Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
05-11-2009
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο ACE 2009 –
5th Advances in Computer Entertainment Technology Conference


Η διαδραστική ψυχαγωγία του αύριο,
 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο ACE 2009 "Advances in Computer Entertainment Technology 2009" (http://www.ace2009.org/), που διεξήχθη μαζί με το Διεθνές Συνέδριο DIMEA 2009 "Digital Interactive Media Entertainment and Arts", στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://www.hellenic-cosmos.gr/) από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το ACM SIGCHI (Association for Computing Machinery – Special Interest Group Computer-Human Interaction) ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τομέα της διαδραστικής ψυχαγωγίας.

Oι εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 140 άτομα από 23 χώρες, ολοκληρώθηκαν με την απονομή των βραβείων καλύτερης ερευνητικής εργασίας και καλύτερης ερευνητικής πειραματικής εφαρμογής. Το βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας, απέσπασε η ερευνητική δραστηριότητα που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο  με τίτλο «Wearable Haptic Device to Present Contact Sensation Based on Cutaneous Sensation Using Thin Wire». Η εργασία αφορούσε ένα νέο μηχανισμό ανάδρασης δύναμης στο δάκτυλο του χρήστη, ο οποίος, με βάρος μόλις 1,4 γραμ., επιτρέπει πρωτοποριακή επικοινωνία με περιβάλλοντα μεικτής πραγματικότητας.

Το πρώτο βραβείο καλύτερης πειραματικής εφαρμογής έλαβε η ομάδα του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών στη Πάτρα (ΙΤΥ), του καθηγητή κ. Παύλου Σπυράκη. Η ομάδα πραγματοποίησε επίδειξη ενός πλαισίου παιγνίων (game framework), που αναπτύχθηκε κάνοντας χρήση δικτύου αισθητήρων και καινοτόμων προτύπων επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής (http://finn.cti.gr).
Ανάμεσα στις σημαντικές προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο ήταν ο ελληνικής καταγωγής Adrian David Cheok, Διευθυντής του Mixed Reality Lab, του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Ο Καθηγητής A. D. Cheok, έχει διακριθεί με το τίτλο «Young Global Leader 2008» από το World Economic Forum. Κατά την παρουσίασή του ανέπτυξε τη σύγχρονη ποίηση μέσα  από διάφορες μορφές chat. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης πολλές άλλες σημαντικές προσωπικότητες όπως ο καθηγητής Hirokazu Kato και ο καθηγητής Thomas Bruce, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους κορυφαίους, παγκοσμίως, ερευνητές σε θέματα Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality).

Για τρεις ολόκληρες ημέρες, στις αίθουσες του «ΘΕΑΤΡΟΝ» αναπτύχθηκαν θέματα όπως: "Human-Robots Interaction", "Digital Entertainment & Sports", "Interactive Theatre", "Ambient Intelligence", "Mixed Media", "Cultural Computing" και πολλά άλλα, που σε μερικά χρόνια θα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας.

Περισσότερες πληροφορίες: http://ace2009.ime.gr/


Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (www.ime.gr), Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, πραγματοποιεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Ο «Ελληνικός Κόσμος» (www.hellenic-cosmos.gr,), το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς 254, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος έκλεισε 11 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί στο χώρο με τις περισσότερες επισκέψεις μαθητών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ», ένας νέος πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος πολλαπλών δυνατοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΙΜΕ, τηλ.: 212 254 0444


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

06-11-2009
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο ACE 2009 – 5th Advances in Computer Entertainment Technology Conference


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ