© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Λωξάντρα», μετά την επιτυχία της στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκε στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» από τις 4 έως τις 19 Μαΐου 2011. Το έργο είναι ένας ύμνος στη ζωή, πάνω στο κείμενο της Κωνσταντινουπολίτισσας πεζογράφου Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο ανέδειξε την πληθωρική μορφή της Λωξάντρας, σύμβολο της γυναίκας-μητέρας και τροφού, και σημάδεψε με την ερμηνεία της την παράσταση. Στην Πόλη, τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, και ενώ εκτυλίσσονται καθοριστικά ιστορικά γεγονότα, η Λωξάντρα, μια γυναίκα δυναμική και ακατάβλητη, συγκεντρώνει γύρω της -σαν μελίσσι- συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, γείτονες, μορφές και σύμβολα. Γέλιο και συγκίνηση κυριαρχούσε σε κάθε παράσταση στην κατάμεστη αίθουσα Αντιγόνη, ενώ το μουσικό σύνολο «Λωξάντρα», που έπαιζε ζωντανά, μας ταξίδευε με τους ήχους και τις μελωδίες του στην Ανατολή. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 4 Μαΐου 2011 και την παράσταση παρακολούθησαν η Υφυπουργός κα Άννα Νταλάρα, ο Βουλευτής κ. Κώστας Καζάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Λάμπης Ταγματάρχης, ο κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο κ. Νίκος Παπανδρέου, ο κ. Λάκης Λαζόπουλος, η κα Κάτια Δανδουλάκη, ο κ. Διονύσης Φωτόπουλος, η κα Μπέττυ Βαλάση, ο κ. Σταμάτης Κραουνάκης και πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετείχε στο 5ο fulldomefestival στην Jena της Γερμανίας, όπου παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και τεχνολογικές εφαρμογές στο χώρο της Εικονικής Πραγματικότητας. Το φεστιβάλ έγινε από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2011 στο Zeiss Planetarium της πόλης και συμμετείχαν με έργα τους μεγάλες εταιρείες αλλά και ανεξάρτητοι δημιουργοί και φοιτητές. Το ΙΜΕ παρουσίασε δύο παραγωγές του Ιδρύματος, την «Περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία» και την «Περιήγηση στην αρχαία Μίλητο» σε σύντομη έκδοση. Επίσης, συμμετείχε και στα εργαστήρια που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες τεχνικές όσον αφορά την κατασκευή ψηφιακών ταινιών.

 

Από τις 19 έως τις 27 Μαρτίου 2011 η καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας «χτυπούσε» σε ελληνικούς παλμούς. Στο Westfield, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, στο Δυτικό Λονδίνο, ένα μεγάλο θεματικό πάρκο γεμάτο από Ελλάδα άνοιξε τις πύλες του σε χιλιάδες επισκέπτες. Η δράση, που διοργανώθηκε από το γραφείο του Ε.Ο.Τ. της Μ. Βρετανίας, είχε τίτλο "Visit Greece@Westfield London" και στόχο να αναδείξει και να προωθήσει τις αξιόλογες ελληνικές πρωτοβουλίες. Ο «Ελληνικός Κόσμος» έδωσε το παρών με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναπαράσταση μιας ανασκαφής». Καθημερινά, παιδιά από όλο τον κόσμο, με τη συνοδεία μουσειοπαιδαγωγών, ανακάλυπταν κρυμμένους θησαυρούς από την Ελλάδα των Κλασικών χρόνων. Οι μικροί ξένοι επισκέπτες με ενθουσιασμό έφερναν στο φως «αρχαιολογικά» ευρήματα και όχι μόνο ζούσαν τη χαρά του αρχαιολόγου αλλά γνώριζαν και στοιχεία από την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ο «Ελληνικός Κόσμος» βγήκε στην επιφάνεια...

 

Η αρχαιολογική ομάδα του ΙΜΕ ετοιμάζεται και φέτος -τρίτη συνεχή χρονιά- για την αποστολή στη θρακική θέση Χάλκα Μπουνάρ, όπου, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, ανασκάπτονται νεολιθικά, κλασικά και ελληνιστικά ευρήματα. Από ελληνικής πλευράς, η ομάδα αποτελείται από το Δρ. Γιάννη Γεωργανά, την κα Μαρία-Δήμητρα Ντόουσον, τον κ. Χριστόφορο Φουστέρη και τον κ. Γιώργο Σοφιανόπουλο, ενώ τη διεύθυνση έχει ο Δρ. Αθανάσιος Σίδερης. Από βουλγαρικής πλευράς θα συμμετάσχουν αρκετοί Βούλγαροι αρχαιολόγοι και φοιτητές με διευθύντρια τη Δρ. Μιλένα Τόνκοβα. Η αποστολή θα ανασκάψει και θα μελετήσει ευρήματα από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2011. Η θέση Χάλκα Μπουνάρ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις στο εσωτερικό της αρχαίας Θράκης με έντονη ελληνική παρουσία. Αυτό φανερώνουν τα εισηγμένα αττικά αγγεία, οι εμπορικοί αμφορείς ελληνικών πόλεων, τα πολυάριθμα νομίσματα και τα λοιπά ευρήματα, για τα οποία μίλησαν οι δύο υπεύθυνοι της ανασκαφής τον περασμένο Δεκέμβριο στον «Ελληνικό Κόσμο». Νεότερα στοιχεία από την ανασκαφική περίοδο 2011 θα παρουσιαστούν σε ένα από τα επόμενα τεύχη μας. (http://excavations.ime.gr/)