Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
22-04-2010
Μάιος στον «Ελληνικό Κόσμο»
Τα τελευταία εκπαιδευτικά προγράμματα της φετινής περιόδου
αλλά και ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τους γονείς


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της περιόδου 2009-2010 φτάνουν στο τέλος τους. Ο Μάιος, όμως, επιφυλάσσει εκπλήξεις που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς φίλους του «Ελληνικού Κόσμου».

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μαΐου τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους κούκλα, θα έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία γνωρίζοντας ένα πραγματικό ρομπότ και θα ξεναγηθούν στο μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Joan Miró. Επίσης, θα γνωρίσουν την ιστορία του Νάρκισσου, θα μάθουν για τα λουλούδια, θα ταξιδέψουν στο χρόνο με μία τριακόντορο και θα γίνουν για λίγο αρχαιολόγοι, για να εξερευνήσουν τους θησαυρούς που βρίσκονται στο σκάμμα του «Ελληνικού Κόσμου».

Και όσο τα παιδιά διασκεδάζουν και μαθαίνουν, οι κυριακάτικες διαλέξεις για γονείς που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με το περιοδικό Family Life, κρατούν παρέα στους συνοδούς τους. Στις 9 Μαΐου o συγγραφέας κ. Κώστας Στοφόρος θα μιλήσει για το «ρόλο των μπαμπάδων σήμερα», ενώ στις 16 Μαΐου ο συγγραφέας κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν στις διακοπές;». Τέλος, στις 30 Μαΐου η κα Βασιλική Κονδύλη, παιδοψυχίατρος-σύμβουλος στην τηλεφωνική γραμμή της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου, θα αναλύσει το θέμα: «Εκφοβισμός στο σχολείο».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μαΐου του 2010 είναι τα εξής:

Σάββατο 8 Μαΐου: «O Miró γλύπτης»
Κυριακή 9 Μαΐου: «Σήμερα φιλοτεχνούμε… Πρόσωπο φτιάξε και στολή, στο έργο σου δώσε πνοή!»
«ΙΜΕ το ΡΟΜΠΟΤ»
«O Miró γλύπτης»
Σάββατο 15 Μαΐου: «O Miró γλύπτης»
Κυριακή 16 Μαΐου: «Οι νύμφες χορεύουν γύρω από το Νάρκισσο, ενώ εκείνος καθρεφτίζεται στην όχθη του ποταμού…»
«Η άλλη όψη του νομίσματος!...»
«O Miró γλύπτης»
Σάββατο 22 Μαΐου: «O Miró γλύπτης»
Κυριακή 23 Μαΐου: «Τα πλοία έχουν ιστορίες να μας διηγηθούν...»
«Ανασκαφή για όλους... μικρούς και μεγάλους»
«O Miró γλύπτης»
Σάββατο 29 Μαΐου: «O Miró γλύπτης»
Κυριακή 30 Μαΐου: «Το καλοκαίρι έφτασε...»
«O Miró γλύπτης»

Αναλυτικά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα παρουσιαστούν το Μάιο στον «Ελληνικό Κόσμο» είναι τα εξής:


Σάββατο 8, 15, 22 & 29 και Κυριακή 9, 16, 23 & 30 Μαΐου 2010
«Ο Miró γλύπτης»

Μία εκπαιδευτική ομάδα από το Ίδρυμα Pilar i Joan Miró διαμόρφωσε ένα εργαστήρι, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν τις διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να έχει ένα έργο τέχνης. Καθένας μας έχει διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο· μια εικόνα μπορεί να φαίνεται διαφορετική ανάλογα με το ποιος την αντικρίζει.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια νέα σχέση με τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, καθώς αυτά γίνονται πρωταγωνιστές πιθανών ερμηνειών των έργων του Miró. Στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνεται και ξενάγηση στην έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα».

Παιδιά 5-12 ετών

Το πρόγραμμα υλοποιείται στον «Ελληνικό Κόσμο» κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212 254 0632


Κυριακή 9 Μαΐου 2010
«Σήμερα φιλοτεχνούμε… Πρόσωπο φτιάξε και στολή, στο έργο σου δώσε πνοή!»

Την Κυριακή αυτή θα στηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι που θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν, με πρωτότυπα υλικά, τη δική τους κούκλα.

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα ξεναγηθούν στην έκθεση κούκλας της Αριάδνης Νόβακ, θα γνωρίσουν τα διάφορα είδη κούκλας και θα έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου.

Τάξεις: Νήπια, Α', Β' και Γ' Δημοτικού


«ΙΜΕ το ΡΟΜΠΟΤ»

«Καλώδια, κάμερες και τσιπάκια μού δίνουν ζωή. Το κεφάλι μου είναι μία οθόνη, για πόδια έχω ροδάκια κι όσο για ρούχα... το πλαστικό με ντύνει. Μόνιμη κατοικία μου ο "Ελληνικός Κόσμος"! Σας περιμένω σε μια ξενάγηση μοναδική, για να σας αποκαλύψω τα μυστικά του δικού μου κόσμου!»

Στο πρόγραμμα αυτό ένα ρομπότ αναλαμβάνει να ξεναγήσει τα παιδιά στον «Ελληνικό Κόσμο» και στα προηγμένα τεχνολογικά συστήματά του.

Οι μουσειοπαιδαγωγοί θα συστήσουν τα παιδιά στα ρομπότ-οδηγούς του «Ελληνικού Κόσμου», θα τους μιλήσουν για τη χρησιμότητα των ρομπότ στη ζωή μας αλλά και για το ζήτημα της τεχνολογικής προόδου. Στο τέλος του προγράμματος, τα ίδια τα παιδιά θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν το δικό τους ρομπότ.

Τάξεις: Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα της 9ης Μαΐου 2010 τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0628 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0628.




Κυριακή 16 Μαΐου 2010
«Οι νύμφες χορεύουν γύρω από το Νάρκισσο, ενώ εκείνος καθρεφτίζεται στην όχθη του ποταμού…»

Την Κυριακή αυτή τα παιδιά θα γνωρίσουν το μύθο του Νάρκισσου και θα κατανοήσουν τη σχέση του ανθρώπου με τα λουλούδια. Μέσα από μύθους, ιστορίες, εικόνες και κατασκευές τα παιδιά θα γνωρίσουν τα λουλούδια και τα φυτά που κοσμούν τα σπίτια και τους κήπους μας και θα ανακαλύψουν τα μυστικά τους, καλλιεργώντας την οικολογική τους συνείδηση.

Τάξεις: Νήπια, Α', Β' και Γ' Δημοτικού

«Η άλλη όψη του νομίσματος!...»

Μια χελώνα ή μια κουκουβάγια, η θεά Αθηνά ή ο Μέγας Αλέξανδρος, το μυθικό πουλί της Αιγύπτου ή η αρπαγή της Ευρώπης και πολλά άλλα είναι εικόνες που κοσμούν τα νομίσματά μας. Καθημερινά τα αγγίζουμε, αλλά πόσο καλά τα ξέρουμε;

Κάθε νόμισμα και ένας μύθος, κάθε όψη και μια ιστορία! Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα νομίσματα, την ιστορία τους και τους μύθους σχετικά με αυτά και ανακαλύπτουν την εξέλιξη του χρήματος και την επίδρασή του στην καθημερινή ζωή μας.

Τάξεις: Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα της 16ης Μαΐου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0629 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0629.


Κυριακή 23 Μαΐου 2010
«Τα πλοία έχουν ιστορίες να μας διηγηθούν...»


Το πρόγραμμα θα ταξιδέψει τα παιδιά σε τόπους μακρινούς με μία τριακόντορο, ένα πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου που έχει ρίξει άγκυρα στον «Ελληνικό Κόσμο».

Με καπετάνιο τη φαντασία, τα παιδιά θα περιπλανηθούν στο χώρο και το χρόνο, ενώ θα ανακαλύψουν τις ιστορίες κι άλλων καραβιών, όπως του γνωστού σε όλους μας Τιτανικού. Με ενδιαφέροντα παιχνίδια θα μάθουν για την ιστορία της ναυτιλίας και για τις ανάγκες που ωθούν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν, από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Τάξεις: Νήπια, Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού

«Ανασκαφή για όλους... μικρούς και μεγάλους!»

Πώς η ιστορία ξεπηδά μέσα από το χώμα; Πώς τα αρχαία αντικείμενα φτάνουν στις προθήκες ενός μουσείου; Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν για μια μέρα αρχαιολόγοι σε μία πραγματική ανασκαφή! Θα σκάψουν και θα νιώσουν τη συγκίνηση που χαρίζει η ανακάλυψη των κρυμμένων ευρημάτων στα σκάμματα του «Ελληνικού Κόσμου»!

Με την παρουσία και τη συμμετοχή των γονιών τους, θα μοιράσουν ρόλους, θα πάρουν τα εργαλεία τους και, με ομαδικό πνεύμα, θα βουτήξουν στο σκάμμα!

Τάξεις: Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού (οικογενειακό πρόγραμμα)

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα της 23ης Μαΐου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0630 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0630.


Κυριακή 30 Μαΐου 2010
«Το καλοκαίρι έφτασε...»

... και δεν έχουμε παρά να προετοιμαστούμε! Εκτός από γυαλιά, καπέλα και μαγιό, θα επιστρατεύσουμε χρώματα και πινέλα, παιχνιδιάρικη διάθεση και φαντασία. Παιδιά και γονείς ζωγραφίζουν, παίζουν, συζητούν και ονειρεύονται! Τι κι αν ακόμη βρισκόμαστε στην πόλη;

Στο τελευταίο πρόγραμμα της φετινής περιόδου η χαρά εναλλάσσεται με την προσδοκία για τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στον «Ελληνικό Κόσμο» τα παιχνίδια τις Κυριακές φτάνουν στο τέλος τους, οπότε μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν δίνοντας ραντεβού για τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι έρχεται!

Τάξεις: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού (οικογενειακό πρόγραμμα)

Για δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 30ής Μαΐου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0631 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0631.


Γενικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»:

- Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
- Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0000 (& τον αντίστοιχο κωδικό) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
 http://www.hellenic-cosmos.gr/
http://sundays.hellenic-cosmos.gr






Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και κλείνει 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

23-04-2010
Φωτογραφίες κυριακάτικων εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μαΐου 2010


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ