Τεύχος 61
 
 
© 2015
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
Εγκαίνια της έκθεσης
«Toy Stories»

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκαν στον Ελληνικό Κόσμο τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Toy Stories», στην οποία παρουσιάζεται η συλλογή πολύτιμων και συλλεκτικών παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων).

Η βραδιά ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κας Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ενώ ακολούθησαν ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. κ. Ρένου Μιχαηλίδη, διά στόματος του κ. Φώντα Λάδη, Προέδρου της Εταιρείας Αρχείου και Μελετών «Μνήμες», και σύντομη περιγραφή της έκθεσης από την κα Ειρήνη Χαζάπη, επιμελήτρια της έκθεσης του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. Επίσης, παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης, ένας άρτιος ξεναγός στις ιστορίες των παιχνιδιών, με φωτογραφίες και πληροφορίες για όλα τα εκθέματα.

Στη συνέχεια, στον παραμυθένιο χώρο του «Κάστρου των Ιπποτών» της Playmobil Hellas AE και δίπλα στο συλλεκτικό έκθεμα «Βικτωριανή πόλη» του κ. Δημοσθένη Βαγγόπουλου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συναυλία με τίτλο «Toy Stories», από την παιδική, εφηβική και νεανική ορχήστρα του Ελληνικού Κόσμου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη. Στη συναυλία συμμετείχαν η ηθοποιός κα Μάγια Ντελέζου καθώς και οι παιδικές χορωδίες του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Παιανίας. Τραγούδια ερμήνευσαν η σοπράνο κα Κρίστυ Καθαρίου και η τραγουδίστρια κα Άννα Μελίτη.

Η συναυλία άνοιξε με «Το βαλς της Χριστίνας», ένα κομμάτι της Μυρσίνης Κάργκαλη, μέλους της ορχήστρας του Ελληνικού Κόσμου, η οποία έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο σύνθεσης του διαγωνισμού Golden Key Music Festival των ΗΠΑ.

Στο κλείσιμο της συναυλίας απολαύσαμε το παιδικό τραγούδι «Τα όνειρά μου» που παραχώρησε η μαέστρος και συνθέτρια κα Ευγενία Μανωλίδου αποκλειστικά στην ορχήστρα του Ελληνικού Κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ξεναγήσεις από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς και να ανακαλύψουν τις ιστορίες των παιχνιδιών υπό τον ήχο ανέμελων και χαρούμενων τραγουδιών.

Την εμπειρία των παρευρισκομένων συμπλήρωσαν τα δύο έργα σύγχρονης τέχνης που επέλεξε η κα Βάνα Βερροιοπούλου ειδικά για την έκθεση. Τα έργα -το γλυπτό «Schoolboy - Μαθητής» του κ. Βαγγέλη Λιουδάκη και η βιντεοπροβολή «Don’t speak, eat - Μη μιλάς, φάε» του κ. Ασήμη Αλεξίου- επιχειρούν να προβληματίσουν τον επισκέπτη ως προς τα δικαιώματα των παιδιών, υπερβαίνοντας την ιστορική αφήγηση ή τη νοσταλγική ενέργεια μιας συλλογής.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του ΙΜΕ κα Ουρανία Εφραίμογλου, ο δεύτερος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΜΕ και Πρέσβης E.T. κ. Ηλίας Κλης, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Παύλος Ι. Ιωαννίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Γερίου της Κύπρου κ. Αργύρης Αργυρίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τάκης Κούφαλης, ο Πρόεδρος του ALBA Graduate Business School κ. Νικόλαος Εμπέογλου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αττικής Μελισσοκομικής Εταιρείας-Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ κα Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, εκπρόσωποι φορέων, μουσείων, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα - Πέμπτη
Σάββατο

09:00-13:30,
11:00-16:00,

Παρασκευή
Κυριακή

09:00-20:00,
10:00-18:00