τους· πιο πίσω οι θεϊκοί Τιτάνες. Όλοι τους μάχονται εναντίον θεών και ηρώων. Ποιοι θα κερδίσουν;
Αυτή την Κυριακή οι μυθικοί ήρωες παρελαύνουν στον «Ελληνικό Κόσμο», για να αφηγηθούν τα κατορθώματά τους. Μέσα από αναγνώσεις μύθων, παντομίμα και κατασκευές, τα παιδιά προσεγγίζουν τις τέχνες και τις τεχνικές δεξιότητες των ανθρώπων, στην εξέλιξή τους στο χώρο και το χρόνο. Οι συμμετέχοντες, αφού χωριστούν σε ομάδες, φτιάχνουν τα εξαρτήματα των ρόλων τους, π.χ. οι Εκατόχειρες τυλίγονται με ένα σεντόνι, οι Γίγαντες φτιάχνουν ένα στεφάνι με φίδια και ουρά δράκου, οι Αμαζόνες τόξα κ.λπ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια μυθική σκυταλοδρομία μεταξύ θεών, Τιτάνων και Γιγάντων.

Νήπια και παιδιά έως Γ’ Δημοτικού.

Μυθικά αντικείμενα και η μαγική τους δύναμη!
Τι κοινό έχουν η λύρα του Απόλλωνα, το κέρατο της Αμάλθειας και το κουτί της Πανδώρας με το λυχνάρι του Αλαντίν, τον καθρέφτη της Χιονάτης και τη σκούπα της μάγισσας; Aυτή την Κυριακή τα παιδιά πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του μύθου, ψάχνοντας μαγικά αντικείμενα και... δοκιμάζοντας τις ιδιότητές τους! Παράλληλα, εμπνέονται από απλά καθημερινά αντικείμενα και αναπλάθουν με τη φαντασία τους γνωστά παραμύθια ή αρχαιοελληνικούς μύθους, δίνοντας τη δική τους εκδοχή σε αυτά.
Στο τέλος, κατασκευάζουν τη λύρα του Ορφέα με πατρόν και κλωστές.

Παιδιά από Δ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα της Κυριακής 24 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 
212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0604 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0604.


31 Οκτωβρίου 2010

Στη φαντασία του λαού...
Αυτή την Κυριακή, γοργόνες και νεράιδες, λάμιες και φίδια ζωντανεύουν στον «Ελληνικό Κόσμο», μέσα από μια διαδρομή στους θρύλους του βουνού, του κάμπου και της θάλασσας!
Τα παιδιά γνωρίζουν μια σημαντική όψη της λαϊκής μας παράδοσης, τους θρύλους, και κατανοούν τους λόγους ύπαρξής τους. Παίζοντας «χαλασμένο τηλέφωνο», αντιλαμβάνονται πώς φτάνουν οι θρύλοι στα αυτιά μας, ενώ μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων της λαϊκής λογοτεχνίας, τη ζωγραφική, τη δραματοποίηση και τις φωτογραφίες, γνωρίζουν θρύλους και παραδόσεις. Η συναρπαστική αυτή διαδρομή ολοκληρώνεται με την ιστορία που κρύβεται πίσω από τις τρεις Δρακολίμνες της Ελλάδας!

Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 
212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0605 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0605.


Γενικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα
του «Ελληνικού Κόσμου»
  • Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
  • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0000 (& τον αντίστοιχο κωδικό) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
    www.hellenic-cosmos.gr, http://sundays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
    .


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Μάρτιο του 2007 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

06-09-2010
Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Οκτωβρίου 2010


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ