© 2013
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Η συγγραφέας και παιδαγωγός κυρία Σοφία Γιαλουράκη, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της τέχνης, αλλά και στη μεταξύ τους δημιουργική ώσμωση και συνύπαρξη, ζωντανεύει στο βιβλίο της αυτό τις 24 αρχαϊκές Κόρες της Ακρόπολης. Αυτές «πρωταγωνιστούν» μαζί με τη βασική ηρωίδα, μια νεαρή κοπέλα που έρχεται στην Αθήνα γεμάτη όνειρα για να κερδίσει τη ζωή της. Γίνονται η συντροφιά της, το καταφύγιό της, η χαρά της. Γίνονται ο καθρέφτης της ζωής της. Δεν είναι πια άψυχα αγάλματα, ζωντανεύουν, αποκτούν φωνή και μιλούν, παίρνουν σάρκα και οστά.

Με δεξιοτεχνικό τρόπο, η συγ γραφέας καταφέρνει να εντά ξει τα αγάλματα στην πλοκή του βιβλίου. Με αυτό τον τρόπο η ιστορία φεύγει από το παρελθόν και συναντά το παρόν. Παύει να είναι ανούσια και κουραστική γνώση. Αγγίζει την ψυχή, γίνεται βίωμα. Συμμετέχει στις αγωνίες ενός σύγχρονου κοριτσιού, προσφέρει στήριξη και δημιουργική διέξοδο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο καρδιάς, όπως αναφέρει στο σημείωμά της και η ίδια η συγγραφέας, για μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες.

Το νέο βιβλίο της καθηγήτριας κυρίας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου εξετάζει την πηλιορείτικη κοινωνία του 19ου και 20ού αιώνα, συνδυάζοντας την επιστημονική προσέγγιση, την αγάπη για το λαϊκό μας πολιτισμό και την ευαισθησία για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Το βιβλίο φωτίζει τον καμβά της πηλιορείτικης κοινωνίας: εκεί όπου το παλιό και το νέο, το ατομικό και το συλλογικό, το ντόπιο και το ξενόφερτο διασταυρώνονται και αλληλοεπιδρούν. Εκεί όπου ο χρόνος της ιστορίας κυλάει πολύ αργά· όμως κυλάει. Και ο Πηλιορείτης στέκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των ιστορικών και πολιτισμικών διεργασιών και επιρροών, συνομιλεί μαζί τους, τις δέχεται ή τις απορρίπτει, τις αφομοιώνει ή τις αποκρούει σε έναν αέναο αγώνα επιβίωσης.