Τεύχος 61
 
 
© 2015
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
«Χορεύουμε ελληνικά;»
Μαθήματα παραδοσιακών και λαϊκών χορών στον Ελληνικό Κόσμο

Όλοι χωρούν στον κύκλο του χορού: άνθρωποι κάθε ηλικίας που αγαπούν την παράδοση, τη μουσική, το ρυθμό και την αρμονία.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, διοργανώνονται μαθήματα παραδοσιακών και λαϊκών χορών με τίτλο «Χορεύουμε ελληνικά;», τα οποία απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε πιο μυημένους χορευτές και πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή από τις 11:00 έως τις 13:00, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Οι παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί αποτελούν μια εναλλακτική μορφή άσκησης, που συνδυάζει μουσική και κίνηση και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, συνιστούν πράξη μνήμης και διατήρησης της λαϊκής παράδοσης. Η κουλτούρα και ο πολιτισμός κάθε τόπου αναβιώνουν μέσα από το χορό και την παραδοσιακή μουσική, και οι χορευτές ανακαλύπτουν το παρελθόν τους, καθώς εξοικειώνονται με τους παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς.

Τα μαθήματα προτείνονται και σε όλους τους επισκέπτες του Ελληνικού Κόσμου που θέλουν να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο παραμονής τους στο χώρο, όσο τα παιδιά τους συμμετέχουν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται κάθε Κυριακή.

Διδάσκει ο κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος ασχολείται με τη λαογραφία και τον παραδοσιακό χορό εδώ και είκοσι χρόνια: αρχικά, ως μαθητής παραδοσιακών χορών, έπειτα, ως χορευτής στην επαγγελματική ομάδα του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και, τα τελευταία χρόνια, ως ερευνητής και δάσκαλος. Η πολυετής πείρα του τον καθιστά ικανό μεταλαμπαδευτή των ηθών, των εθίμων και της γενικότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Παραδοσιακοί χοροί (11:00-12:00): από την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τον Πόντο κ.α.

Λαϊκοί χοροί (12:00-13:00): χασαποσέρβικο, ζεϊμπέκικο, συρτάκι κ.ά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχές: 212 254 0482, email: friends - Foundation of the Hellenic World FHW @ Cultural Center Hellenic Cosmos Hellenic Cosmos ime.gr.