Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
26-03-2010
12 χρόνια «Ελληνικός Κόσμος»
Ξαναχτίζοντας τις μνήμες


Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» γιόρτασε
τα 12 χρόνια λειτουργίας του με σειρά εκδηλώσεων


Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» γιόρτασε στις 22 Μαρτίου 2010, τα 12 χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας με σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», με τίτλο «Ξαναχτίζοντας τις μνήμες».

Τα γενέθλια του «Ελληνικού Κόσμου» τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία προλόγησε και την έκδοση «Έφεσος - Ιστορία και Αρχιτεκτονική». Ανάμεσα σε προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της Αθήνας ξεχώρισαν ο Πρέσβης της Αυστρίας κ. Michael Linhart και ο Πρέσβης της Τουρκίας κ. Hasan Gogus, οι οποίοι επίσης απηύθυναν χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του ΙΜΕ για την Έφεσο. Ο Βουλευτής κ. Χρήστος Πρωτόπαπας με τη σύζυγό του, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Θάλεια Δραγώνα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τη σύζυγό του, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο Chancellor του Αμερικανικού Κολλεγίου κ. John Bailey με τη σύζυγό του, ο κ. Νίκος Παπανδρέου με τη σύζυγό του, ο Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα Δρ. Georg Ladstätter, ο Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Μπουραζέλης, η κα Ειρήνη Νταϊφά, η κα Δήμητρα Χατούπη και ο κ. Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, έδωσαν επίσης το «παρών» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου».

Οι εκδηλώσεις εορτασμού των 12 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κορυφώθηκαν με ένα θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που ήταν εμπνευσμένο από την ελληνική ιστορία και βασιζόταν στην εικονική αναπαράσταση δύο πόλεων της Μικράς Ασίας, της Μιλήτου και της Πριήνης, παραγωγής του ΙΜΕ. Τα σκηνικά ήταν ψηφιακά και η πλοήγηση γινόταν την ώρα της παράστασης ενώ οι ηθοποιοί συνδιαλέγονταν με έναν ψηφιακό χαρακτήρα (Avatar), η δημιουργία του οποίου στηρίχθηκε στην τεχνολογία ιχνηλάτησης, καταγραφής και αναπαραγωγής κίνησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Motion Capture). Αυτή η προηγμένη τεχνολογικά εφαρμογή, που είναι καινοτόμος για τα θεατρικά δεδομένα, δίνει σε ηθοποιούς και θεατές τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στο έργο, καθορίζοντας την πορεία της εξέλιξής του.

Πριν το θεατρικό δρώμενο, είχε παρουσιαστεί ο διαδικτυακός κόμβος «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» (ΕΜΕ) που είναι διαθέσιμη στο κοινό στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.ehw.gr αλλά και το πρόγραμμα του ΙΜΕ «Γενεαλογίες και προφορική ιστορία». Η παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΙΜΕ με τίτλο «Έφεσος - Ιστορία και Αρχιτεκτονική» ολοκλήρωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 12 χρόνια λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου δήλωσε υπερήφανος για όσα μικρά και μεγάλα κατάφερε ο «Ελληνικός Κόσμος» σε αυτά τα 12 χρόνια λειτουργίας του και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο “Ελληνικός Κόσμος” θέτει τα όρια των ενδιαφερόντων του περικλείοντας ό,τι αφορά το σύγχρονο άνθρωπο. Αγκαλιάζει το διαφορετικό και την ποικιλία και διαχειρίζεται το αγαθό του πολιτισμού με σεβασμό, νηφαλιότητα αλλά και με δυναμισμό και φαντασία. Aυτός ήταν ο σκοπός μας εξαρχής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στο πλαίσιο της δωδεκάχρονης παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, προσφέρει στους επισκέπτες του ελεύθερη είσοδο στις προβολές Εικονικής Πραγματικότητας της «Κιβωτού». Από τις 24 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 17:00-21:00, όλοι οι επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μία προβολή Εικονικής Πραγματικότητας της «Κιβωτού».


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και συμπλήρωσε 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».



Περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κέντρου 
Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τηλ. 212 254 0444


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

26-03-2010
12 χρόνια «Ελληνικός Κόσμος»
Φωτογραφίες από την εκδήλωση «Ξαναχτίζοντας τις μνήμες»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ