Έτος:  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004
Θεματικές ενότητες
< Επιστροφή

07-03-2014
H έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης από 22 Μαρτίου στον «Ελληνικό Κόσμο»

 


Διαδραστικό τραπέζι

Ένα διαδραστικό “παιχνίδι” για πολλούς χρήστες δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μετατρέψουν την κρύα, λεπτή επιφάνεια του Άρη σε έναν πιο κατοικίσιμο και “γήινο” πλανήτη. Με τη βοήθεια ενός τραπεζιού πολυαφής, οι επισκέπτες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ατμόσφαιρας στον πλανήτη, συγκρούοντας αστεροειδείς, για να απελευθερώσουν παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που θα ενισχύσει το στρώμα της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια δημιουργούν τη βιόσφαιρα μαζί με διάφορες μορφές ζωής, όπως φύκια και αειθαλή φυτά.

© AMNH\D. Finnin

Mars Explorer

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες με τον Mars Explorer, μια διαδραστική κονσόλα που κάνει το ντεμπούτο της σε αυτήν την έκθεση.

© AMNH\D. Finnin

Περιήγηση στον Άρη

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πιθανή ζωή στον Άρη στην ενότητα της έκθεσης “Περιήγηση στον Άρη.” Ο Mars Explorer δίνει στους επισκέπτες μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το τοπίο του Άρη μέσω ενός διαδραστικού προσομοιωτή πτήσης.

© AMNH\R. Mickens

Ανελκυστήρας διαστήματος

Αν οι άνθρωποι δημιουργούσαν μια βάση στη Σελήνη, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταφέρονται υλικά από και προς τη Σελήνη. Ένας ανελκυστήρας διαστήματος που θα μεταφέρει τους ανθρώπους σε ένα διαστημικό σταθμό απ’ όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στη Γη, θα έκανε το ταξίδι ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό.

© AMNH\D. Finnin

Διαδραστικό τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο

Όπως όλα τα τηλεσκόπια με υγρό κάτοπτρο, το μοντέλο αυτό αποτελείται από ένα κάτοπτρο που σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού υγρού που περιστρέφεται αργά σε σταθερή ταχύτητα. Το τηλεσκόπιο αντανακλά και στέλνει το φως προς ένα στόχο, σχηματίζοντας μια εικόνα.

© AMNH\D. Finnin

Κατοικία στη Σελήνη της Bigelow

Φτιαγμένο με τοίχους από ενισχυμένο ύφασμα, το μοντέλο σκάφους που μπορεί να επεκταθεί –εδώ σε κλίμακα ένα προς τρία- της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Bigelow Aerospace, μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει το σπίτι αστροναυτών στη Σελήνη.

© AMNH\D. Finnin

Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ηubble

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, που είχε σχεδιαστεί με στόχο να αναβαθμιστεί ενώ βρισκόταν στο διάστημα, διαθέτει εξαρτήματα παρόμοια με χειρολαβές που επιτρέπουν στους αστροναύτες να εκτελούν εργασίες συντήρησης. Αυτό το διόραμα αναπαριστά μια πολύ σημαντική στιγμή του 2009, όταν ο αστροναύτης John Grunsfeld εγκατέστησε τη νέα Wide Field 3 φωτογραφική μηχανή, η οποία πλέον καταγράφει τις περισσότερες από τις υπέροχες εικόνες του Ηubble.

© AMNH\R. Mickens

Mars rover: Διαστημικό ρόβερ στον Άρη

Το 2004 δύο πανομοιότυπα διαστημικά ρόβερ της ΝΑSΑ προσγειώθηκαν στον Άρη. Εξοπλισμένα με κάμερες, υπολογιστές και εξειδικευμένες επιστημονικές συσκευές, τα ρόβερ Spirit και Opportunity άλλαξαν ριζικά όσα ξέραμε για τον Άρη, καθώς επιβεβαίωσαν ότι στον πλανήτη υπήρχε κάποτε νερό υγρής μορφής. Το 2011 το Opportunity ανακάλυψε πέτρωμα που περιείχε ψευδάργυρο και βρώμιο. Στη Γη τέτοια στοιχεία υποδηλώνουν ότι κάποτε έρεε ζεστό νερό μέσα από το πέτρωμα. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει το υδάτινο παρελθόν του Άρη.

© AMNH\D. Finnin

Sputnik

Μεταδίδοντας τα “μπιπ” που έμειναν στην ιστορία, από τις τέσσερις κεραίες επικοινωνίας του, ο Σοβιετικός δορυφόρος Sputnik 1 ταξίδεψε στο διάστημα για τρεις μήνες και ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφοντας επιστημονικές μετρήσεις από το διάστημα. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε την πυκνότητα των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένης της ιονόσφαιρας, ενώ μέτρησε και την κατανομή των ραδιοσημάτων.

© AMNH\R. Mickens

Κάψουλα Vostok

Στις 12 Απριλίου 1961, ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και νυν αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Πετώντας με ένα απλό διαστημόπλοιο, το Vostok 1, ο Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη που διήρκεσε 108 λεπτά. «Βλέπω τη Γη!», μας είπε από το διάστημα, «είναι πανέμορφη.»

© AMNH\R. Mickens

Ανελκυστήρας διαστήματος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης

Ο Δρ. Μαrk Garlick – εικονογράφος και αστροφυσικός- δημιούργησε αυτό το σεληνιακό τοπίο όπου απεικονίζεται ένας ανελκυστήρας διαστήματος που προσεδαφίζεται σε ένα σταθμό στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο και μια μπουλντόζα που σκάβει προς αναζήτηση ηλίου-3. Αυτές είναι μερικές από τις συναρπαστικές τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση.

© AMNH\Mark Garlick

Σχετικά δελτία τύπου:

07-03-2014

H έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος»
από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης
από 22 Μαρτίου στον «Ελληνικό Κόσμο»

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ