Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
11-03-2010
«Άνθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο ΙΙΙ»
της Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου


Η νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάστηκε
την Τετάρτη 10 Μαρτίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr) εμπλουτίζει το εκδοτικό του έργο με το τρίτο μέρος της σειράς «Άνθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο», της κ. Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η νέα έκδοση παρουσιάστηκε την Τετάρτη 10 Μαρτίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://publications.ime.gr).

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ για το βιβλίο μίλησαν: ο Ακαδημαϊκός, κύριος Κων/νος Δεσποτόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας, κύριος Μιχάλης Μερακλής και η κυρία Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης και Πανεπιστημιακός.

Το έργο «Άνθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο ΙΙΙ» αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων τόμων της σειράς («Αιγαίο Ι» και «Αιγαίο ΙΙ»), με αντικείμενο αυτή τη φορά την Κρήτη και τη Σκύρο. Μέσα από την καταγραφή των παραδοσιακών επαγγελμάτων -που ολοένα φθίνουν στις μέρες μας- η συγγραφέας διερευνά, με εργαλεία από την Κοινωνική Ανθρωπολογία και τη Λαογραφία, τους μετασχηματισμούς στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Πρωταρχικός στόχος της παραμένει η ανάδειξη του ανθρώπου ως δημιουργού, αλλά και ως αναπόσπαστου μέλους των συγκεκριμένων νησιωτικών ομάδων, ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και η κοινωνική συνοχή.

Η Κρήτη, «μεγαλόνησος», τόπος ώσμωσης πολιτισμών, επιβάλλει την πρωταγωνιστική παρουσία της στον ευρύτερο χώρο, δημιουργώντας ένα σταθερό δίκτυο επικοινωνίας, οικονομικών σχέσεων και πολιτισμικών ανταλλαγών, όχι μόνο με τα άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και με μακρινούς τόπους. Η Σκύρος πάλι είναι ένα μικρό, απομονωμένο νησί στο κέντρο του Αιγαίου, με παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες και δεξιότητες που επέτρεψαν την επιβίωση σε ένα περιβάλλον αντίξοο, αλλά ταυτόχρονα με πλούσια άνθηση του παραδοσιακού πολιτισμού.

Η συγγραφέας παρακολουθεί τις μεγάλες αλλαγές στα παραδοσιακά επαγγέλματα, κυρίως τη δεκαετία 1950-1960, και ταυτόχρονα τις ανατροπές που υπέστησαν οι τοπικές κοινωνίες των εν λόγω νησιών: στις εργασιακές σχέσεις, στο διατροφικό και ενδυματολογικό κώδικα, στις κοινωνικές σχέσεις, στους συγγενικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Παράλληλα, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη μελέτη των γραπτών πηγών (μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, περιηγητικά κείμενα, δικαιοπρακτικά έγγραφα) και των αντικειμένων, που αποτελούν πολύτιμο πρωτογενές υλικό, με προσωπικές αφηγήσεις, που μεταμορφώνουν την ατομική μνήμη σε συλλογική.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με όραμα τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως η έκδοση αυτή, που ενισχύει και κοινοποιεί την παράδοση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας.


Συγγραφέας: Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010
Σελ.: 522 – Τιμή: 65 ευρώ




Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr)
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, πραγματοποιεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητας του ΙΜΕ αποτελούν οι εκδόσεις (http://publications.ime.gr). Μέχρι σήμερα το ΙΜΕ έχει στο ενεργητικό του την έκδοση 34 έργων, ενώ δραστηριοποιείται έντονα και στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Επίσης, για ορισμένα βιβλία το ΙΜΕ έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας καθώς και με το Center for Hellenic Studies (CHS) του Harvard University. Το ΙΜΕ αφιερώνει μεγάλο τμήμα της εκδοτικής του δραστηριότητας στη μελέτη της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ με το Πρόγραμμα Γενεαλογιών που αναπτύσσει συλλέγει μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, με στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού αρχείου ιστορικής μνήμης.



Περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τηλ. 212 254 0444


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

11-03-2010
«Άνθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο ΙΙΙ»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ