Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
22-03-2010
Απρίλιος στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά & διαλέξεις για τους γονείς


Τα Σάββατα και οι Κυριακές του Απριλίου είναι γεμάτα προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους: Κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεδιπλώνεται η ιστορία και το έργο του ζωγράφου Joan Miró, ενώ τις Κυριακές του Απριλίου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με μύθους και ιστορίες της Ανατολής, θα γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου, θα εξοικειωθούν με το σώμα τους και θα ενημερωθούν για τη σημασία και τη δουλειά της μέλισσας Ιμελίας.

Επίσης, συνεχίζονται και τον Απρίλιο οι κυριακάτικες διαλέξεις για γονείς. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σε συνεργασία με το περιοδικό Family Life, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Απριλίου στις 12:30 ομιλία με θέμα: «Ζωηρά παιδιά ή παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής;» με ομιλήτρια την ψυχολόγο-παιδαγωγό κα Μαρία Πλατή. Η διάρκεια της ομιλίας είναι 90 λεπτά, όσο διαρκεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Απριλίου του 2010 είναι τα εξής:


Τετάρτη 7 Απριλίου: «Ο μικρός Joan όταν... ζωγραφίζει»
Πέμπτη 8 Απριλίου: «Ο μικρός Joan όταν... ζωγραφίζει»
Παρασκευή 9 Απριλίου: «Ο μικρός Joan όταν... ζωγραφίζει»
Σάββατο 10 Απριλίου: «O Miró γλύπτης
Κυριακή 11 Απριλίου: «Χίλιες μία, χίλιες δύο ιστορίες...»
«O Miró γλύπτης»
Σάββατο 17 Απριλίου: «O Miró γλύπτης»
Κυριακή 18 Απριλίου: «Σαν στο σπίτι μου, μέσα στο σώμα μου!»
«O Miró γλύπτης»
Σάββατο 24 Απριλίου: «O Miró γλύπτης»
Κυριακή 25 Απριλίου: «Είμαι η Ιμελία και δε με μέλει που είμαι γεμάτη μέλι»
«Θέατρο είναι...»
«O Miró γλύπτης»


Αναλυτικά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Απριλίου είναι τα εξής:


Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

«Ο μικρός Joan όταν... ζωγραφίζει»

Στον «Ελληνικό Κόσμο» έχει στηθεί ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για τους μικρούς μας φίλους, που θα τους ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο του Miró και στις διάφορες ερμηνείες των έργων του.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει τον Καταλανό ζωγράφο ανάμεσα στα μοναδικά σχήματα και χρώματα των έργων του, που τον καθιστούν αναγνωρίσιμο δημιουργό εμπειριών, προσώπων, ιδεών, καταστάσεων αλλά και νέων κόσμων.

Παιδιά 4 έως 8 ετών με τους γονείς τους (οικογενειακό πρόγραμμα)

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιείται στον «Ελληνικό Κόσμο» στις 12:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212 254 0632



Σάββατο 10, 17, 24 και Κυριακή 11, 18 & 25 Απριλίου 2010
«Ο Miró γλύπτης»

Μία εκπαιδευτική ομάδα από το Ίδρυμα Pilar i Joan Miró διαμόρφωσε ένα εργαστήρι, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν τις διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να έχει ένα έργο τέχνης. Καθένας μας έχει διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο· μια εικόνα μπορεί να φαίνεται διαφορετική ανάλογα με το ποιος την αντικρίζει.
Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια νέα σχέση με τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, καθώς αυτά γίνονται πρωταγωνιστές πιθανών ερμηνειών των έργων του Miró. Στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνεται και ξενάγηση στην έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα».

Παιδιά 5-12 ετών

Το πρόγραμμα υλοποιείται στον «Ελληνικό Κόσμο» κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212 254 0632



 Κυριακή 11 Απριλίου 2010
«Χίλιες μία, χίλιες δύο ιστορίες...»


Ένα πρόγραμμα για μαγικά πέπλα και λυχνάρια, για κλέφτες και χαλιά. Το άρωμα Ανατολής θα μεταφέρει τα παιδιά σε άλλους τόπους και εποχές, τότε που, ως διά μαγείας, τα πάντα μπορούσαν να συμβούν!

Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από ιστορίες, μουσικές, παιχνίδια και πολλές άλλες δραστηριότητες να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα πολιτιστικά στοιχεία της Ανατολής.

Τάξεις: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χίλιες μία, χίλιες δύο ιστορίες...» τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0625 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0625.



Κυριακή 18 Απριλίου 2010
«Σαν στο σπίτι μου, μέσα στο σώμα μου!»

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολυμήχανος. Στεκόμαστε όρθιοι χωρίς να πέφτουμε, τρέχουμε και χορεύουμε, ανατριχιάζουμε ή τρέμουμε όταν κρυώνουμε, αναπνέουμε κι αισθανόμαστε. Πώς και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Την Κυριακή αυτή τα παιδιά θα γνωρίσουν τον πολυμήχανο και πολύπλοκο ανθρώπινο οργανισμό. Ξεκινώντας από την παρατήρηση των εξωτερικών τους χαρακτηριστικών και τον εντοπισμό των διαφορών των δύο φύλων, τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου», θα φτάσουν έως την ανάλυση των περίπλοκων εσωτερικών διαδικασιών του ανθρώπινου οργανισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν με τη δομή και τις λειτουργίες του σώματός τους.

Τάξεις: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σαν στο σπίτι μου, μέσα στο σώμα μου!» τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0626 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0626.


Κυριακή 25 Απριλίου 2010
«Είμαι η Ιμελία και δε με μέλει που είμαι γεμάτη μέλι»

Η οργανωμένη κοινωνία της μέλισσας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, και τα παιδιά θα το ανακαλύψουν αυτό με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό, μέσα από την ιστορία της Ιμελίας, της βασίλισσας των μελισσών, να παρουσιάσει στα παιδιά το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον αλλά και τον τρόπο που αυτά τα δύο αλληλεπιδρούν. Το ζωικό βασίλειο, η ισορροπία του οικοσυστήματος και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάποιες από τις έννοιες που θα γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια, χορούς, κουκλοθέατρο και ζαχαροπλαστική.

Τάξεις: Νήπια, Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού

«Θέατρο είναι...»

Τι είναι το θέατρο; Ένα κείμενο που ζωντανεύει πάνω στη σκηνή, ένα ρούχο που «μιλάει», ένα σκηνικό που «αφηγείται»; Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιάσει στα παιδιά την τέχνη του θεάτρου αλλά και όλες τις επιμέρους τέχνες που συνυπάρχουν μέσα σε αυτό.

Μια επίσκεψη στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» αλλά και στην έκθεση «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών» θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τα διαφορετικά είδη θεάτρου αλλά και την προσπάθεια των ανθρώπων που εργάζονται με σκοπό να δημιουργήσουν μια θεατρική παράσταση. Τα παιχνίδια και οι θεατρικοί ρόλοι κάνουν αυτό το πρόγραμμα πολύ ευχάριστο για τα παιδιά.

Τάξεις: Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κυριακής 25 Απριλίου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0627 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0627.

Γενικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»:

- Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
- Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0000 (& τον αντίστοιχο κωδικό) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
 http://www.hellenic-cosmos.gr/
http://sundays.hellenic-cosmos.gr






Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και κλείνει 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

Φωτογραφίες κυριακάτικων εκπαιδευτικών προγραμμάτων Απριλίου 2010

 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ